Ο Ελληνισμός δεν υποχωρεί: Η Κύπρος γιορτάζει τα ελληνικά

Με ημερίδα την οποία οργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, η πρεσβεία της Ελλάδος και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Στον θεμελιώδη ρόλο που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα στον κόσμο των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και την ουσιαστική συμβολή της στην εδραίωση του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου πολιτισμού, αναφέρθηκε Ο Κύπριος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Χαμπιαούρης. Επίσης, ο κ. Χαμπιαούρης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο του «ακολουθεί μια στοχευμένη πολιτική για την αποτελεσματική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την αναβάθμιση της γλωσσικής αγωγής των μαθητών και μαθητριών κάθε βαθμίδας, καθώς και την καλλιέργεια της ορθής χρήσης της ελληνικής γλώσσας ευρύτερα στην κοινωνία».

Σε χαιρετισμό στην ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές, ο πρεσβευτής της Ελλάδος, Ηλίας Φωτόπουλος εξήρε τη διαχρονική παρουσία και τη μεγάλη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον οικουμενικό πολιτισμό. Ανέφερε ότι «όλοι διακατεχόμαστε από δικαιολογημένα αισθήματα υπερηφάνειας και θαυμασμού, όταν αναφερόμαστε σε μια γλώσσα, που από την αρχή των πρώτων γραπτών κειμένων της στάθηκε αμετακίνητη στην κορυφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας». Επισήμανε, επίσης, ότι χιλιάδες χρόνια κύλησαν από τότε, αλλά η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να είναι ζωντανή, παρούσα στις παγκόσμιες εξελίξεις και να ομιλείται συνεχώς και χωρίς διακοπή μέχρι σήμερα, ενώ στην πορεία της προσαρμόστηκε, εμπλουτίστηκε και εμπλούτισε άλλες γλώσσες.

Ωστόσο, ο Έλληνας πρέσβης παρατήρησε ότι σήμερα «δεχόμαστε με μεγαλύτερη ταχύτητα και βιαιότητα ξένες επιρροές», γεγονός που απέδωσε στην απύθμενη, όπως είπε, ξενομανία. Καταλήγοντας, ο πρέσβης Ηλίας Φωτόπουλος τόνισε ότι θεωρεί πως «σύσσωμη η ελληνική σκέψη και το ελληνικό πνεύμα έχει τη δύναμη να καταφέρει να απαντήσει και στο κύμα της ξενομανίας».

Κύριοι ομιλητές στην ημερίδα ήταν η Άννα Παναγιώτου Τριανταφυλλοπούλου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας και αντιπρόεδρος του Τμήματος Κλασικών Σπουδών και Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, η οποία παρουσίασε την εισήγηση «Γλώσσα, ταυτότητα, η εικόνα και το μέλλον μου: Θέματα προφορικού και γραπτού λόγου» και ο ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Το ιταλικό πεζό «Το αηδόνι και το γεράκι» του Διονύσιου Σολωμού και ένα εγχείρημα ποιητικής μετάπλασής του».

Μετά τις εισηγήσεις έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης και η ημερίδα ολοκληρώθηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα (λόγος, μέλος και εικόνα), το οποίο παρουσιάστηκε από μαθητές και μαθήτριες.

ΦΩΤΟ: eurokinissi

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...