• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει ελληνικά με ποντιακή διάλεκτο και θυμάται τη μητέρα του (Δείτε τo βίντεο)

Ο Ιβάν Σαββίδης μιλάει ελληνικά με ποντιακή διάλεκτο και θυμάται τη μητέρα του (Δείτε τo βίντεο)

Ο κάθε Μάιος αποτελεί μήνα μνήμης για όλο τον Ελληνισμό της Ανατολής (Mικρά Ασία, Πόντος, Ιωνία, Βιθυνία, Καππαδοκία κ.ά.) και Ανατολική Θράκη.

Γιατί στις 19 Μαΐου 1919 ο Τούρκος εθνικιστής αξιωματικός Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου, κήρυξε ανταρσία κατά της οθωμανικής Αρχής και άρχισε εκ του μηδενός τη συγκρότηση του στρατού, με «μαγιά» τις παλιές τρομοκρατικές ομάδες του κομιτάτου «Ενωση και Πρόοδος», που βαρύνονταν με τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.


Ετσι ξεκίνησε από τον Πόντο και τη Βιθυνία η β’ φάση Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που θα κορυφωθεί τρία χρόνια μετά, με την ήττα του Ελληνικού Στρατού, τη σφαγή Ελλήνων και Αρμενίων της Ιωνίας και την καταστροφή της Σμύρνης.

Ο Ιβάν Σαββίδης είχε μιλήσει σε εκδήλωση μνήμης για την ημέρα της Γενοκτονίας. Και ο γιος του, Γιώργος Σαββίδης, μέσω Instagram δημοσίευσε εκείνη την ομιλία του πατέρα του, σε μία από τις σπάνιες φορές που τον έχουμε δει να μιλάει ελληνικά.

Δείτε τα βίντεο:

TO10