Οι ομογενείς λένε «ναι» στο εκλέγειν

Τη βούλησή τους να συμμετέχουν στις ελληνικές εκλογές, ψηφίζοντας, μάλιστα, στην εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, δηλώνουν στην πλειονότητά τους οι Ελληνες ομογενείς.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής» που συνεχίζει:

« Ο νεοσύστατος όμιλος «ΠΕΔΙΟ» (Παγκόσμιο Ελληνικό Δίκτυο Ομογενών) πραγματοποίησε δημοσκόπηση από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, μέσω της πλατφόρμας «Survey Monkey», σε δείγμα 323 Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, σχετικά με το φλέγον ζήτημα. Το ερωτηματολόγιο διακινήθηκε μέσω επαγγελματικών δικτύων και τοπικών συλλόγων, η συμμετοχή ήταν ανώνυμη και εφαρμόστηκε φραγή στη δυνατότητα επαναλαμβανόμενης συμπλήρωσης της φόρμας.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν αν η επιστολική ψήφος, εφόσον αυτή αποφασιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να προσμετρείται στην εκλογική περιφέρεια εκάστοτε ψηφοφόρου, στην επικράτεια ή σε ειδική περιφέρεια Ελλήνων του εξωτερικού. Σχεδόν 60% των ερωτωμένων (59,8%) προτιμά η επιστολική ψήφος να προσμετρείται στις εκλογικές περιφέρειες, στους εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι ο καθένας εγγεγραμμένος. «Ακριβώς όπως θα συνέβαινε εάν είχαμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση τη δυνατότητα να πάρουμε το αεροπλάνο και να ψηφίσουμε στις εκλογές», σημειώνει στην «Κ» ο δρ Κωνσταντίνος Δροσάτος, καθηγητής στο Temple, ιδρυτής και τέως πρόεδρος του Συλλόγου Βιοεπιστημόνων ΗΠΑ και Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Οργανισμού. Από την πλευρά του, ο κ. Στράτος Ταβουλαρέας, σύμβουλος επί ενεργειακών θεμάτων στην Ουάσιγκτον, σχολιάζει: «Η προσωπική μου προτίμηση είναι η ψήφος μας να προσμετρείται στην εκλογική μας περιφέρεια, ωστόσο κατανοώ τα επιχειρήματα στα οποία στηρίζονται οι άλλες δύο εκδοχές, ειδικά όταν πρόκειται για Ελληνες του εξωτερικού που συμμετέχουν λιγότερο στο ελληνικό γίγνεσθαι».

Το 22% των συμμετεχόντων προτιμά η επιστολική ψήφος να μην έχει βαρύτητα στα αποτελέσματα της επικράτειας της Ελλάδας, αλλά να χρησιμοποιείται για την εκλογή βουλευτών μιας ειδικής νέας εκλογικής περιφέρειας Ελλήνων του εξωτερικού. Ταυτόχρονα, το 17% απαντά ότι προκρίνει η επιστολική ψήφος να προσμετρείται στα εκλογικά ποσοστά της επικράτειας και μόνο για την εκλογή βουλευτών από το ψηφοδέλτιο της Επικράτειας.

«Φέτος τα παιδιά μου ταξίδεψαν και ψήφισαν για πρώτη τους φορά στις περιφερειακές/δημοτικές/ευρωεκλογές του Μαΐου, κάτι που τους έκανε να συνειδητοποιήσουν απόλυτα τη σημασία και την έννοια της ελληνικής τους υπηκοότητας», λέει στην «Κ» ο δρ Γιώργος Ντάγγας, καθηγητής Καρδιολογίας και τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης. «Αμέσως μετά διερωτήθηκαν το αυτονόητο, γιατί δηλαδή να μην μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους».

