«Δεν Ξεχνώ» από τους Έλληνες του Σίδνεϊ

Τη θλιβερή επέτειο του πραξικοπήματος που οδήγησε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο πριν από 44 χρόνια τίμησε ο ελληνισμός του Σίδνεϊ,

διατρανώνοντας ότι ο αγώνας για την δικαίωση συνεχίζεται. Το φρόνημα των Κυπρίων του εξωτερικού παραμένει υψηλό και μάχονται με τον δικό τους τρόπο για την επανένωση του νησιού.

Οι εκδηλώσεις μνήμης διοργανώθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα της πολιτείας.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και καταδίκης της εισβολής κορυφώθηκαν την Κυριακή με παλλαϊκή συγκέντρωση στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας της ΝΝΟ στο προάστιο Stanmore. Είχαν προηγηθεί δοξολογία το πρωί στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern, τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο κενοτάφιο του Martin Place, αλλά και πορεία σε δρόμους στο κέντρο της πόλης, η οποία κατέληξε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Κυπριακής Βουλής και η υφυπουργός Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω Νατάσα Πηλείδου. Οι δύο Κύπριοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την βούληση της κυβέρνησης να προσέλθει ξανά σε συνομιλίες με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες και με την πρόνοια ότι θα καταργηθούν οι εγγυήσεις από τρίτες χώρες και θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα.

Παράλληλα, έστειλαν μήνυμα ενότητας και ευχαρίστησαν την ομογένεια, η οποία στιγμή δεν έπαψε να συμβάλλει ενεργά στον εθνικό αγώνα.

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα η Ύπατη Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστραλία Μάρθα Μαυρομμάτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής κοινότητας της ΝΝΟ Σωτήρης Τσουρής, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της Αυστραλίας και άλλοι παράγοντες. Στη συγκέντρωση στο οίκημα της Κοινότητας παρουσιάστηκε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από την ομογενειακή χορωδία «Ορφέας».

ΠΗΓΗ: sbs.com.au., Pontosnews

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu