Μελβούρνη: Με έμφαση στον ελληνικό Πολιτισμό

Το Ελληνικό Σχολείο Πυθαγόρας ιδρύθηκε από τον Γιώργο και την Αναστασία Ρούμπου το 1969. Ξεκίνησε με 15 μαθητές σε ένα δωμάτιο στο πίσω μέρος του σπιτιού τους σε ένα μικρό προάστιο της Μελβούρνης που ονομάζεται Elwood. Από το ταπεινό ξεκίνημά του, γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά σχολεία της δεκαετίας του ’70 και του ’80 με έξι παραρτήματα και περισσότερους από 1000 μαθητές. Σήμερα εξακολουθεί να θεωρείται ένα πρωτοποριακό και δημιουργικό σχολείο ελληνικής γλώσσας με ιδιαίτερη έμφαση στον ελληνικό πολιτισμό.

Στόχος του σχολείου είναι να καλλιεργήσει ένα μαθησιακό περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά αισθάνονται ευτυχισμένα και πάνω απ ‘όλα υπερήφανα που είναι Ελληνοαυστραλοί.

Οι μαθητές διδάσκονται πώς να διαβάζουν με σιγουριά κατανοώντας την ελληνική γλώσσα, να επικοινωνούν προφορικά και να εκφράζουν γραπτώς τις σκέψεις τους με σαφήνεια και ακρίβεια. Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των μαθητών στις εξετάσεις VCE αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού προγράμματος και την ποιότητα, το πάθος και τη φροντίδα που οι εκπαιδευτικοί του «Πυθαγόρα» δείχνουν στους μαθητές.


Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου αγαπούν με πάθος την ελληνική γλώσσα και πολιτισμό και αυτό αντανακλάται στην καθημερινή τους πρακτική μέσα στην τάξη. Στο πρόγραμμα σπουδών του ελληνικού σχολείου «Πυθαγόρας» ενσωματώνονται τα διάφορα έθιμα και παραδόσεις του ελληνικού πολιτισμού καθώς και ο πλούτος της ελληνικής ιστορίας: Άναμμα του καντηλιού (λάμπα λαδιού) και υπενθύμιση των ονομαστικών εορτών, μεταμφιέσεις για τον εορτασμό των Αποκριών, εκδηλώσεις για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου, εορτασμός των γενεθλίων του εθνικού μας ποιητή, Διονύσιου Σολωμού, διαγωνισμοί τσουγκρίσματος για το πιο γερό πασχαλινό αυγό, μεταμφιέσεις των παιδιών σε Καλικατζαράκια τα Χριστούγεννα και γνωριμία των παιδιών με την ελληνική εκδοχή του Άγιου Βασίλη είναι μερικοί από τους ευρηματικούς τρόπους με τους οποίους το πρόγραμμα σπουδών του ελληνικού σχολείου «Πυθαγόρας» καταπιάνεται με την αστείρευτη ελληνική κουλτούρα.

Κατά το τρίτο τρίμηνο στο επίκεντρο της διδασκαλίας βρίσκεται το ένδοξο αρχαίο παρελθόν της Ελλάδας. Τα παιδιά εντρυφούν στην αρχαία ιστορία και τη μυθολογία με βιωματικό τρόπο που περιλαμβάνει μεταμφιέσεις και παρουσιάσεις σχετικών projects.

Άλλες δραστηριότητες περιλαμβάνουν τη συμμετοχή τω μαθητών στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Shrine, χορούς, εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς, διοργάνωση βραδιών «ταβέρνας» για τους μαθητές του VCE και εκδρομές.

Οι άνθρωποι μας ρωτούν συχνά: «Το σχολείο σας κάνει όλα αυτά τα πράγματα;» Η απάντησή μας είναι: «Δεν κάνουν όλα τα ελληνικά σχολεία το ίδιο;»

Από Νέος Κόσμος, ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...