• Αρχική
  • Άρθρα
  • Να γίνουν πιο στενοί οι δεσμοί της ομογένειας με την μητέρα πατρίδα

Να γίνουν πιο στενοί οι δεσμοί της ομογένειας με την μητέρα πατρίδα

Στην Μελβούρνη βρίσκεται από την περασμένη Τρίτη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Σύνοδο για την Καταπολέμηση της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας – «No money for terror».

Η Σύνοδος, που πραγματοποιήθηκε σε υψηλό επίπεδο πολιτικής εκπροσώπησης, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 70 χώρες, εστίασε σε ζητήματα που σχετίζονται με τις εξελίξεις στην τρομοκρατία, στις ευκαιρίες που διαμορφώνουν οι νέες τεχνολογίες για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ρόλο των μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε αυτό το πεδίο.

Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Τριαντόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους των ελληνικών και ομογενειακών ΜΜΕ απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, το άνοιγμα της Ελλάδας στις επενδύσεις και τις σχέσεις της με την ελληνική ομογένεια.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό της Διεθνούς Συνόδου, ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι ο Δυτικός κόσμος αλλά και ολόκληρη η υφήλιος, έχουν ως στόχο το «σπάσιμο» δεσμών και συνθηκών που επιτρέπουν την εμφάνιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αλλά και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και συνέδρια σαν αυτό της Μελβούρνης αποτελούν σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας είπε ότι διαθέτει ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο, κατάλληλους μηχανισμούς και σαφείς διαδικασίες που τη διασφαλίζουν από τον κίνδυνο να γίνει τόπος ξεπλύματος χρημάτων για την τρομοκρατία. Όσο για το αν τελικά βλέπει ως εφικτό το κλείσιμο των πηγών χρηματοδότησης των τρομοκρατικών ομάδων είπε χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που εντοπίζεις ένα πρόβλημα, η λύση του είναι εφικτή γιατί ουσιαστικά εντοπίζεις τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσεις. Αυτό που κάνουν τέτοια φόρα είναι να έρχονται κοντά οι αποστολές να φέρνουν τα προβλήματα, να γίνεται ένας γόνιμος διάλογος για τον εντοπισμό των λύσεων, άρα έτσι αντιμετωπίζουμε σιγά–σιγά όλα τα προβλήματα και είναι το θετικό ότι γίνονται σε διεθνές επίπεδο».

Ο γ.γ. του Υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος δεν παρέλειψε να επισκεφθεί και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης. Ο πρόεδρος Β. Παπαστεργιάδης και οι συνεργάτες του τον ξενάγησαν σε τάξεις της μονάδας που λειτουργεί στο Ελληνικό Κέντρο και επανέλαβε την πρότασή του να λειτουργήσει γραφείο του ΕΟΤ αλλά και οικονομικού συμβούλου στο κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας, το οποίο μάλιστα παραχωρείται δωρεάν. Ο κ. Τριαντόπουλος υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει την πρόταση αυτή. Στη συνέχεια παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν του στο Melina παρουσία ομογενών επιχειρηματιών αλλά και νομικών. Φώτο: Κ. Ντεβές

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναφερόμενος στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, ο κ. Τριαντόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τους χειρισμούς της σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, κατάφερε να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που είχε προκύψει από τις ψηφοθηρικές –όπως τις χαρακτήρισε– παροχές της κυβέρνησης Τσίπρα, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό τα τελικά στοιχεία να δείξουν και πλεόνασμα πέραν του στόχου που έχει τεθεί από τους θεσμούς.

Εστιάζοντας στο ζήτημα των επενδύσεων με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Κίνα περί ανοίγματος της Ελλάδας στους ξένους επενδυτές, ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι οι επενδύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης που θα οδηγήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση. «Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μαστίζεται από μια μεγάλη απο-επένδυση και μια μεγάλη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου οπότε αυτά τα δύο θα πρέπει σιγά σιγά να τα φέρουμε πίσω αλλιώς θα είμαστε στη δύσκολη θέση να συζητάμε πάντα για προβλήματα τα οποία σέρνονται» δήλωσε.

Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΣ

Αναφερόμενος στην ομογένεια, ο κ. Τριαντόπουλος τόνισε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Ελλάδας και στόχος της επίσκεψής του είναι εκτός των άλλων και η ανίχνευση των αιτιών που έχουν επιφέρει μια αποξένωση των ομογενών από τη «μητέρα πατρίδα», τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο. «Προσπαθώ να διαπιστώσω γιατί οι σχέσεις οι οικονομικές αλλά και οι κοινωνικές και πολιτιστικές δεν είναι όσο ισχυρές θα μπορούσανε να είναι και να μεταφέρω ουσιαστικά τους προβληματισμούς αλλά και λύσεις στην ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε αρμοδίως το υπουργείο Εξωτερικών να το διαχειριστεί και να συνεχίσει ακόμα πιο εντατικά να είναι κοντά στην ελληνική ομογένεια η οποία μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στη μητέρα πατρίδα» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για την αμφιλεγόμενη ρύθμιση της ψήφου της ομογένειας, ο κ. Τριαντόπουλος τη χαρακτήρισε ως επιτυχία, δεδομένων των συνθηκών, λέγοντας πως είναι «πολύ καλύτερη από το τίποτα», καθώς όπως είπε ενδεχομένως θα αποτελέσει τη γέφυρα που θα οδηγήσει πίσω στην Ελλάδα τα μυαλά που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω κρίσης.

«Στόχος μας είναι όλο αυτό το brain drain τη προηγούμενης περιόδου να γίνει ένα επιτυχημένο brain gain» κατέληξε.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ακολουθεί ολόκληρη η Συνέντευξη Τύπου του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου:

Με αφορμή τη γενικότερη κατάσταση αναταραχής που επικρατεί στην περιοχή, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να γίνει κέντρο «ξεπλύματος» χρημάτων για την τρομοκρατία;

«Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Ελλάδας δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Όλες οι εισροές προσφύγων στη χώρα αντιμετωπίζονται με τρόπο που να μην επιτρέπει να υπάρχουν τέτοιοι ενδοιασμοί. Η χώρα διαθέτει το πλαίσιο, τους μηχανισμούς και τις διαδικασίες που απαιτούνται ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτό το φαινόμενο δεν θα υπάρξει.

Ο κίνδυνος βέβαια πάντα υπάρχει, αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή γι’ αυτό το συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε διεθνές επίπεδο.

Στη σύνοδο μας απασχόλησαν κυρίως οι νέες τεχνολογίες που σχετίζονται με τη χρηματοοικονομική δραστηριότητα, με τα νέα είδη περιουσιακών στοιχείων και νομισμάτων τα οποία τόσο η Ε.Ε όσο και η διεθνής κοινότητα γενικότερα πρέπει να τα βάλει σε ένα εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο. Μιλάμε για τα ψηφιακά νομίσματα, για τα ψηφιακά και υβριδικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όσο είναι σε μια σκιώδη περιοχή τόσο μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης από ανθρώπους οι οποίοι έχουν επιδιώξεις διαφορετικές από αυτές που έχουμε εμείς.

Κατά πόσο είναι εφικτό να μπει φρένο στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και με ποιους τρόπους;

«Από τη στιγμή που εντοπίζεις ένα πρόβλημα, η λύση του είναι εφικτή γιατί ουσιαστικά εντοπίζεις τον τρόπο με τον οποίο θα το αντιμετωπίσεις. Οπότε γι’ αυτό και αναφέρθηκα στις νέες τεχνολογίες, εκεί πάντα δομικά η οικονομία αλλά και η κοινωνία παρουσιάζει το φαινόμενο της χρονικής υστέρησης. Πρώτα εμφανίζεται το μέσο και μετά προκύπτει το κανονιστικό πλαίσιο που θα το ρυθμίσει. Αυτό που κάνουν τέτοια φόρα είναι να έρχονται κοντά οι αποστολές να φέρνουν τα προβλήματα, να γίνεται ένας γόνιμος διάλογος για τον εντοπισμό των λύσεων κι έτσι να αντιμετωπίζουμε σιγά – σιγά όλα τα προβλήματα. Είναι πολύ θετικό ότι γίνονται σε διεθνές επίπεδο».

