ΔΙΠΛΟ Επεισόδιο στην Χάλκη – Στα άκρα με την Τουρκία (vid)

puma
Νέα Ίμια θέλουν οι Τούρκοι!

Ένταση τα ξημερώματα κατά την ευρύτατη επιχείρηση  έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που πραγματοποιείται στην θαλάσσια περιοχή 21 ν.μ. δυτικά της Χάλκης, με την Τουρκία να παρενοχλεί συστηματικά τις ελληνικές προσπάθειες.

Όπως μεταδίδεται, σημειώθηκαν δύο σοβαρά περιστατικά:

  • Τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο επεδίωξε να τυφλώσει ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί. Ήταν μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε.
  • Στην συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Το νέο περιστατικό θυμίζει εν πολλοίς την υπόθεση των Ιμίων.

Τα Ε/Π SAR που κάνουν περισυλλογή των ναυαγών παρενοχλούνται από Τουρκικές SG με LASER κατά την διάρκεια της περισυλλογής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Αθήνα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol.

Εξαιτίας της συγκέντρωσης πολλών πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας, παρατηρείται ότι για άλλη μια φορά η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου προσπαθούν να διασώσουν ναυαγούς τους οποίους τους δίνουν στη συνέχεια σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Όπως αναφέρει η επίσημη ενημέρωση, διασώθηκαν τουλάχιστον 92 άνθρωποι, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο για δύο παιδιά που αγνοούνται στα νερά του Αιγαίου.

Στην περιοχή, προς εντοπισμό των αλλοδαπών, έσπευσαν τέσσερα (04) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και πέντε (05) παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στον τόπο του ναυαγίου ΚΑΙ σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής και ελικόπτερο, καλώντας μέσω ασυρμάτου τα πλοία, που βρίσκονταν ήδη εκεί και συμμετείχαν στις έρευνες, να αποχωρήσουν επειδή, όπως ανέφεραν, το ναυάγιο έγινε σε περιοχή έρευνας-διάσωσης που ελέγχει η Τουρκία.

Η ενέργεια αυτή είχε ως αποτέλεσμα ορισμένα εμπορικά πλοία να υπακούσουν και να απομακρυνθούν.

Οι Τούρκοι δεν δίστασαν ακόμη και να παρενοχλήσουν με λέιζερ τα ελικόπτερα ενώ απαίτησαν από τον καπετάνιο του πλοίου Αλεξάνδρα Α να τους παραδώσει 15 ναυαγούς.

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής επιχείρησαν, εκτός από τα εμπορικά πλοία, να παρεμποδίσουν, ανεπιτυχώς βέβαια, και την ελληνική πυραυλάκατο ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ που έσπευσε στην περιοχή του ναυαγίου, συμμετέχοντας στη διάσωση των μεταναστών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αμέσως μόλις ενημερώθηκε για το συμβάν, βρέθηκε στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου και έδωσε εντολή να διατεθεί κάθε πρόσφορο μέσο στην περιοχή για την επιχείρηση.

Στην θαλάσσια περιοχή επικρατούσαν σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες με ανέμους εντάσεων μεταξύ 4 με 5 μποφόρ.