Η ιστορία των Αρκάδων της Αυστραλίας

Με λαμπρότητα, άψογη οργάνωση, πολλή συγκίνηση και αγαλλίαση παρουσιάστηκε την Κυριακή το απόγευμα, στην «Αίθουσα Νίκος Ανδριανάκος» του Alphington Grammar το βιβλίο της ιστορίας των Αρκάδων της Αυστραλίας, παρουσία 500 και πλέον ατόμων όλων των ηλικιών. Συγκίνηση και αγαλλίαση συνεπήρε τους ηλικιωμένους Αρκάδες, αλλά και τα παιδιά και τα εγγόνια τους που πλημμύρισαν την αίθουσα για να καταστούν μάρτυρες της κυκλοφορίας του βιβλίου τους, ένα μνημείο ανάμνησης, ένα οδοιπορικό-παρακαταθήκη της γενιάς των μεταναστών που φεύγει προς τις επερχόμενες γενιές των παιδιών και των εγγονών τους και όχι μόνον.

Από νωρίς κατεύθαναν οι ενδιαφερόμενοι στην αίθουσα, που τους ανέμενε με μια τεράστια οθόνη, όπου απεικονίζονταν μία μετά την άλλη φωτογραφίες που αναδείκνυαν ένα υπέροχο παρελθόν, γεμάτο δράση, θυσίες, αγώνες και καταξιώσεις. Παρέλαυναν φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1920 και 1930 όταν ήσαν τότε λίγοι, οι Αρκάδες του μεσοπολέμου, και στη συνέχεια οι πολλοί, οι χιλιάδες της μεταπολεμικής περιόδου. Διακόσιες περίπου φωτογραφίες, που επιλέχθηκαν από το βιβλίο, εμφανίζονταν σε όλη τη διάρκεια της συγκινητικής εκδήλωσης, ενώ εκατέρωθεν της τεράστιας αίθουσας υπήρχαν άρτια οργανωμένα εκθεσιακά «πάνελς» που απαθανάτιζαν και λάμπρυναν την εκδήλωση με τεράστιες φωτογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν πάνω σε μεγάλα χαρτόνια.
Στο πίσω μέρος της αίθουσας τα στημένα τραπέζια, πλήρως εξοπλισμένα, οργανωμένα, με τα βιβλία, τις ταμειακές μηχανές, τις αποδείξεις, το τραπέζι με τα ποτά, τα τραπέζια που περίμεναν στο τέλος τα εκλεκτά εδέσματα που είχαν ευγενώς προσφέρει οι κυρίες των Αρκάδων, και οι χορηγοί της εκδήλωσης.

Την όμορφη και συγκινητική εκδήλωση άνοιξε ο παρουσιαστής της τηλεόρασης, ειδικός σε θέματα επικοινωνίας και δημοσιογράφος κ. John Mangos, ένας από τους πλέον καταξιωμένους και ταλαντούχους παρουσιαστές της Αυστραλιανής τηλεθέασης. Προσεκτικός, με σεβασμό σε κάθε λέξη του, ο τελετάρχης αναφέρθηκε λιτά αλλά περιεκτικά στον Παναρκαδικό Σύλλογο Μελβούρνης και Βικτωρίας, τον φορέα που επιχορήγησε και ολοκλήρωσε την έκδοση του βιβλίου, αναφέρθηκε στο όραμα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου να διαιωνίσουν την ιστορία των πορωτεργατών και πατέρων τους, να προσφέρουν το οδοιπορικό του εποικισμού τους στις επερχόμενες γενιές, να διασώσουν για λογαριασμό των γενεών που θα ακολουθήσουν τον μόχθο και τις θυσίες των γονέων τους. Ο κ. Μάγκος παρουσίασε εισαγωγικά και τον συγγραφέα του έργου, τον Καθηγητή Αναστάσιο Τάμη, εκθείασε την εμπειρία του στη συγγραφή δεκάδων βιβλίων που αφορούν την Ομογένεια και «απεικονίζουν, αναλύουν, καταγράφουν και λαμπρύνουν δικαιωματικά το ρόλο και τη συμβολή του Ελληνισμού, ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής ιστορίας της Αυστραλίας».

Ο συγγραφέας Αναστάσιος Τάμης ανάμεσα στους ομιλητές

Στη συνέχεια ο προικισμένος τελετάρχης κάλεσε την Αρτέμιδα Ιωαννίδη να απαγγείλει ένα συγκινητικό ποίημα για τον μετανάστη και να ανοίξει έτσι η αυλέα της εκδήλωσης. H Πρόεδρος του Παναρκαδικού Συλλόγου, κ. Χρύσα Κανατά, καλωσόρισε τους προσκαλεσμένους και αναφέρθηκε στην πορεία της έκδοσης του βιβλίου, στον αγώνα που έδωσε το Δ. Συμβούλιο, οι φάσεις μέσα από τις οποίες πέρασε, οι δυσκολίες που συνάντησε, και εξήρε την συμβολή του μέντορα και οδηγητή του Συλλόγου, κ. Δημήτρη Αλεξόπουλου, για την επιμονή και την ενεργητικότητα που επέδειξε, «ώστε να φθάσουμε στο σημείο να το παρουσιάζουμε σήμερα, ως κτήμα πλέον των γενεών που θα ακολουθήσουν». Η κ. Κανατά εξήρε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην μελέτη και στην έκδοση, τα σωματεία, τις επιχειρήσεις και τις οικογένειες που το στήριξαν, στο συγγραφέα για την «ακούραστη διάθεση που επέδειξε σε όλη τη διάρκεια των 39 μηνών εργασίας, στον επαγγελματισμό, την υπομονή και την επιστημονοσύνη του», στην επιμελημένη και επιδέξια εργασία της γραφίστας κ. Μαρία Σακελλαρίδη, στην τελειότητα και το υπέροχο αποτέλεσμα του Ellikon Printers για να καταλήξει: «Καταθέτουμε σήμερα τεκμήριο μαρτυρίας αγώνων και διαρκούς δημιουργίας, για να έχουν γνώση οι γενιές που θα ακολουθήσουν, την ιστορία των Αρκάδων εκείνων που συνέβαλαν στη σημερινή πραγματικότητα, εκείνων των απλών ανθρώπων που έστησαν τα νοικοκυριά τους και οργάνωσαν τις οικογένειές τους, εκείνων που θυσίασαν τον ελεύθερο χρόνο τους για να έχουν ενεργό ρόλο τα παιδιά τους, και προ πάντων εκείνων που έφυγαν από τη ζωή, αλλά η ιστορία τους θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσά μας…».

Ακολούθως ο κ. Μάγκος κάλεσε στο βήμα τον Πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, κ. Δημήτριο Αλεξόπουλο, τον άνθρωπο που αποτελεί την ατμομηχανή των Παναρκάδων της Αυστραλίας, ο οποίος αναφέρθκε στις αξίες της Αρκαδίας, στα ηθικά διδάγματά της σε μια κοινωνία που χάνεται αποπροσανατολισμένη, έθιξε τη σημασία της Αρκαδικής οργάνωσης στην Αυστραλία, τη σημασία του μέλλοντος σε μια δύσκολη κοινωνία και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι νέοι. Ο κ. Αλεξόπουλος χαρακτήρισε «ως ημέρα λαμπρότητας, ομορφιάς και δύναμης τη σημερινή, που παραδίδεται με άψογο επιστημονικό τρόπο ή ιστορία των Αρκάδων ως παρακαταθήκη στις μέλλουσες γενιές, τιμώντας την αρκαδική οικογένεια, τον Αρκά και την Αρκάδα, τιμώντας τον εθελοντισμό και την αυταπάρνηση».
Ακολούθως καλέστηκε στο βήμα ο διαπρεπής και παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκός, Καθηγητής Michael John Osborne, ο οποίος εξήρε το επιστημονικό ύφος του βιβλίου, το οποίο χαρακτήρισε «ως κόσμημα στο στέμμα της ιστοριογραφίας», επαίνεσε τον συγγραφέα, κ. Τάμη για το ακαταπόνητο συγγραφικό του έργο τόσο για τον Ελληνισμό της Αυστραλίας, όσο και για τους Έλληνες στην Άπω Ανατολή και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα κεφάλαια και μίλησε για την απομυθοποίηση της «Αρκαδικής ζωής όπως την περιγράφουν οι Λατίνοι φιλόσοφοι και λόγιοι», διότι η ζωή στην Αρκαδία ήταν πάντα δύσκολη και πτωχική, ανατρέχοντας και στην ανάλυση που κάνει ο συγγραφέας, όταν αποδεικνύει, όπως είπε, ότι η Αρκαδία στο πρόσφατο παρελθόν έζησε τεράστια δημογραφική καταστροφή, αφού ο πληθυσμός του νομού αυτού στις αρχές του 21ου αιώνα μειώθηκε σε λιγότερους από 90.000 κατοίκους. Ο Καθηγητής κ. Osborne αναφέρθηκε στο Κεφάλαιο του βιβλίου το οποίο πραγματεύεται τις επιστήμες και τα γράμματα και τον ευεργετισμό των Αρκάδων, εξήρε τη συμβολή των Αρκάδων στις επιστήμες στην Αυστραλία για να καταλήξει, ότι τα τελευταία χρόνια τα πανεπιστήμια μεταβλήθηκαν σε «επαγγελματικές σχολές» και όχι σε σπουδαστήρια καλλιέργεια γνώσης και παιδείας. «Μόνον μέσα από τη σπουδή και μελέτη των ανθρωπιστικών σπουδών, μπορεί να εμπλουτιστεί με γνώσεις η ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, μόνον με τη διδασκαλία των ανθρωπιστικών σπουδών και κλασικών σπουδών, μπορεί ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας κοινωνίας που συνεχώς απογυμνώνεται και ευτελίζεται από τις αξίες της». O κ. Osborne κάλεσε τους προσκαλεσμένους να προμηθευτούν το βιβλίο, να αφουγκραστούν με προσοχή τα όσα διέρχεται και καταγράφει, γιατί μέσα από τη γνώση ενισχύεται η δύναμη του ανθρώπου.

Τον Καθηγητή και διαπρεπή επιστήμονα της Ελληνικής Επιγραφικής διαδέχθηκε στο βήμα ο π. Πρόεδρος της Βουλής της Βικτώριας, κ. Αλέκος Ανδριανόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε το ύφος και την παρουσίαση των γεγονότων στο βιβλίο ως απέριττο, εγκρατή και καθαρότατο, τους χαρακτηρισμούς προσώπων και οργανισμών ως σεμνούς και μετριοπαθείς, και προπάντων αντικειμενικούς και εξέφρασε τον θαυμασμό του για το σεβασμό του συγγραφέα στη σημαντική λεπτομέρεια και στην τεκμηρίωση. Αναφέρθηκε στις ανθρώπινες πλευρές των ιστοριών που εμφανίζονται στο βιβλίο, ενθυμούμενος και τα δικά του πρώτα βήματα στην Αυστραλία, ως συνοδευόμενο παιδί, μεταναστών, τα χρόνια της επιβίωσης αλλά και της προόδου.

Ακολούθησε η ομιλία του συγγραφέα, ο οποίος τόνισε ότι για πρώτη φορά θα μιλήσει από μνήμης αλλά από καρδιάς, και τόνισε ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί φόρο τιμής για τα 220 χωριά της Αρκαδίας που έστειλαν τα παιδιά τους στην Αυστραλία, φόρο τιμής για όλους εκείνους που ήρθαν μετανάστες, αγωνίστηκαν, μόχθησαν αλλά τώρα δεν είναι πλέον μαζί μας, φόρος τιμής για όλους εκείνους που κατέθεσαν μέσα από τον εθελοντισμό την ψυχή τους στο κοινό καλό, φόρος τιμής για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς που σήμερα πήραν την σκυτάλη αγωνίζονται. «Το βιβλίο που παρουσιάζεται σήμερα είναι ένα πόνημα καρδιάς, διαρκούς σκέψης και εργασίας. Είναι ένα φως μέσα σε έναν κόσμο που διαρκώς σκοτεινιάζει, μια ελπίδα ότι το παρελθόν θα αποβεί χρήσιμος δάσκαλος του παρόντος και θα υπηρετήσει με συνέπεια το μέλλον. Το βιβλίο αυτό ήρθε για να ενώσει, όχι να διχάσει, όχι να αποκλείσει, όχι να βάλει κάποιος απέναντί του. Όλοι έχουν το μέρισμα του αγώνα τους, δίκαια μέσα στο βιβλίο. Προσπάθησα να τεκμηριώσω ό,τι έγραψα, τίποτε δεν είναι στον αέρα, δεν αποτελεί υπόθεση ή ερμηνεία οποιαδήποτε κατάθεσή μου στο βιβλίο. Η ιστορία, άλλωστε, δεν έχει πολλές ερμηνείες. Αυτό το ισχυρίζονται οι αποδομητές. Η ιστορία έχει μια αλήθεια, την τεκμηριωμένη αλήθεια, την μία και μοναδική ανάγνωση του εγγράφου. Το βιβλίο αυτό γράφτηκε στην Αγγλική, γιατί αφορά μεν τους Αρκάδες της πρώτης γενιάς, ωστόσο ασποτελεί περιουσία, κτήμα των γενεών που θα έρθουν και έκρινα ότι έπρεπε να γραφεί την Αγλγική. Λυπάμαι γι αυτούς που προτίμησαν τη σιωπή. Σέβομαι την απόφασή τους, αλλά δεν συμφωνώ με την κρίση τους».
Σημειώνεται ότι την επιμέλεια των υπέροχων φωτογραφιών με πολύ μεράκι ανέλαβαν και επιτυχημένα διεκπεραίωσαν ο νομικός κ. Ιωάννης Δημητρόπουλοςκαι η αρχιτέκτονας Ειρήνη Γιαβάσογλου, curator ήταν ο Jim Hooper ενώ το mounting των φωτογραφιών έκανε η Manny Gerassimou από την εταιρεία Kwik Copy Fitzroy. Οι χορηγοί της εκδήλωσης που ακολούθησε την παρουσίαση του βιβλίου ήσαν οι εταιρείες Marathon Foods, White Fence Farm Catering, Irene’s Pastries, EPSA Australia , Cosmic Wines, Tirnavos Imports και Garrads Wines. Αμέριστη ήταν και η φροντίδα με την οποία εργάσθηκαν όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Ακολούθησε πλουσιοπάροχη φιλοξενία, όταν προσφέρθηκαν τα εδέσματα, τα κρασιά και τα ποτά. Ανάλογη ήταν και η ανταπόκριση του κόσμου. Οι οικογένειες των Αρκάδων, ακολουθώντας τη συμβουλή του συγγραφέα, αγόραζαν τέσσερα και πέντε βιβλία η κάθε μια, για να τα προσφέρουν ως δώρο στα εγγόνια τους. Εκτιμάται ότι διατέθηκαν περισσότερα από 400 βιβλία στην εκδήλωση.

ΦΩΤΟ eurokinissi