Ελληνικά “δύο ταχυτήτων”

Αλλάζει από το 2021 το σύστημα αξιολόγησης για όλες τις ξένες γλώσσες στο επίπεδο του VCE και συνεπώς και για τα Νέα Ελληνικά, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη.

Πιο συγκεκριμένα, θα υπάρχουν πλέον δύο επίπεδα στην κατάταξη των μαθητών που επιλέγουν να εξεταστούν σε μια ξένη γλώσσα, όσων τη χειρίζονται ως μητρική και όσων τη διδάσκονται ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα. Το κριτήριο κατάταξης στο κάθε επίπεδο θα είναι η χρονική απόσταση από τη φοίτηση του μαθητή σε σχολείο της χώρας όπου η γλώσσα διδάσκεται ως κύρια.

Αν, λοιπόν, έχουν περάσει επτά χρόνια από τότε που ο μαθητής φοίτησε σε σχολείο της Ελλάδας, τότε θεωρείται ότι μαθαίνει τα ελληνικά ως δεύτερη γλώσσα και θα αξιολογηθεί αναλόγως.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου διευκρινίζει ότι δεν θα υπάρχει καμία διαφορά ως προς το πρόγραμμα σπουδών του μαθήματος και στα δύο επίπεδα και ότι οι εξετάσεις θα είναι κοινές για όλους τους συμμετέχοντες. Οι αλλαγές, σύμφωνα με την ανακοίνωση θα αφορούν μόνο τον τρόπο αξιολόγησης, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ισότητα μεταξύ των μαθητών και να αποκλείεται η δυσμενής μεταχείριση όσων διδάσκονται τα ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα.

«Η εκμάθηση μιας γλώσσας διευρύνει τους ορίζοντες – θέλω να ενθαρρύνω όλους τους μαθητές της Βικτώριας να συνεχίζουν τις σπουδές τους στη γλώσσα επιλογής τους μέχρι το επίπεδο VCE. Αυτές οι αλλαγές θα κάνουν το σύστημα πιο δίκαιο για όλους τους μαθητές VCE γλώσσας» δήλωσε ο Yπουργός Παιδείας James Merlino.

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Οι συγκεκριμένες αλλαγές που ήταν πάγιο αίτημα των μεγαλύτερων φορέων διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στην παροικία μας, προωθήθηκαν εντατικά τα τελευταία χρόνια από την Ομοσπονδία Εθνοτικών Σχολείων Αυστραλίας. Εξάλλου και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με επικεφαλής τον υπεύθυνο για θέματα εκπαίδευσης κ. Θεόδωρο Μάρκο, και τον κ. Νίκο Ντάλα, σε συνεργασία με τον Προεδρεύοντα της Ομοσπονδίας Εθνοτικών Σχολείων Αυστραλίας κ. Τάσο Δουβαρτζίδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ομοσπονδίας κ. Stefan Romaniw και την ιδρύτρια του ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου «Πρότυπο», κ. Μαρία Γκιντίδου, κατά τον τελευταίο χρόνο είχαν αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρώην υπεύθυνο του VCAA, David Howes, προκειμένου να προωθήσουν κοινή πρόταση σχετικά με τις αλλαγές που απαιτούνταν να γίνουν στο σύστημα αξιολόγησης των ξένων γλωσσών στο επίπεδο VCE.

Ο υπεύθυνος για θέματα Εκπαίδευσης της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης κ. Θ. Μάρκος με δηλώσεις του στον «Νέο Κόσμο» εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε στο σύνολό της την πρόταση αυτή και αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στις αλλαγές.

«Ως Κοινότητα, επικροτούμε την κίνηση ως πολύ θετική και νομίζω πως θα είναι κάτι πολύ ωφέλιμο καθώς θα δώσει κίνητρο στα παιδιά που έχουν γεννηθεί εδώ να επιλέξουν το μάθημα των ελληνικών» είπε ο κ. Μάρκος.