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Μελβούρνη ο κ. Τριαντόπουλος είχε πολυάριθμες επαφές με παράγοντες της ομογένειας. Το βράδυ της Παρασκευής ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Δημήτρης Μιχαλόπουλος παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του στο εστιατόριο Epoca (χορηγία της Bank of Sydney) με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομογενών επιχειρηματιών όπου έγινε μια ειλικρινής και διεξοδική συζήτηση για τις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Αυστραλίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς επενδυτές και εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων, αλλά και για θέματα όπως η έλλειψη ενημέρωσης και η έλλειψη προσωπικού στα Προξενεία της Ελλάδας. Φώτο: Κ. Ντεβές

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας κάλεσε τους μετέχοντες στη Σύνοδο να πάρουν από κοινού μια απόφαση να μην πληρώνουν λύτρα σε τρομοκράτες απαγωγείς έτσι ώστε να σπάσει το μοντέλο των απαγωγών, ακόμα και αν χρειαστεί κάποιοι απαχθέντες να θυσιαστούν γι’ αυτό. Συμφωνείτε με αυτή τη θέση και ποια στάση θα κρατήσει η Ελλάδα στο ζήτημα αυτό;

«Αυτό αφορά ειδικότερους από εμένα καθώς είναι ζήτημα που σχετίζεται με την ασφάλεια περισσότερο και όχι με τα οικονομικά. Εκεί είναι απόφαση στρατηγικής που θα λάβει η καθεμία χώρα και θα βασίζεται και στο μπακγκράουντ που έχει. Στη χώρα μας δεν έχουμε τέτοια φαινόμενα για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μια στάση α ή μια στάση β, αλλά αυτοί που θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν θα πρέπει να σταθμίσουν μια σειρά από παράγοντες που δεν θα είναι μόνο οικονομικοί».

Τι απαντάτε σε όσους λένε ότι τα νέα οικονομικά μέτρα ήταν ουσιαστικά αποτέλεσμα των προηγούμενων κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα και ότι τα βρήκατε έτοιμα και τα μοιράζετε;

«Νομίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που τα είχε μοιράσει. Αν σκεφτείτε ότι πριν από τις εκλογές η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που ήρθε και εμπροσθοβαρώς έδωσε το κοινωνικό μέρισμα που έδινε κάθε χρονιά στους συνταξιούχους. Ακριβώς πριν από τις εκλογές. Ενώ εμείς τώρα, όχι μόνο έχουμε καλύψει το δημοσιονομικό κενό που προέκυψε γιατί ήρθε και έδωσε ένα μέρισμα πριν από τις εκλογές, δεν περίμενε καν μέχρι το τέλος του χρόνου να δει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αυτό, δηλαδή τι μας περισσεύει να το δώσουμε. Το έδωσε στοχευμένα και ψηφοθηρικά, θα μου επιτρέψετε να πω, λόγω της στιγμής που δόθηκε.

Εμείς με τη διαχείριση που κάναμε όχι μόνο καταφέραμε να καλύψουμε αυτό το δημοσιονομικό κενό που προέκυψε, αλλά πλέον περιμένουμε να δούμε και τα τελικά στοιχεία που μπορούν να μας δείξουν ότι θα υπάρξει και κάποιο πλεόνασμα πέραν του στόχου που έχει τεθεί από τους θεσμούς. Και όλα αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και, φυσικά, καταφέραμε να πετύχουμε και μια συμφωνία με τους θεσμούς ως προς τον προϋπολογισμό του 2020».

Θα υπάρξει ένα ευνοϊκό πλαίσιο για τους Έλληνες κατοίκους εξωτερικού ώστε να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;

«Γενικότερα, η στόχευση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική αυτή την περίοδο είναι διττή. Από τη μία πλευρά, είναι να πετύχουμε μια φορολογική ελάφρυνση της ελληνικής κοινωνίας και των επιχειρηματιών, έτσι ώστε να τους επιτραπεί να δώσουν με τη σειρά τους μία τόνωση στην ελληνική οικονομία. Από την άλλη, όμως, θέλουμε να διαμορφώσουμε και τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Επενδύσεις και από τους ντόπιους επιχειρηματίες αλλά και από το εξωτερικό, ασχέτως αν είναι Έλληνες ή μη.

