Η Λημνιακή Αδελφότητα Βικτωρίας

Η Λημνιακή Αδελφότητα Βικτώριας πρωτάρχισε να υπάρχει το 1939, όταν ο Δημήτρης Κατακουζηνός Μπλαμπλάνης ήρθε στην Αυστραλία από την αγαπημένη του Λήμνο.

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στο Ροσσοπούλη Λήμνου το 1886. Νέο παλικάρι έφυγε για την Αμερική για να εργασθεί, αλλά σύντομα επέστρεψε στη Λήμνο και υπηρέτησε στο στρατό. Όταν απολύθηκε προσπάθησε να επιστρέψει στην Αμερική αλλά δεν τον δέχτηκαν για δεύτερη φορά. Αποφασισμένος να αρχίσει μια καινούργια ζωή για την οικογένειά του, ήρθε στην Αυστραλία με έναν φίλο του το 1927.

Εργάστηκε σε φάρμες στη Δυτική Αυστραλία και τη Νέα Νότια Ουαλία, μέχρι να μπορέσει να έρθει στη Βικτώρια. Δεν είχε ούτε δίπλωμα, ούτε τέχνη αλλά βρήκε εργασία πουλώντας μαχαίρια σε εστιατόρια μαζεύοντας λίγα χρήματα.

Το 1933 βρέθηκε σε θέση να φέρει την αγαπητή του σύζυγο Ουρανία και τις δυο κόρες τους, Αθηνά και Ελένη στην Αυστραλία . Ήταν καλός άνθρωπος, και όλοι όσοι τον γνώριζαν τον αγαπούσαν. Το πάθος του, όμως, για την αγαπημένη του Λήμνο έκαιγε βαθιά στην καρδιά του. Πάντα του έλειπε η πατρίδα του. Το 1939 με λίγους φίλους πραγματοποίησε το όνειρό του και έτσι ξεκίνησε η Λημνιακή Αδελφότητα Μελβούρνης.

Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε μόνο άνδρες και οι συνεδριάσεις τους γίνονταν στο σπίτι του Δημήτρη στο Filbert Street, στο Caulfield. Ο Δημήτρης και το ΔΣ κατάφεραν να συγκροτήσουν μια Κοινότητα που προσέφερε σε όλες τις οικογένειες μια υποστήριξη στις χαρές και στις λύπες και μια ασφάλεια σε μια ξένη χώρα όπου οι μετανάστες περνούσαν δύσκολες στιγμές.

Ούτε στα όνειρά του δεν φανταζόταν ο Δημήτρης ότι αυτή η σημαντική αρχή της Λημνιακής Αδελφότητας, θα συνέχιζε μετά από 80 χρόνια και, μάλιστα, αυτό το πάθος που ένιωθε για την αγαπημένη του Λήμνο έχει παραμείνει σε μας και συνεχίζεται.

Ο Δημήτρης έμεινε πρόεδρος της Λημνιακής Αδελφότητας μέχρι το 1951. Πέθανε το 1958, σε ηλικία 72 ετών, αφήνοντας πίσω τη γυναίκα του, δύο κόρες και πέντε εγγόνια. Σήμερα είναι σε ζωή η μια κόρη του η Ελένη και τέσσερα από τα πέντε εγγόνια του.

Ο Δημήτρης Μπλαμπλάνης ήταν ο ιδρυτής της Λημνιακής Αδελφότητας, αλλά μέχρι σήμερα έχουν υπηρετήσει ως πρόεδροι και εργασθεί απρόσκοπτα άλλοι δέκα άνθρωποι, οι οποίοι μαζί με τα εκάστοτε Διοικητικά Συμβούλια έχουν αποκτήσει την Λημνιακή Αίθουσα/Σπίτι στο Braeside καθώς και την ιδιοκτησία στο Middle Park.
Σήμερα η Λημνιακή Αδελφότητα είναι γνωστή ως Λημνιακή Κοινότητα Βικτώριας και αποτελείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, Διοικητικό Συμβούλιο Γυναικών, Διοικητικό Συμβούλιο Ηλικιωμένων, Επιτροπή Νεολαίας και Χορευτικό Συγκρότημα.

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», ΦΩΤΟ eurokinssi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...