• Αρχική
  • Άρθρα
  • Διάλεξη για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Διάλεξη για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Με μια ενδιαφέρουσα διάλεξη της ερευνήτριας Τζουλιάνας Χαρπαντίδου,

πρόκειται να εγκαινιασθεί η σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 120 χρόνων της Κοινότητάς μας. Η διάλεξη θα δοθεί στο Ελληνικό Κέντρο, σήμερα (Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου) και θα επικεντρωθεί στις πρώτες δεκαετίες της ιστορίας της Κοινότητας, περίοδος η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και εξέλιξη του οργανισμού.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές της ελληνικής ομογένειας στην Αυστραλία και διαχρονικό σημείο αναφοράς και συσπείρωσης της. Η ιστορική της πορεία που ξεκινά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα συνεχίζεται παράλληλα με αυτή της ελληνικής παροικίας της Αυστραλίας έως τις μέρες μας.

Στο πέρασμα 120 ετών ο κοινωνικός, οικονομικός, πολιτικός και πολιτισμικός μετασχηματισμός -σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο- ήταν ραγδαίος, όπως επίσης ήταν και η εξέλιξη της ελληνικής παροικίας και των αναγκών της. Η ανανέωση της στελέχωσης του Διοικητικού Συμβουλίου και η ενεργή συμμετοχή και εμπλουτισμός των μελών της Κοινότητας από τη δεύτερη και τρίτη μεταναστευτική γενιά, καθώς και η ανέγερση του νέου κοινοτικού κτιρίου που στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο, ενσωματώνουν τη συμβολική αλλά συγχρόνως και πραγματική δυναμική του οργανισμού ο οποίος εμφανίζεται ικανός να ανασυγκροτείται και να επαναδιαπραγματεύεται -μέσα στο χώρο και το χρόνο- στις διαρκώς μεταβαλλόμενες κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες και απαιτήσεις.

Η πρώτη διάλεξη θα επικεντρωθεί στην ιστορική πορεία της Κοινότητας Μελβούρνης όπως αυτή διαμορφώθηκε κατά την προπολεμική περίοδο όπου οι προτεραιότητες του νεοσύστατου δικτύου αλληλοϋποστήριξης αφορούσαν αρχικά τη διατήρηση και προώθηση των ισχυρών -στη διαμόρφωση της ελληνικής εθνικής ταυτότητας- στοιχείων της θρησκείας και της γλώσσας οι οποίες συμπληρώθηκαν σταδιακά από δράσεις που αφορούσαν γενικότερα πολιτισμικά αιτήματα των Ελλήνων μεταναστών.

Η Τζουλιάνα Χαρπαντίδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Μεταπτυχιακού Διπλώματος του Παντείου Πανεπιστημίου, με κατεύθυνση στον Κοινωνικό Αποκλεισμό και τις Μειονότητες. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και συγγραφή της ιστορικής πορείας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, θέμα που αποτελεί και την Διδακτορική Διατριβή της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Η διάλεξη θα δοθεί στις 7μμ. στο Ελληνικό Κέντρο (Delphi Bank Mez, 168 Lonsdale Street, Melbourne).

Από την ελληνική εφημερίδα της ομογένειας «Νέος Κόσμος»