• Αρχική
  • Άρθρα
  • Αυστραλοί επενδυτές αισιοδοξούν ότι θα αναλάβουν το Αεροδρόμιο Αθηνών

Αυστραλοί επενδυτές αισιοδοξούν ότι θα αναλάβουν το Αεροδρόμιο Αθηνών

Ακόμα και οι παλαιότεροι από εκείνους που ασχολούνται με τις μεγάλες υποδομές μεταφορών στην Ευρώπη δεν θυμούνται διαγωνισμό που να έχει προσελκύσει τόσους και τέτοιου εκτοπίσματος επενδυτές όσους προσείλκυσε αυτή την εβδομάδα ο διαγωνισμός πώλησης του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) που διενεργεί το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Με εξαιρετικές λειτουργικές και επενδυτικές επιδόσεις, ο ΔΑΑ προσφέρει υψηλότατο μέρισμα στους μετόχους του, ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί σε εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων η οποία υπό προϋποθέσεις μπορεί να διεκδικήσει ρόλο και σε άλλα διεθνή αεροδρόμια.

Εξάλλου, στόχος τους είναι να μετατραπεί σε κορυφαίο αεροδρόμιο «κόμβο» που θα συνδέει Ευρώπη, Ασία και Αφρική.

Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι που στον διαγωνισμό εμφανίστηκαν δέκα υποψήφιοι, τόσο μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων όσο και κατασκευαστικές με μεγάλη δραστηριότητα στις παραχωρήσεις αλλά και διαχειριστές σημαντικότατων αεροδρομίων όπως του Λονδίνου και του Παρισιού.
Ανάμεσά τους είναι και οι ακόλουθες αυστραλιανές εταιρίες:

*Η First State είναι εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με έδρα την Αυστραλία. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται θεσμικοί, συνταξιοδοτικά ταμεία, κ.λπ. Ανήκε στην Commonwealth Bank of Australia μέχρι φέτος το καλοκαίρι οπότε και εξαγοράστηκε από τη Mitsubishi UFJ Financial.

*Η Macquarie, επίσης αυστραλιανή, είναι επενδυτικός όμιλος που δραστηριοποιείται σε 30 αγορές και μεταξύ άλλων έχει επενδύσει στα αεροδρόμια της AGS, των Βρυξελλών, του Σίδνεϊ κ.λπ. Διεκδικεί το 30% του ΔΑΑ κοινοπρακτικά με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποδομής Macquarie, τον επενδυτικό όμιλο Raffles Infra Holding με έδρα τη Σιγκαπούρη και την κινεζική Chengdong Investment Corporation.

*Το GIP είναι ανεξάρτητος διαχειριστής υποδομών, με έδρα τη Νέα Υόρκη, επίσης έχει Αυστραλούς μετόχους και που επενδύει κυρίως σε ενέργεια, μεταφορές και διαχείριση υδάτων. Κοινοπραξία υπό το GIP έχει αποκτήσει το Gatwick το 2009 και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου το 2012.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Εάν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση εκτιμήσεις του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που περιλήφθηκαν στην εισηγητική έκθεση της παράτασης της σύμβασης παραχώρησης που κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή νωρίτερα φέτος, τα εκτιμώμενα μερίσματα για το 55% του Δημοσίου για την περίοδο 2026-2046 υπολογίζονται στα επίπεδα των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Έτσι, στο 30% από το συνολικό 55% του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει το Δημόσιο και το οποίο πωλείται τώρα, αντιστοιχούν εκτιμώμενα μερίσματα άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος εικοσαετίας. Αυτή είναι και η αιτία που κύκλοι της αγοράς υπολογίζουν πως το τίμημα για αυτό το 30% μπορεί να προσεγγίσει τα επίπεδα ακόμα και του 1,5 δισ. ευρώ.

Η παρουσία δέκα υποψηφίων με σημαντικότατη κεφαλαιακή ευρωστία διασφαλίζει έντονα ανταγωνιστικές οικονομικές προσφορές όταν θα έρθει η ώρα για την υποβολή δεσμευτικών προτάσεων. Οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις, που διασφαλίζει η επένδυση στη διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» είναι εξάλλου και το κίνητρο που η καναδικών συμφερόντων Avi Alliance, η οποία κατέχει ήδη το 40% –και διά συμφωνίας μετόχων τοποθετεί και θα συνεχίσει να τοποθετεί την εκτελεστική διοίκηση της εταιρείας– συμμετέχει στη διαδικασία για την απόκτηση ενός επιπλέον πακέτου 30%.

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον πολύ χαμηλών αποδόσεων, η εξεύρεση χαμηλού ρίσκου τοποθετήσεων που μπορούν να δώσουν εύρωστες αποδόσεις είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Έτσι εξηγείται ίσως ευκολότερα στους αμύητους η παρουσία των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων από τέσσερις ηπείρους, Αμερική, Ευρώπη, Ωκεανία και Ασία.

Από Νέος Κόσμος, ΦΩΤΟ eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...