Σίγουρα, το ομογενειακό κομμάτι είναι κάτι το οποίο πάντα έχουμε μέσα στο μυαλό μας γιατί έχει ουσιαστικά την ίδια αγάπη που έχουμε κι εμείς για την πατρίδα. Ως προς αυτό το κομμάτι κάνουμε κάποιες συζητήσεις και περισσότερες ενέργειες θα γίνουν και από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα ο οποίος είναι και που ασχολείται με τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και σε συνεργασία με το υπουργείο εξωτερικών πάντα που είναι και το αρμόδιο υπουργείο γι’ αυτά τα θέματα, θα μεριμνήσουν έτσι ώστε να διαμορφωθούν όλες οι προϋποθέσεις.

Το σύνθημα ότι η Ελλάδα είναι «Open for Business» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος και στη συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της Delphi Bank όπου έγινε γόνιμη συζήτηση με ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων.

Το σύνθημα ότι η Ελλάδα είναι «Open for Business» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος και στη συνάντηση που είχε με κορυφαία στελέχη της Delphi Bank όπου έγινε γόνιμη συζήτηση με ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων.

Πέρασε ένα αναπτυξιακό νομοσχέδιο που διόρθωσε μια σειρά από προβλήματα που υπήρχανε κάνοντας πιο σύντομα χρονικά κάποιες διαδικασίες αλλά ο στόχος μας είναι όποια προβλήματα εντοπίζουμε εμείς ή κάποιοι άλλοι να μπορούμε να τα διορθώνουμε άμεσα έτσι ώστε άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα και να επενδύσουν να μπορούν να το κάνουν.

Για να καταφέρουμε να αφήσουμε την κρίση θα πρέπει να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό το πετυχαίνουμε ουσιαστικά μέσα από επενδύσεις. Έχουμε μια μεγάλη αποεπένδυση και μια μεγάλη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου οπότε αυτά τα δύο θα πρέπει σιγά σιγά να τα φέρουμε πίσω αλλιώς θα είμαστε στη δύσκολη θέση να συζητάμε πάντα για προβλήματα τα οποία σέρνονται.

Ποιο μήνυμα μεταφέρετε προς τους παροικιακούς παράγοντες;

Προσπαθώ να διαπιστώσω γιατί οι σχέσεις οι οικονομικές, αλλά και οι κοινωνικές και πολιτιστικές, δεν είναι όσο ισχυρές θα μπορούσαν να είναι και να μεταφέρω ουσιαστικά τους προβληματισμούς αλλά και λύσεις στην ελληνική κυβέρνηση έτσι ώστε αρμοδίως το Υπουργείο Εξωτερικών να το διαχειριστεί και να συνεχίσει ακόμα πιο εντατικά να είναι κοντά στην ελληνική ομογένεια η οποία μπορεί να προσφέρει πάρα πολλά στη μητέρα πατρίδα.

Η ρύθμιση για την ψήφο των ομογενών τελικά αφήνει αρκετούς απ’ έξω. Ποια είναι η άποψή σας;

Και πάλι καλά που στη χώρα μας πετυχαίνουμε συμφωνίες πάνω σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα και θεωρώ ότι ένας τρόπος για να κεντρίσουμε πάλι το ενδιαφέρον της ομογένειας, αλλά και των νέων οι οποίοι έφυγαν τα τελευταία χρόνια προς το εξωτερικό, να ξαναγυρίσουν το βλέμμα τους πίσω στη χώρα είναι η ψήφος των ομογενών.

Αυτό πλέον το έχει αποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού μας συστήματος και η ελληνική κοινωνία, οπότε αυτό γίνεται πράξη. Το ότι γίνεται πράξη μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι σιγά-σιγά δεν θα είναι μόνο το πολιτικό ενδιαφέρον το οποίο θα γυρίσει αλλά θα είναι και το ενδιαφέρον για να επιστρέψουν και να εργαστούν στη χώρα όσοι έφυγαν.

Στόχος μας είναι όλο αυτό το brain drain τη προηγούμενης περιόδου να γίνει ένα επιτυχημένο brain gain.

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •