Αυστραλοί φοιτητές μαθαίνουν Ελληνικά και έρχονται στην Ελλάδα

«Είναι ευκαιρία ζωής να βιώσει ένας φοιτητής την Ελλάδα και τον πολιτισμό της» λέει ο καθηγητής Τσιανίκας

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών ΛΟΓΟΣ -με έδρα το Πανεπιστήμιο Flinders Αδελαΐδας- σε συνεργασία με το Εργαστήριο Διαπολιτισμικών και Μεταναστευτικών Μελετών (ΕΔΙΑΜΜΕ) του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, διοργάνωσαν με επιτυχία ένα ακόμα «θερινό σχολείο» με στόχο την προώθηση και προβολή της Ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού σε φοιτητές που ζουν και σπουδάζουν στην Αυστραλία.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν φέτος δώδεκα φοιτητές, οι οποίοι παρακολουθούν ήδη εντατικά μαθήματα Ελληνικής γλώσσας στην Αυστραλία και το φετινό καλοκαίρι τους δόθηκε πλέον η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη χώρα που γέννησε τη γλώσσα και τον πολιτισμό που διδάσκονται.

Το «Θερινό σχολείο» ξεκίνησε στο Ρέθυμνο στις 2 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στα τέλη του ίδιου μήνα. Κατά την διάρκεια του προγράμματος, οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική εξάσκηση της Ελληνικής γλώσσας, αξιοποιώντας τις προαποκτημένες γνώσεις τους ενώ συμμετείχαν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, παρακολούθησαν θεατρικές παραστάσεις, επισκέφθηκαν μνημεία ιστορικού, αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και, φυσικά, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη φυσική ομορφιά των περιοχών που επισκέφθηκαν αλλά και την τοπική παραδοσιακή κουζίνα.

«Φέτος είχαμε την τιμή και την χαρά να παρακολουθήσουμε μια καταπληκτική παράσταση στη Φορτέτζα, το μεσαιωνικό κάστρο του Ρεθύμνου, τους «Πέρσες» του Αισχύλου, την οποία λάτρεψαν οι φοιτητές και από ό,τι μου είπαν ήταν για εκείνους μια αξέχαστη εμπειρία», δήλωσε στον «Νέο Κόσμο» ο διευθυντής του Κέντρου ΛΟΓΟΣ, καθηγητής Μιχάλης Τσιανίκας.

Οι φοιτητές που συμμετείχαν προέρχονταν από διάφορα επιστημονικά πεδία, ενώ ένα ποσοστό ήταν Ελληνοαυστραλιανοί -έως και τέταρτης γενιάς- οι οποίοι διδάσκονται Ελληνικά σε πανεπιστημιακό επίπεδο, γιατί θέλουν να εντρυφήσουν και να κατακτήσουν, μέσα από τον προφορικό και τον γραπτό λόγο, τη γλώσσα των προγόνων τους.

Άλλοι, πάλι, ήταν φοιτητές μη Ελληνικής καταγωγής με κανέναν σύνδεσμο με την Ελλάδα, οι οποίοι όμως δείχνουν ενδιαφέρον και αγάπη για την Ελλάδα και αποφασίζουν να προχωρήσουν στην εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας με την ελπίδα να την αξιοποιήσουν αργότερα είτε στις μετέπειτα σπουδές τους είτε στην επαγγελματική τους πορεία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μιχάλη Τσιανίκα, στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να αναπτύξουν οι φοιτητές μεγαλύτερη οικειότητα με την ελληνική γλώσσα μέσα από μια βιωματική κατάσταση που ενθαρρύνει την αγάπη για την κουλτούρα, τον πολιτισμό και την πατρίδα των προγόνων μας γενικότερα.

«Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να βιώσουν και να προσαρμοστούν στον ελληνικό τρόπο ζωής και να πάρουν μαζί τους εμπειρίες που αργότερα καθώς ωριμάζουν θα αντιληφθούν πόσο τους επηρέασαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους και της πολιτιστικής τους ταυτότητας.

«Ειδικά για τους φοιτητές της Αυστραλίας οι οποίοι μεγαλώνουν σε ένα αυστραλιανό περιβάλλον χωρίς να έχουν εκτεθεί, ουσιαστικά, στη σημερινή Ελλάδα σε επίπεδο βαθύτατα κοινωνικοπολιτιστικό τα πλεονεκτήματα είναι τεράστια και δεν μπορεί να τα διδάξει κανένα σχολείο και πανεπιστήμιο» καταλήγει ο καθηγητής Τσιανίκας.

Από την εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος»

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu