Menu

Εντατικά μαθήματα ελληνικής γλώσσας για φοιτητές από την Αυστραλία

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ

του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης σε συνεργασία με το «LOGOS» του Πανεπιστημίου Flinders της Αδελαΐδας υλοποιούν το Θερινό Σχολείο στο οποίο συμμετέχουν φέτος δώδεκα φοιτητές που παρακολουθούν εντατικά μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη χώρα που γέννησε τη γλώσσα και τον πολιτισμό που διδάσκονται.

Πρόκειται για φοιτητές που προέρχονται από διάφορα επιστημονικά πεδία, αρκετοί από τους οποίους μάλιστα είναι Ελληνοαυστραλοί έως και τέταρτης γενιάς για τους οποίους η Ελληνική γλώσσα αποτελεί σήμερα μια ξένη γλώσσα, την οποία γνωρίζουν ελάχιστα, και πλέον επιθυμούν να εντρυφήσουν και να γνωρίσουν την μητρική γλώσσα των οικογενειών τους. Υπάρχουν όμως και οι φοιτητές που δεν έχουν Ελληνική καταγωγή, έχουν όμως όρεξη και αγάπη για την Ελλάδα και έτσι επιθυμούν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να την αξιοποιήσουν είτε μετέπειτα στις σπουδές τους ή στην επαγγελματική τους πορεία.

Το πρόγραμμα του θερινού σχολείου είναι σε εξέλιξη από τις 2 Ιουλίου και έχει διάρκεια τριών εβδομάδων στη διάρκεια των οποίων οι φοιτητές από ποικίλα επιστημονικά πεδία σπουδών έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, να αξιοποιήσουν πρακτικά τις γνώσεις τους και να συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά και να δουν θεατρικά έργα, σημεία ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος καθώς και να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά και γαστρονομία της περιοχής. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις ώρες καθημερινή διδασκαλία της γλώσσας, ενώ οι περισσότεροι φοιτητές είναι σε επίπεδο αρχαρίων, αφού όσοι είναι ελληνοαυτραλοί είναι πλέον τρίτης και τέταρτης γενιάς.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι διοργανωτές αναφέρθηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος, οι στοχεύσεις αλλά και τα οφέλη που αποδεδειγμένα μετά από τέσσερα χρόνια εμπειρίας έχουν αποκομίσει οι σπουδαστές.

Η κα Ασπασία Χατζηδάκη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια του εργαστηρίου Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών ( Ε.ΔΙΑ.Μ.ΜΕ) σε δηλώσεις της αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις στοχεύσεις του Θερινού Σχολείου και της συνεργασίας μεταξύ των δύο ΑΕΙ και υπογράμμισε:

«Δίνουμε την ευκαιρία σε νέα παιδιά που μαθαίνουν Ελληνικά στο εξωτερικό να βιώσουν την Ελληνική κουλτούρα, να εμπλακούν σε χρήση της Ελληνικής γλώσσας, να βελτιώσουν τα ελληνικά τους και να έρθουν σε επαφή με την Ελλάδα και τον πολιτισμό τους. Πολλοί από αυτούς είναι ελληνικής καταγωγής, κάποιοι όχι και όλοι έρχονται για να ζήσουν εμπειρίες σε έναν τόπο μοναδικό από άποψη φυσικού κάλλους, αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος».

Ο κος Μιχάλης Τσιανίκας, καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου «LOGOS» στο Πανεπιστήμιο Flinders Νοτίου Αυστραλίας σε δηλώσεις του εξήγησε πως πρόκειται για το πρόγραμμα του τμήματος νεοελληνικών σπουδών που «μετρά» 30 λειτουργίας στη διάρκεια των οποίων έχει αναπτύξει μια σειρά από εξωστρεφή προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα σε φοιτητές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους. Παράλληλα πρόσθεσε: «το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές που σπουδάζουν την Ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, να έρχονται στο Ρέθυμνο για τέταρτη χρονιά. Αυτά τα προγράμματα τα ονομάζουμε in country programs, δηλαδή δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να εμπεδώσουν τη γλώσσα και τον πολιτισμό στην χώρα στην οποία αναφέρεται το αντικείμενο σπουδών τους».

Στόχος είναι τέτοια προγράμματα, όπως επεσήμανε ο κος Τσιανίκας να αναπτυχθούν περαιτέρω και στο μέλλον δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξωστρέφειά τους και την αποτελεσματικότητα που έχουν , αφού προσφέρουν μια βιωματική διάσταση στην γνώση των φοιτητών.

ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΖΩΗΣ

Τα πρώτα συμπεράσματα μέσα από την εμπειρία των φοιτητών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, δείχνουν, όπως τόνισε ο κος Τσιανίκας, ότι αυτού του είδους τα προγράμματα είναι καταλύτες διότι όπως εξήγησε: «διαπιστώνουμε ότι τα παιδιά όταν έρχονται εδώ τρεις εβδομάδες και επιστρέφουν στην Αυστραλία κάτι πολύ σημαντικό αλλάζει στη ζωή τους. Είναι εμπειρίες ζωής διότι δεν μελετάς ένα αντικείμενο από απόσταση αλλά το βιώνεις μέρα νύχτα σε έναν φυσικό χώρο, σε αυτόν που είναι ο Ελληνικός και ειδικότερα ο χώρος του Ρεθύμνου, ο οποίος με την φυσική του ομορφιά, τον πολιτισμικό του χώρο και την ιστορία του αποτελεί μια εμπειρία ζωής».

«ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΕΝΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ»

Με την πάροδο των ετών, στην Αυστραλία, όπως και σε άλλες χώρες, πλέον, οι Έλληνες τέταρτης γενιάς, ανεξάρτητα από την ταυτότητά τους, δεν γνωρίζουν καλά την Ελληνική γλώσσα. Αυτό, όπως εξήγησε ο κος Αντώνης Λίτινας, Λέκτορας στο Τμήμα Νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου Flinters της Αυστραλίας και υπεύθυνος του προγράμματος e-learning αποτελεί μια φυσική εξέλιξη και συγκεκριμένα: «Για τους Έλληνες τέταρτης γενιάς τα Ελληνικά είναι μια ξένη γλώσσα κάτι που συμβαίνει σε όλες τις χώρες που η αγγλική είναι η πρώτη γλώσσα. Είναι φυσικό να φθίνει με το χρόνο η Ελληνική. Η ταυτότητά τους όμως είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό από το επίπεδο γνώσης της γλώσσας». Σε ό,τι αφορά την σημασία του προγράμματος του θερινού σχολείου αλλά και το όφελος για τους φοιτητές ο κος Λίτινας εξήγησε: «Έχει παρατηρηθεί ότι στα επόμενα εξάμηνα βελτιώνουν τις επιδόσεις τους στα Ελληνικά διότι απέκτησαν αυτοπεποίθηση και αυτό είναι ο άμεσος αντίκτυπος και όλα τα παιδιά που έχουν έρθει θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό το πρόγραμμα και οι εμπειρίες μας μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες είναι πολύ συμπυκνωμένες. Τα παιδιά που έρχονται εδώ φεύγουν με πάρα πολλές εμπειρίες και από την καθημερινότητα και από τα μαθήματα τα οποία είναι εντατικά. Είναι αναμφίβολα σημαντικό να μαθαίνουν τη γλώσσα στο φυσικό της περιβάλλον».

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Σε δηλώσεις τους δύο από τις φοιτήτριες που βρίσκονται στο Ρέθυμνο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα μοιράζονται την εμπειρία τους και μιλούν για την απόφασή τους να μάθουν τη γλώσσα και να γνωρίσουν από κοντά τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας.

Η Μέιλιν δεν έχει ελληνική καταγωγή, έχει όμως αγάπη για την Ελλάδα και πολλούς φίλους Έλληνες στην Αυστραλία, όπως επεσήμανε η ίδια και πρόσθεσε: «Μου αρέσει το πρόγραμμα γιατί δεν έχω γονείς από την Ελλάδα και δεν μπορώ να μιλάω Ελληνικά στο σπίτι μου. Έτσι όταν είμαι εδώ μπορώ να μαθαίνω τη γλώσσα στο μάθημα και μετά να βγω έξω και να μιλήσω με τους ανθρώπους και να χρησιμοποιήσω τη γλώσσα. Πέρυσι ήμουν επίσης εδώ στο ίδιο πρόγραμμα, μου άρεσε πάρα πολύ και γι’ αυτό είμαι εδώ ξανά. Η ελληνική κουλτούρα, η μυθολογία και η ιστορία είναι πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα για εμένα και μου αρέσει πάρα πολύ. Επίσης στην Αυστραλία έχω πολλούς φίλους από την Ελλάδα και μου αρέσει η κουλτούρα τους».

Η Ευγενία Βλάχου είναι τέταρτης γενιάς Ελληνίδα της Αυστραλίας και συμμετέχει στο πρόγραμμα του θερινού σχολείου. Η ίδια μοιράστηκε την εμπειρία και τον ενθουσιασμό της και επεσήμανε: «Για μένα το πρόγραμμα είναι καταπληκτικό γιατί έχω μάθει πάρα πολλά για την Ελληνική γλώσσα. Δεν είναι δύσκολη γλώσσα αν σου αρέσει. Έχουμε επισκεφτεί την παλιά πόλη, το Ελαφονήσι, την Κνωσσό και γνωρίσαμε την ιστορία και στοιχεία του πολιτισμού».

Από goodnet

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...