• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Ο Ελληνισμός του εξωτερικού θα συμβάλει στην αναγέννηση της Ελλάδας»

«Ο Ελληνισμός του εξωτερικού θα συμβάλει στην αναγέννηση της Ελλάδας»

Την απόλυτη στήριξή του στη νέα ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εξέφρασε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της The Hellenic Initiative («Ελληνική Πρωτοβουλία»), Άντριου Ν. Λιβέρης, σε φιλανθρωπική εκδήλωση που έγινε την Τρίτη στη Μελβούρνη.

Είχε προηγηθεί άλλη μια στο Σίδνεϊ και θα ακολουθήσει μια τρίτη στο Περθ σήμερα Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου.

Σημαίνον στέλεχος της ελληνικής Διασποράς και επί δεκαετίες πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γιγαντιαίας Dow Chemical Company, ο κ. Λιβέρης μιλώντας σε δεκάδες ομογενείς, σε δείπνο που φιλοξένησε η τράπεζα ΑΝΖ στο κεντρικό μέγαρό της στα Docklands της Μελβούρνης, στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας λέγοντας ότι οι απόδημοι έχουν προσφέρει πολλά στην Ελλάδα, αλλά όχι αρκετά…

Υποστήριξε, πάντως, ότι η «Ελληνική Πρωτοβουλία» έχει ήδη καταφέρει κάτι το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Να ενώσει ομογενείς από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Ένα μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας στα επτά χρόνια της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» υπήρξε να καταφέρουμε να κάνουμε τον κόσμο να εστιάσει στην καλή πλευρά της Ελλάδας και να πιστέψει σε αυτήν. Η δουλειά μας σίγουρα δεν έχει ολοκληρωθεί, ένα σημαντικό μέρος της διασποράς θα πρέπει να πειστεί να συνταχθεί μαζί μας καθώς μπορεί να προσφέρει ανυπολόγιστα πολλά στη χώρα. Έχουμε ήδη κινητοποιήσει πολλούς, αλλά χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερους. Κι αυτό που ακούμε από όλες τις πλευρές της διασποράς είναι πως θέλει να δει από τη χώρα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και στόχευση, επένδυση και στήριξη των δυνατοτήτων των ανθρώπων και της νέας γενιάς, που είναι πραγματικά απεριόριστες. Είναι κάτι που, φυσικά, απαιτεί πολύ χρόνο για να αποδώσει, είναι όμως απαραίτητο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει όλα τα εχέγγυα να αναδειχθεί σε μια νέα Σιγκαπούρη ή ένα Ισραήλ και δεν πρόκειται για μια υπανάπτυκτη γωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια ανεπτυγμένη χώρα και οποιοσδήποτε έχει δουλέψει με Έλληνες και με ελληνικές εταιρείες γνωρίζει πως διαθέτουν μεγάλη δυναμική που πρέπει να αξιοποιηθεί. Πέρα από όσα ήδη αναφέραμε, όλο αυτό, η μεταμόρφωση και η αναγέννηση μιας χώρας μετά μια δύσκολη περίοδο, απαιτεί και μια αισιοδοξία που είναι πάντοτε πιο δύσκολη από την απαισιοδοξία. Διότι τα δεινά που πέρασε η χώρα δεν θα πρέπει να την κάνουν να χάσει την ταυτότητά της, την πίστη στον εαυτό της και στα προτερήματά της. Η παρούσα συγκυρία είναι μια καλή ευκαιρία για την πολιτική ηγεσία να προσπαθήσει να εμπνεύσει λίγη αισιοδοξία στον λαό. Πίστη στην ανανέωση, στην προοπτική και στο μέλλον της χώρας. Προσωπικά νιώθω πολύ τυχερός για όσα μου έδωσε το γεγονός ότι κατάγομαι από αυτήν τη χώρα, το πάθος, την ενέργεια και την αφοσίωση σε ένα μεγαλύτερο στόχο, στοιχεία τα οποία προέρχονται από το DNA μας ως Ελλήνων».

Κατέληξε δε λέγοντας πως έχει εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη με τον οποίο θα συναντηθεί σύντομα.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Manny Arabatzis (Managing Director, Credit &Capital Manegemnt ANZ) ο οποίος μίλησε για τις καλές σχέσεις της τράπεζας με την ομογένεια αλλά και για το γεγονός ότι δέχθηκε να προσφέρει εργασιακή εμπειρία σε νέους από την Ελλάδα, με μεσολάβηση της Ελληνικής Πρωτοβουλία και αυτό «ήταν ιδιαίτερα θετικό».

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα η Μαρία Καρρά, συνιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής οργάνωσης Emfasis Foundation, που παρέχει υπηρεσίες κυρίως σε άστεγους, και η Λένα Παπαλεξοπούλου αντιπρόεδρος του Desmos Foundation.

Οι δυο ομιλήτριες ενημέρωσαν τους ομογενείς για τα δεινά της κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, εξήγησαν το έργο που επιτελούν οι οργανώσεις τους και ευχαρίστησαν την ομογένεια για την ηθική και οικονομική συμπαράστασή της.

Η κυρία Παπαλεξοπούλου, επίσης, τόνισε ότι αναμένει αποτελέσματα από την ελληνική κυβέρνηση και υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η ανασυγκρότηση της Ελλάδας περνάει μέσα από την αναγέννηση του Παγκόσμιου Ελληνισμού».

Εξάλλου, η κυρία Καρρά εξέφρασε την ικανοποίησή της που ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, πήγε ως εθελοντής στον φορέα της και μαζί με άλλους εθελοντές γύρισαν νύχτα την Αθήνα, βρήκαν άστεγους και μίλησαν για τις ανάγκες τους.

Την σχετική συζήτηση που έγινε με την συμμετοχή των Λιβέρη, Παπαλεξοπούλου και Καρρά συντόνιζε ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής και δημοσιογράφος Τζον Μάγγος ενώ το πρόγραμμα παρουσίασε η Φρίντα Μιρικλή.

Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας Νίκολα Παππά, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να συμβάλει η διασπορά στην «επανεκκίνηση» της Ελλάδας αλλά σε σωστές βάσεις.

O κ. Παππάς απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Κρις Ντόλκα για τις υπηρεσίες του προς την Ελληνική Πρωτοβουλία αλλά και στις κυρίες Καρρά και Παπαλεξόπουλου.

Από την ελληνική εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», ΦΩΤΟ eurokinissi