Όσο για το αν θα επηρεαστεί το scaling του μαθήματος ο κ. Μάρκος ήταν κατηγορηματικός ότι οι αλλαγές δεν συνδέονται ευθέως με αυτό και συνεπώς δεν πρόκειται να το επηρεάσουν.

Ο Προεδρεύων της Ομοσπονδίας Εθνοτικών Σχολείων Αυστραλίας κ. Δουβαρτζίδης δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ότι η αλλαγή αυτή υπήρξε πάγιο αίτημα της Ομογένειας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Παιδείας σε αυτό και υπογράμμισε:

“Είναι ένα πρώτο καλό βήμα αυτή η ανακοίνωση της Κυβέρνησης και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που, έστω αργά έχουμε αυτή τη θετική εξέλιξη η οποία θα ενισχύσει περεταίρω τα ωφέλη της επιλογής του μαθήματος των Νέων Ελληνικών!

Για το πνεύμα δικαίου, σημειώνουμε εδώ ότι ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια πριν ενάμισι χρόνο περίπου και είχαμε αρκετές συναντήσεις με τα αρμόδια όργανα της Πολιτειακής κυβέρνησης (VCAA) και ευελπιστούσαμε ότι η Ανακοίνωση αυτή θα διασφάλιζε την υλοποίηση αυτή την δυο επιπέδων για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
από το 2020 και όχι το 2021!

Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή θα διασφαλίζει δικαιότερα και καλύτερα αποτελέσματα στους προχωρημένους (advance) μαθητές αλλά και στους λιγότερο προχωρημένους (intermediate), είπε ο ίδιος και εξήγησε ότι σύμφωνα με το νέο σύστημα ουσιαστικά θα ισχύει πλέον μια αξιολόγηση “δύο ταχυτήτων” όπου τόσο οι μαθητές “μητρικής γλώσσας” όσο και οι μαθητές “δεύτερης γλώσσας” θα αξιολογούνται εντός της κατηγορίας τους, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αναλογική ισότητα μεταξύ των εξεταζομένων”, κατέληξε ο κ. Δουβαρτζίδης.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να ευχαριστήσω εδώ ολόκληρη την ομογένεια που συνεργαστήκαμε μαζί ώστε η γλώσσα μας να είναι πιο προσιτή σε περισσότερους και, ελπίζω στα επόμενα χρόνια θα καταφέρουμε να έχουμε και τρίτο επίπεδο ώστε ακόμη και οι γείτονές μας που δεν είναι Ελληνικής καταγωγής να μπορούν να επιλέγουν το μάθημα των Ελληνικών!”

Θετικά βλέπει τις αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των γλωσσών και η ομογενής πολιτειακή Υπουργός Υγείας κ. Τζένη Μικάκου. «Είμαστε ευλογημένοι να έχουμε μια ισχυρή πολυπολιτισμική κοινότητα εδώ στη Βικτώρια και είναι σημαντικό ο τρόπος με τον οποίο αξιολογούμε τις γλωσσικές δεξιότητες στο VCE να το αντικατοπτρίζει αυτό» δήλωσε.

Για την επίδραση των αλλαγών στη διδασκαλία των Ελληνικών, η κ. Μικάκου είπε: «Ένα πιο δίκαιο σύστημα σημαίνει ότι περισσότεροι μαθητές της Βικτώριας, ανεξάρτητα από το πολιτισμικό τους υπόβαθρο και τις υπάρχουσες γλωσσικές δεξιότητες, θα ενθαρρυνθούν να μελετήσουν μια δεύτερη γλώσσα -συμπεριλαμβανομένης της Ελληνικής- στο VCE».

Το νέο σύστημα αξιολόγησης που ήδη ισχύει με επιτυχία για τα Ιαπωνικά, τα Ινδονησιακά, τα Κορεάτικα και τα Βιετναμέζικα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στις εξετάσεις του 2021. Συνεπώς, οι μαθητές που θα παρακολουθήσουν τα Units 3 -4 το 2020 δεν επηρεάζονται και θα δώσουν εξετάσεις με το ισχύον σύστημα.

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος», ΦΩΤΟ eurokinissi