Οπως ομολογεί και ο ίδιος, που κίνησε τις διαδικασίες για την πραγματοποίηση της μελέτης, «η παρεμπόδιση της εξάσκησης του εκλέγειν εκ του μακρόθεν αποθαρρύνει τη συμμετοχή της ομογένειας στα ελληνικά πράγματα· η Ελλάδα πρέπει να εναρμονιστεί με πλείστες άλλες χώρες της Ε.Ε., αλλά και εκτός (όπως εδώ και δεκαετίες η Τουρκία) και να ρυθμίσει αυτό το θέμα». Οπως υπενθυμίζει, «η ομογένεια το θέτει επιτακτικά σε κάθε πρωθυπουργό που την επισκέπτεται, επί σειράν ετών».

Ο δρ Αθανάσιος Μανταλάρης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Τζόρτζια των ΗΠΑ, υπενθυμίζει μία σειρά από παραμέτρους που καθιστούν την αποστέρηση του δικαιώματος εκλέγειν παράτυπη. «Το ελληνικό Σύνταγμα δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ Ελλήνων πολιτών που ζουν στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, ούτε ανάμεσα σε ψήφο με φυσική παρουσία ή επιστολική», τονίζει. «Η τεχνολογία επιτρέπει πλέον την ασφαλή ηλεκτρονική ψήφο. Ο μόνος πραγματικός λόγος που το πολιτικό σύστημα δεν θέλει να συμμετέχουμε, είναι επειδή δεν έχει τα μέσα να ελέγχει τη διασπορά, προσφέροντας για παράδειγμα θέσεις στο Δημόσιο ή άλλα οφέλη· αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι είμαστε το πιο υγιές κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας», προσθέτει.

«Η ένταξη της νέας και υπάρχουσας γενιάς στην ομογενειακή οικογένεια δεν μας κάνει λιγότερο ή περισσότερο Ελληνες», σημειώνει ο δρ Μάριος- Παναγιώτης Ευθυμιόπουλος, καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας και Στρατηγικής στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Αν υπάρχει βούληση να επιστρέψουμε όλοι μας στην πατρίδα, ας αρχίσουμε από τα απλά: με το δικαίωμα να νιώθουμε το ελληνικό κράτος δίπλα μας».

Εις επίρρωσιν των παραπάνω επιχειρημάτων, ο δρ Ξενοφών Μπαραλιάκος, ρευματολόγος στη Γερμανία, υπενθυμίζει ότι «πάρα πολλοί Ελληνες έφυγαν στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, κάτι που σημαίνει πως η επαφή τους με την Ελλάδα δεν είναι εκείνη της “τρίτης γενιάς” αλλά πολύ πιο άμεση, κάτι που πιστεύω πως θα ενισχυθεί (και) μέσω της δυνατότητας ψήφου· επιπλέον, η ψήφος μας θα συμβάλει και στη διαμόρφωση εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας που να αντιπροσωπεύει και εμάς».

ΤΕΣΣΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΩΝ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει με αφορμή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση. «Περίσσειο θράσος και λαϊκισμό» στο θέμα της ψήφου των αποδήμων καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου επιχειρώντας παράλληλα σύνθεση των προτάσεων με εκείνες του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, απέστειλε πρόταση τεσσάρων σημείων στα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για κυβερνητική «προχειρότητα».

Τα τέσσερα σημεία αποτελούν την κυβερνητική πρόταση για το θέμα και βάσει αυτών θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα το μεσημέρι. Όπως προκύπτει από την επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται δεκτό το αίτημα του ΚΚΕ να οριστούν ως προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές, η ύπαρξη ελληνικού ΑΦΜ και η απουσία από την Ελλάδα να μην υπερβαίνει τα 30 έτη. Ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας αυξάνεται από 12 σε 15, ενώ ως εκλογικά κέντρα προτείνονται οι πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ με επιστολική ψήφο θα ψηφίζουν όσοι κατοικούν σε μεγάλη απόσταση από αυτούς τους χώρους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Θεοδωρικάκος στην επιστολή του αναφέρει:

«1. Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, είναι ισότιμη με αυτή των Ελλήνων πολιτών που ψηφίζουν στη χώρα μας, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα. Οι κάτοικοι του Εξωτερικού που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν και η ψήφος τους μετρά στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.

