• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μέτρα προστασίας των Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα ζητά ο Κακλαμάνης

Μέτρα προστασίας των Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα ζητά ο Κακλαμάνης

Μέτρα προστασίας των Ελλήνων ομογενών της Βορείου Ηπείρου ζητά από τον Πρωθυπουργό ο Νικήτας Κακλαμάνης,

με αφορμή την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας με την οποία φέρεται να παραχώρησε αυθαιρέτως προς αξιοποίηση στο Υπουργείο Τουρισμού, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα, παραβιάζοντας τα ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα.

Ο βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής, σε ερώτησή του προς τον Αλέξη Τσίπρα και με την ιδιότητα του Υπουργού Εξωτερικών, υπογραμμίζει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Ράμα δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας τον να απαντήσει αν εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει προσκόμματα κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε., προκειμένου να μπει φρένο στην Αλβανική προκλητικότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως το δημοσίευσε το Himara.gr :

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: Τον κύριο Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: Αναγκαστική απαλλοτρίωση περιουσιών ομογενών της Βορείου Ηπείρου.

Τον Ιούνιο του 2015 κατέθεσα Ερώτηση στη Βουλή στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, (αρ. πρωτ. 3160/3-6-2015), με θέμα τις προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης, ανάμεσα στις οποίες τόνιζα και την σχεδιαζόμενη καταπάτηση περιουσιών ομογενών στις αναπτυσσόμενες τουριστικά παραθαλάσσιες ακτές του Δήμου Χειμάρρας. Δυστυχώς, η απάντηση του αρμόδιου τότε Υπουργού, δεν περιελάμβανε καμία ειδική αναφορά, επί του ζητήματος, πέραν μίας γενικής τοποθετήσεως πως η απόκτηση της Αλβανίας του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας αποτελεί ένα σταθερό και ασφαλή δείκτη στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας και στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.

Στη συνέχεια, επειδή οι προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης συνεχίζονται και διογκώνονται, επανήλθα στο θέμα τον Απρίλιο του 2016 με νεότερη μου Ερώτηση (αρ. πρωτ. 5458/18-4-2016), με την οποία επεσήμανα στην κυβέρνησή σας, ότι η συνεχιζόμενη εκ μέρους σας αδράνεια έχει επιδεινώσει το ζήτημα και συνάμα ζητούσα από τον αρμόδιο Υπουργό σας να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αξιώσει από την Αλβανική κυβέρνηση την τήρηση της νομιμότητας για τη διασφάλιση των ιδιοκτησιακών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ομογενών. Η απάντηση του τότε Υπουργού Εξωτερικών, που μου κοινοποιήθηκε στις 27 Μαΐου 2016 ανέφερε ότι«το Υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε συντονισμό ειδικότερων δράσεων, με τον εντοπισμό και την εξατομικευμένη μελέτη των καταγγελλόμενων περιπτώσεων καταπάτησης, προκειμένου να διαμορφωθεί η απαραίτητη εικόνα για την ανάληψη περαιτέρω πολιτικών και νομικών ενεργειών, σε συνεργασία με τους θιγόμενους ομογενείς». Καταλήγοντας στην ίδια απάντηση ο κύριος Νίκος Κοτζιάς, υποστήριζε ότι «…οιαδήποτε παραβίαση των βασικών αρχών του Κράτους Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων που επαναλαμβάνονται σε βάρος της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, θέματα που και από πλευράς μας σταθερά μεριμνούμε να αναδεικνύουμε προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβραδύνουν και περιπλέκουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς και έγκαιρες επισημάνσεις μας, πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος χώρα, παραχώρησε αυθαιρέτως στο Υπουργείο Τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών. Πρόκειται για ακίνητα που ανήκουν στην παραλιακή γραμμή Αυλώνα – Άγιοι Σαράντα, που καταχωρούνται και περνούν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Τουρισμού και ανήκουν σε Βορειοηπειρώτες κατοίκους του Δήμου Χειμάρρας. Η συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το προωθούμενο προς ψήφιση σχετικό σχέδιο νόμου, αποτελούν μέρος μίας σχεδιαζόμενης πολιτικής, που παραβιάζει κατάφωρα τα ανθρώπινα και ιδιοκτησιακά δικαιώματα των ομογενών μας και κάθε άλλο πάρα συνάδουν με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών:

-Πως θα αντιδράσει η Ελλάδα στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αλβανικής κυβέρνησης; Με ποια συγκεκριμένα μέτρα θα προστατεύσει τις περιουσίες των ομογενών της Βορείας Ηπείρου;

-Σκέφτεστε να θέσετε συγκεκριμένα προσκόμματα κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

ΑΘΗΝΑ 12/12/2018

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΝΙΚΗΤΑΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