Ομογενείς ψαράδες σε απόγνωση…

«Μας φάγανε οι θάλασσες και οι ωκεανοί τόσα χρόνια και τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα». Με αυτά τα λόγια απάντησαν οι ομογενείς ψαράδες στην ανακοίνωση της πολιτειακής κυβέρνησης να απαγορεύσει την αλιεία φαγκριού (snapper) στις περισσότερες ακτές της Νότιας Αυστραλίας για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, ο πολιτειακός υπουργός Πρωτογενών Βιομηχανιών Νότιας Αυστραλίας, Tim Whetstone, παρά τις ικεσίες και τις διαβουλεύσεις που είχε με παράγοντες της βιομηχανίας ιχθυοκαλλιέργειας τον τελευταίο χρόνο, κατά την διάρκεια των οποίων οι τελευταίοι τον παρακαλούσαν να μην προχωρήσει στην απαγόρευση, εκείνος την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε και επίσημα πως η κυβέρνηση θα θέσει σε ισχύ την νέα νομοθεσία που προβλέπει άρση της αλιείας του συγκεκριμένου είδους ψαριού από την 1η Νοεμβρίου, στα νερά του Κόλπου Spencer, την Δυτική Ακτή και τον Κόλπο St Vincent.

Η άρση προβλέπεται να διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2023, προκαλώντας τεράστιες οικονομικές ζημίες στους επαγγελματίες ψαράδες που κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, αφού με τον νόμο αυτό έρχεται και η ακύρωση χιλιάδων παραγγελιών ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τον μήνα Δεκέμβριο που παραδοσιακά αυξάνεται η ζήτηση θαλασσινών με αφορμή την εορτή των Χριστουγέννων.

Η ελεγχόμενη αλίευση φαγκριού θα επιτρέπεται μόνο στις νοτιοανατολικές ακτές της Πολιτείας από τον μήνα Φεβρουάριο μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο υπουργός Whetstone δικαιολόγησε την απόφαση της κυβέρνησης με το αιτιολογικό πως κρίθηκε αναγκαία η άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να μην εκλείψει το συγκεκριμένο είδος ψαριού.

«Δεν μπορούμε να κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να ρισκάρουμε να στερήσουμε από τα παιδιά και τα εγγόνια μας αυτό το σημαντικό είδος ψαριού που βρίσκει κανείς στα νερά της Νότιας Αυστραλίας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Whetstone, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δέχθηκε πάνω από 900 αιτήσεις για το ζήτημα.

Επιπρόσθετα, η πολιτειακή κυβέρνηση υποσχέθηκε πακέτα αποζημιώσεων σε εκείνους που θα επηρεαστούν σημαντικά από την άρση αλιείας του συγκεκριμένου είδους ψαριού.

«Τόσες συζητήσεις επί συζητήσεων και αναλύσεις έπεσαν τελικά στο κενό» δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο ομογενής ψαράς, Μιχάλης Λούκας, ο οποίος κατηγόρησε ανοικτά την κυβέρνηση πως «δεν δίνει δεκάρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει αυτή η απόφαση για τους ψαράδες.

«Πριν από δώδεκα μήνες ο ίδιος υπουργός ορκιζόταν πως θα κάνει τα πάντα για να συμβάλει στην πρόοδο και την ανάπτυξη της βιομηχανίας μας αλλά τελικά το μόνο που κάνει είναι να επιταχύνει την καταστροφή της», πρόσθεσε ο κ. Λούκας ενώ ανήσυχος και φανερά προβληματισμένος για το τί μέλλει γενέσθαι δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» και ο μεγιστάνας των θαλασσινών της Νότιας Αυστραλίας, Μιχάλης Αγγελάκης, ο οποίος όπως αποκάλυψε συναντήθηκε και με τον υπουργό αλλά και τον πολιτειακό πρωθυπουργό για να συζητήσει το ζήτημα.

«Παρά το γεγονός πως η κίνηση αυτή της κυβέρνησης έχει μια βάση, την ίδια στιγμή δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός πως τόσοι ψαράδες έδωσαν τη ζωή τους μέσα στα θάλασσες και τώρα έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν αφού κινδυνεύουν να χάσουν τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αγγελάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται στις ιχθυοκαλλιέργειες εδώ και μισό αιώνα.

«Η Νότια Αυστραλία είναι πρώτη στην παραγωγή φαγκριού σε ολόκληρη την Αυστραλία και αυτό είναι κάτι που όχι μόνο δεν πρέπει να παραβλέψουμε αλλά οφείλουμε να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν. Από την άλλη, τώρα ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε προσεκτικά το μέλλον της ιχθυοκαλλιέργειας και να επενδύσουμε σε διαφορετικές καλλιέργειες εμπλουτίζοντας τα νερά της Νότιας Αυστραλίας και με άλλα είδη ψαριών που είναι εξίσου καλής ποιότητας με στόχο πάντα να ενισχύσουμε την συγκεκριμένη βιομηχανία» συνέχισε ο κ. Αγγελάκης, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση και τους παράγοντες να επενδύσουν στην έρευνα και να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και προώθηση της γεωργίας συνολικά.

«Ας μην εγκαταλείψουμε τώρα μια βιομηχανία που τόσα χρόνια έχει προσφέρει τόσα στην πολιτεία μας και τους ανθρώπους της» κατέληξε ο κ. Αγγελάκης.

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», ΦΩΤΟ pexels