• Αρχική
  • Άρθρα
  • Η Ταμάρα Καζαντζίδου μελετά την ταυτότητα των Ποντίων της πρώην ΕΣΣΔ

Η Ταμάρα Καζαντζίδου μελετά την ταυτότητα των Ποντίων της πρώην ΕΣΣΔ

Ταυτότητα, η. Αν ανατρέξει κανείς στο λεξικό για τον ορισμό, θα δει ότι πρόκειται για το σύνολο των ιδιοτήτων που προσδιορίζουν την ιδιαίτερη φύση ενός ατόμου ή συνόλου,

αλλά και όλα τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τα μέλη μέσα στο ίδιο σύνολο. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα έρευνας, όπως αποδεικνύεται και από τον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων, είναι η ταυτότητα των εκπροσώπων μιας εθνοτικής ομάδας που διαμένουν σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου για διαφορετικούς λόγους, ιδίως αν υπάρχουν μεταβολές όταν επιστρέφουν στην πατρίδα καταγωγής των προγόνων τους.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν ο ίδιος ο ερευνητής θα μπορούσε να είναι «αντικείμενο» της μελέτης;

Η Ταμάρα Καζαντζίδου είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ινστιτούτο Ψυχολογίας του Russian State University for the Humanities – ένα από τα μεγαλύτερα κρατικά πανεπιστήμια της Ρωσίας. Γεννήθηκε στη Τασκένδη από πατέρα Έλληνα ποντιακής καταγωγής και μητέρα Ρωσίδα (και οι δύο φοιτούσαν στην πόλη), αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα όπου από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 ζούσε ο παππούς της. Με σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα τελευταία πέντε χρόνια μένει στη Μόσχα όπου κάνει το μεταπτυχιακό της πάνω στην Κοινωνική Ψυχολογία.

Με παρότρυνση της αναπληρώτριας διευθύντριας του Ινστιτούτου Ψυχολογίας Β. Ρ. Ορέστοβα, και έχοντας ως «βάση» την ποντιακή καταγωγή της και τη γνώση της για την Ελλάδα, η Ταμάρα Καζαντζίδου επέλεξε ως θέμα της μεταπτυχιακής της εργασίας τους Έλληνες του εξωτερικού, και κυρίως τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Η έρευνά της, όπως λέει στο pontos-news.gr, εντάσσεται στην ευρύτερη μελέτη του Ινστιτούτου για την κοινωνική, γλωσσική και εδαφική ταυτότητα διαφόρων εθνοτικών ομάδων. «Για μένα το θέμα εκτός από επιστημονική έχει και προσωπική αξία, δεδομένου ότι συνδέεται με την ιστορία της οικογένειάς μου και τα προσωπικά μου βιώματα», τονίζει.

Εξηγώντας την ερευνητική της προσέγγιση η Ταμάρα Καζαντζίδου σημειώνει ότι τους ψυχολόγους τους ενδιαφέρει να μάθουν το πώς το κάθε άτομο που διέμενε σε διαφορετική περιοχή και επέστρεψε στην πατρίδα συνειδητοποιεί, αισθάνεται και κατατάσσει τον εαυτό του στη μία ή την άλλη εθνοτική ομάδα. Παράλληλα εξετάζονται οι ιδιαιτερότητες της κάθε εθνοτικής ομάδας. «Θα μελετηθεί η εθνική, γλωσσική και εδαφική ταυτότητα, και η προσαρμογή στον νέο τόπο», προσθέτει, και τονίζει ότι πρόκειται για μια μεγάλη έρευνα σχετικά με τον ποντιακό ελληνισμό.

ΠΗΓΗ: Pontosnews

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.