  1. Συγκροτούνται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι από τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Σε αυτούς εντάσσονται όσοι έχουν φύγει από την Ελλάδα ως 30 χρόνια και έχουν οικονομική σχέση με τη χώρα (ελληνικό ΑΦΜ ή συγγενική σχέση πρώτου βαθμού με Έλληνα φορολογούμενο).
  2. Η ψηφοφορία διεξάγεται στις πρεσβείας και στα προξενεία καθώς και σε χώρους που θα συμφωνηθούν. Πολίτες που κατοικούν σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτούς τους χώρους, μπορούν να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, εφ’ όσον το επιθυμούν.
  3. Αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας σε 15, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να μετέχουν ως υποψήφιοι, πρόσωπα που προέρχονται από την ομογένεια, εφόσον τα κόμματα το επιθυμούν».

ΣΥΡΙΖΑ: Πρόχειρα διατυπωμένες οι προτάσεις

Η κυβερνητική πρόταση προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα της Κουμουνδούρου να κάνει λόγο για «περίσσειο θράσος και λαϊκισμό» και να επισημαίνει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια προχώρησε στην εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου νόμου που καταγράφει με πληρότητα τη σχετική διεθνή εμπειρία, αντιμετωπίζει ζητήματα συνταγματικής τάξης και επιλύει όλα τα πολιτικά και διοικητικά προβλήματα.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. από τη μεριά της, το μόνο που έχει να αντιπαραβάλλει πέρα από διαρροές και αντιφατικές δηλώσεις των στελεχών της, είναι η χθεσινή επιστολή του υπουργού Εσωτερικών που φιλοδοξεί να “λύσει” το σύνθετο και πολυεπίπεδο αυτό ζήτημα μέσα σε τέσσερις, πρόχειρα διατυπωμένες, παραγράφους».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγει πως «οι πολίτες μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους».

Σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25

Νωρίτερα, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα των προτάσεων για την ψήφο των αποδήμων συζητήθηκε εκτενώς με την Κουμουνδούρου να ανακοινώνει ότι θα επιχειρηθεί σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι στο δημόσιο διάλογο έχουν κατατεθεί δύο διαφορετικές αντιλήψεις:
• Η πρώτη, της ΝΔ στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝΑΛ ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος.

• Η δεύτερη αντίληψη αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25).

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη Νέα Δημοκρατία και Κίνημα Αλλαγής να αλλάξουν στάση, υπογραμμίζοντας ότι οι προτάσεις τους αφήνουν «ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος».

Ειρωνεία Ν.Δ. προς τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ανακοίνωση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «πιρουέτα» και σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση φοβήθηκε την πολιτική απομόνωση.

Αναλυτικά:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας ότι η άρνησή του να δεχθεί την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού τον οδηγεί σε πολιτική απομόνωση, κάνει τη συνήθη στροφή 180 μοιρών και δείχνει διατεθειμένος να συζητήσει ώστε να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση σε ένα μείζον θέμα.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να ψεύδεται. Λέει ότι είναι το πρώτο κόμμα που έχει καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όταν επί 4 χρόνια όχι μόνο δεν έκανε απολύτως τίποτα, αλλά αγνόησε προκλητικά και τις τέσσερις προτάσεις που κατέθεσε η ΝΔ στη Βουλή, τελευταία εκ των οποίων τον Φεβρουάριο του 2019.

Ας είναι. Καλοδεχούμενη η πιρουέτα. Θα είναι ένα σπουδαίο μήνυμα για την πατρίδα μας αν η πρόταση νόμου ψηφιστεί κι από τους 300 της Βουλής. Μένουμε σε αυτό. Τα υπόλοιπα τα ξέρουν οι πολίτες και τα κρίνουν».

Απ’ο Νέος Κόσμος, ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •