Οι Έλληνες του Χόμπαρτ στο πλευρό των πυρόπληκτων της Αττικής

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Δημήτριος Μιχαλόπουλος, επισκέφθηκε, το διάστημα 27-30 Σεπτεμβρίου, την Τασμανία.

Η νησιωτική Πολιτεία της Αυστραλίας αποτελεί μέρος της προξενικής περιφέρειας του Γενικού Προξενείου Μελβούρνης,

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιελάμβανε χωριστές συναντήσεις με τον πολιτειακό πρωθυπουργό κ. W. Hodgman και τον αναπληρωτή διευθυντή του παραρτήματος του αυστραλιανού Υπουργείου Εξωτερικών, ανοικτή συζήτηση με την ομογένεια στην Ελληνική Κοινότητα Hobart και, τέλος, επίσκεψη στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου και παρακολούθηση της θείας λειτουργίας.

Από τη συνάντηση του Δ. Μιχαλόπουλου με τον πρωθυπουργό της Τασμανίας, κ. W. Hodgman
Η ελληνική ομογένεια στο νησί αριθμεί περίπου δύο χιλιάδες άτομα, η πλειοψηφία των οποίων ζει στην πρωτεύουσα Hobart. Φορέας της είναι η Ελληνική Κοινότητα Τασμανίας, με πρόεδρο τον κ. Ν. Θεοδωρόπουλο.

Ο ελληνισμός της Τασμανίας, παρά τη μεγάλη απόσταση από την πατρίδα ποτέ δεν παραλείπει να βοηθήσει το μητροπολιτικό κέντρο σε περιόδους δύσκολες. Στις 22 Σεπτεμβρίου οργανώθηκε εκδήλωση στην Ελληνική Κοινότητα του Hobart για την ενίσχυση των πυροπλήκτων της Αττικής. Συγκεντρώθηκαν περί τα έξι χιλιάδες δολάρια, τα οποία θα διατεθούν για την αποκατάσταση του Λύρειου Ιδρύματος που καταστράφηκε από τις φωτιές.

Κύριο αίτημα των ομογενών μας, όπως διατυπώθηκε κατά την ανοικτή συζήτηση στο κτήριο της Κοινότητας, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ορισμού νέου Επίτιμου Προξένου στο Hobart, σε αντικατάσταση του πρώην Προξένου, κ. Α. Πίττα. Μετά την παύση λειτουργίας, το Σεπτέμβριο του 2017, του Αμίσθου Προξενείου, οι ομογενείς της Τασμανίας αναγκάζονται να μεταβαίνουν στη Μελβούρνη για όλες τις υποθέσεις τους, γεγονός που τους επιβαρύνει οικονομικά. Απαντώντας, ο κ. Δ. Μιχαλόπουλος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική πλευρά πράττει, εν προκειμένω, τα δέοντα, έχοντας κατά νου πάντα το συμφέρον της ομογένειας.

Από την ομιλία του Γενικού Προξένου στην Ελληνική Κοινότητα Hobart
Η Ελληνική Κοινότητα Hobart θα ήθελε να εξετάσει την προοπτική στενότερης συνεργασίας με την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας και ο κ. Δ. Μιχαλόπουλος τους ενεθάρρυνε στο εγχείρημά τους, εξαίροντας το δυναμισμό που η ΕΟΚΜΒ επιδεικνύει και που αναγνωρίζεται τόσο από την ελληνική όσο και την πολιτειακή κυβέρνηση στη Βικτώρια.

Υπήρχε, πάντως και μία θετική είδηση για τους συμπαροίκους του Hobart: Σύμφωνα με τον προγραμματισμό από το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης της Μελβούρνης, από το νέο σχολικό έτος θα αποσπασθεί ένας εκπαιδευτικός για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας της Τασμανίας, το οποίο αριθμεί περί τους 60 μαθητές.

Κατά τις συναντήσεις του, τέλος, με τον πρωθυπουργό της Πολιτείας, κ. Will Hodgman καθώς και με τον αναπληρωτή δΔιευθυντή του παραρτήματος του DFAT στο Hobart, Ch. Brewer, ο κ. Γενικός Πρόξενος άκουσε με ιδιαίτερη ικανοποίηση πολύ θετικά λόγια για την εν γένει παρουσία των Ελλήνων στην Τασμανία, τη φιλοπονία και το υψηλό πατριωτικό τους αίσθημα.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu