Έτσι διασκεδάζουν οι νέοι της Ομογένειας

Όλοι αυτοί που κατά καιρούς άσκησαν σκληρή κριτική στο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street, καλά θα κάνουν να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους και να ανοίξουν τα μάτια τους και, κυρίως, το μυαλό τους, και να δουν πέρα από τη… μύτη τους.

Να παύσουν δηλαδή να υποστηρίζουν ότι ‘πρόκειται για ένα πανηγύρι με έμφαση στο σουβλάκι και την τσίκνα που το ακολουθεί’.

Κι’ αυτό, γιατί δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα, τα δε φαινόμενα συχνά απατούν. Εξάλλου, δεν μπορείς να τους ευχαριστήσεις όλους. Για παράδειγμα, πολλοί ενθουσιάστηκαν φέτος με την Ζουγανέλη, ενώ άλλοι απογοητεύτηκαν γιατί ήθελαν άλλα πράγματα. Άβυσσος γαρ η ψυχή του ανθρώπου!

Στην εισαγωγή αυτή έδωσε αφορμή η είδηση ότι δύο έφηβοι, η Αλεξάνδρα Βαρβέρη και ο Jake Peters–Dellas, εμπνεύστηκαν από το εν λόγω φεστιβάλ και αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στο γλέντι α λα ελληνικά. Απλουστευμένη βέβαια –από μένα– έκφραση προκειμένου να φτάσω στην ουσία του θέματος που είναι η δημιουργία του KOSMOS EVENTS.

Η γένεσή του περιγράφεται από τους ίδιους σε γλώσσα λιτή: «Η ιδέα ξεκίνησε όταν βρεθήκαμε στο 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale Street to 2018 και ήλθαμε σ’ επαφή με ελληνόπουλα της δικής μας γενιάς. Περάσαμε φανταστικά και επειδή δεν θέλαμε το πάρτι να τελειώσει εκεί, αποφασίσαμε να δώσουμε συνέχεια με εκδηλώσεις που να έχουν ελληνικό χαρακτήρα. Πώς είναι δηλαδή να γλεντάς α λα ελληνικά μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον που θα φέρει πιο κοντά τις νεότερες γενιές των Ελλήνων.

Το σχέδιό μας είναι να ελκύσουμε άτομα που έχουν πάθος με την ελληνική κουλτούρα» δηλώνουν οι δυο έφηβοι.


ΠΡΟΣΦΟΡΟ ΕΔΑΦΟΣ

Ρίχνοντας περισσότερο φως σε μια ιδέα που ήδη βρήκε πρόσφορο έδαφος –με… το χεράκι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης– τα δύο δεκαπεντάχρονα παιδιά πληροφορούν ότι ήδη έχουν στο ενεργητικό τους τέσσερις εκδηλώσεις, διευκρινίζοντας ότι ξεκίνησαν με 400 άτομα και έφθασαν τα 750 με τα εισιτήρια να έχουν προπουληθεί πολύ πριν ανοίξουν οι πόρτες του Alumbra Club, ενός από τα μεγαλύτερα νυχτερινά κλαμπ της Μελβούρνης.

Να πούμε εδώ ότι το κενό που υπήρχε για τη διασκέδαση ανηλίκων προσπάθησαν να γεμίσουν τα δύο παιδιά και μάλιστα α λα ελληνικά.
«Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος καλύπτουν ελληνική μουσική, χορό και τραγούδια. Είναι σαν να βρίσκεσαι σε αθηναϊκό κλαμπ» δηλώνουν οι δυο νέοι.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ

Να υπογραμμιστεί, βέβαια, ότι τα πράγματα ήταν κάθε άλλο παρά εύκολα στην αρχή και δεν υπήρχε περίπτωση να άνοιγαν οι πόρτες μπροστά στα φιλόδοξα σχέδια των δύο εφήβων αν δεν είχαν τη στήριξη των γονιών τους.

«Εκ των πραγμάτων δεν γινόταν χωρίς τη δική μας εγγύηση και πρακτική στήριξη. Τα παιδιά είχαν ένα φανταστικό σχέδιο που μας εξέπληξε πραγματικά και μας έκανε να νοιώθουμε περήφανοι. Στην πορεία βλέπουμε ότι προχωρούν με σύνεση, μεθοδικότητα και κοινωνική συνείδηση, πράγμα που μας κάνει πραγματικά περήφανους, ως γονείς» δηλώνει η μητέρα της Αλεξάνδρας, Δέσποινα Βαρβέρη.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Το κλειδί της επιτυχίας, δηλώνουν τα παιδιά είναι η καλή διαχείριση χρόνου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στις σχολικές διακοπές, δεδομένου ότι η Αλεξάνδρα και ο Jake βρίσκονται στη δεύτερη τάξη Λυκείου (Year 10) και επιπλέον εργάζονται πάρτ τάϊμ στο εστιατόριο της μαμάς του Jake, Άνθεα Ντέλλα.

Στη συνάντησή μας, λίγες μέρες μετά την τελευταία εκδήλωση, μου δίνουν την εντύπωση ότι είναι σοβαροί, μετρημένοι και άκρως συγκροτημένοι. Φανερά εμπνέονται από τις ρίζες τους, τα βιώματα και τους δεσμούς τους με την Ελλάδα.

«Μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον όπου η ελληνική κουλτούρα ήταν μέρος της ζωής μου. Έμαθα ελληνικά, επισκέπτομαι την Ελλάδα συχνά και ναι, σίγουρα νοιώθω Ελληνίδα. Ένα διάστημα, έμεινα στην Ελλάδα τρεις μήνες. Την λατρεύω και αισθάνομαι ότι ανήκω εκεί», λέει η Αλεξάνδρα.

Ότι χορεύει θαυμάσιο ζεϊμπέκικο δεν το αναφέρει, το διαπίστωσαν όμως πάνω από 700 συνομίληκοί της που ήταν στην τελευταία εκδήλωση εκεί.

«70% ελληνικής καταγωγής έφηβοι και οι υπόλοιποι λάτρεις της ελληνικής κουλτούρας» τονίζει ο Jake, εγγονός του γνωστού επιχειρηματία Βασίλειου Δελλαπόρτα, κοντά στον οποίο μαθήτευσε, στην ψαραγορά του Footscray, στις σχολικές διακοπές. Στο πόστο του, από τις 3πμ.–3μμ. να ετοιμάζει τις παραγγελίες.

Εκεί, σκέφτεσαι, ακούγοντάς τον σήμερα, θα έπρεπε να μυήθηκε στα μυστικά της μεθοδικότητας και του επαγγελματισμού που τον διακρίνουν σήμερα.

Η αγάπη του για την Ελλάδα και την ελληνική κουλτούρα εμφανής: «Θα ήθελα να δω όσο το δυνατόν περισσότερους να αγκαλιάζουν την ελληνική κουλτούρα. Θα ήθελα να τη δω να απλώνεται παντού, όπως της αξίζει. Λατρεύω την Ελλάδα και κάθε φορά που την επισκέπτομαι νοιώθω ότι είμαι στο σπίτι μου. I feel at home.
Στη Λευκάδα όλοι με φωνάζουν Βασίλη» πληροφορεί με φανερό ενθουσιασμό.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Πίσω στο KOSMOS EVENTS που στοχεύει στη διασκέδαση ανηλίκων που χτυπά στους ρυθμούς της ελληνικής μουσικής και κουλτούρας, το κύριο θέμα είναι η ασφάλεια των νέων από κάθε πλευρά. Η ασφαλής μετακίνησή τους από και προς το σπίτι τους, η προφύλαξή τους από ουσίες – ναρκωτικά και αλκοόλ – που παραμονεύουν παντού και ιδιαίτερα σε χώρους διασκέδασης.

Εξονυχιστικός έλεγχος, στην είσοδο αλλά και μέσα, είναι η βεβαίωση που παίρνουμε από τους διοργανωτές.

Τα παιδιά έρχονται εκεί συνοδευόμενα από γονείς οι οποίοι περιμένουν απ’ έξω ή σε μια ξεχωριστή αίθουσα μέσα για να τους πάρουν, μας βεβαιώνει η Δέσποινα Βαρβέρη.

« Τα παιδιά συμπεριφέρονται άψογα. Από την πλευρά μας πάλι, δεν αφήνουμε τίποτε στην τύχη. Συχνά συνοδεύουμε τα παιδιά και μέχρι το αυτοκίνητο που τους περιμένουν οι γονείς τους», μας βεβαιώνει η ίδια.

Και ας μη σκεφθεί κανείς ότι όλα αυτά συμβαίνουν τα ξημερώματα.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5μμ. και τελειώνουν στις 10μμ.

Στο διάστημα αυτό, το κέφι, όπως φαίνεται και ακούγεται, φθάνει στο ζενίθ.

ΤΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΠΑΝΤΟΥ

Τόσο η Αλεξάνδρα, όσο και ο Jake εκφράζουν την επιδίωξή τους τα ακούσματα της ελληνικής μουσικής, με παρόμοιες εκδηλώσεις, να ξεπεράσουν τα σύνορα της πολιτείας μας και να απλωθούν σ’ όλη την επικράτεια.

Επίσης, μέσα από τη μουσική και το χορό, να γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι –ελληνικής και μη καταγωγής- την Ελλάδα και να νοιώσουν την επιθυμία να την επισκεφθούν.

Ακόμη, να οργανωθούν συνέδρια με θέμα την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό, τους απόδημους και τις νεότερες γενιές. Βλέπουμε ένα μεγάλο πεδίο δράσης μπροστά μας. Απλά προχωρούμε με σύνεση και μεθοδικότητα» προσθέτουν οι έφηβοι με σοβαρότητα που αφοπλίζει.

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», ΦΩΤΟ: eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...