Ολέθριο βήμα! Ζητούν το αδιανόητο από την Κύπρο, μπήκαν μπροστά οι Βρετανοί

Colpo Grosso για το τελικό ξεπούλημα

Κορυφώνονται οι διεργασίες για το Κυπριακό, σε τρία πεδία  τον Ιούνιο, έτσι ώστε η λύση ενός νέου σχεδίου Ανάν με διζωνική ομοσπονδία, το οποί θα μετατρέπει την ελεύθερη Κύπρο από κράτος σε κοινότητα, ως «λύση» απέναντι στο πρόβλημα των «δύο κρατών» στην Μεγαλόνησο που προωθεί ο «μπαμπούλας» της Άγκυρας.

Η Τουρκία φαίνεται δηλαδή να επιμείνει στα δύο κράτη και γι’ αυτό η Λευκωσία θα πρέπει να παρουσιάσει με λεπτομέρειες την «αποκεντρωμένη ομοσπονδία»!

Αυτή είναι η υπόδειξη των Βρετανών, οι οποίοι ζητούν από την Κύπρο να είναι πιο… ευέλικτη, προκειμένου να υποχωρήσουν οι Τούρκοι, οι οποίοι ακόμα και με διζωνική ομοσπονδία, μια χαρά μπορούν να κάνουν την δουλειά τους.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, το Λονδίνο ισχυρίζεται πως ο μόνος τρόπος να… κάνει βήμα πίσω η κατοχική Τουρκία είναι να υπάρξει μια… κίνηση καλής θέλησης από πλευράς της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ειδικότερα, σημειώνουν πως θα πρέπει να είναι συγκεκριμένη στο θέμα της αποκεντρωμένης διζωνικής ομοσπονδίας! Να παρουσιάσει δηλαδή η ίδια η Κύπρος ένα σχέδιο Ανάν στην Γενεύη!!!

Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι οποίοι θέλουν ρόλο στο Κυπριακό, στηρίζοντας, κατά τα φαινόμενα, την Άγκυρα, η πλήρης παρουσίαση της αποκεντρωμένης ομοσπονδίας (ενός νέου σχεδίου Ανάν), ο αριθμός των εξουσιών και ο τρόπος λήψης αποφάσεων ( θετική ψήφος), ενδέχεται να οδηγήσει σε υποχώρηση της Άγκυρας από τα δύο κράτη. Το Λονδίνο θεωρεί πως στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, στόχος είναι να βρεθεί «κοινό έδαφος», με ουσιαστική υποχώρηση της Κύπρου και φαινομενική υποχώρηση της Τουρκίας, η οποία, κατά πάγια τακτική, πάντα ρίχνει δέκα στο τραπέζι για να πάρει τα πέντε!

Στην ουσία, μια τέτοια κίνηση είναι αυτό που επιδιώκει η Άγκυρα, η οποία για να υποχωρήσει δήθεν από το σχέδιο των «δύο κρατών», πρέπει να διασφαλίσει την (νέα) πολιτική ισότητα, δηλαδή κατακτημένοι Έλληνες και έποικοι-τουρκόφρονες να έχουν την ίδια βαρύτητα!!!  με θετική ψήφο για όλα τα θέματα. Τουτέστιν: Προκειμένου να λαμβάνονται αποφάσεις, ακόμη και για τις λίγες εξουσίες που θα παραμείνουν στην κεντρική κυβέρνηση, με βάση την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, θα απαιτείται τουλάχιστον μία «τουρκοκυπριακή» ψήφος.

Ξεκάθαρα λοιπόν, το Λονδίνο κινείται σε συνεννόηση με την Άγκυρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υφίσταται πιθανότητα «υποχώρησης» των Τούρκων, άπαξ και η Λευκωσία παρουσιαστεί ευέλικτη στο θέμα της πολιτικής ισότητας. Ειδάλλως θα προωθηθεί η «λύση» της κυριαρχικής ισότητας.

ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

Λύση δύο κρατών δηλαδή ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο λειτουργίας στο οποίο θα υπάρχουν δύο κράτη, τα οποία θα συνεργάζονται μεταξύ τους ως… συνεταίροι και για αυτό αναφέρεται σε κυριαρχική ισότητα. Δηλαδή θα έχουμε δύο κυρίαρχα κράτη τα οποία θα είναι ίσα μεταξύ τους και θα έχουν κάποια μορφή γενικότερης συνεργασίας, αυτή είναι η έννοια της συνομοσπονδίας. Θα συμφωνήσουν ότι σε κάποια θέματα θα συνεργάζονται αλλά χωρίς να αποτελούν ένα κράτος, δηλαδή να γίνει αναγνώριση ότι ξεκινά από τη λύση δύο κρατών.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ

O όρος πολιτική ισότητα είναι ένας όρος που εισήχθη στο κυπριακό δηλαδή δεν είναι ένας όρος που έχει ένα καθολικό περιεχόμενο όπως και η έννοια της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Παρουσιάζεται ως «κυπριακός όρος», ωστόσο «μυρίζει» έντονά σχέδιο Ανάν. Άλλωστε, ως γενική αρχή τα ψηφίσματα του ΟΗΕ λένε να πρώτον να υπάρχει ισότητα και ταυτόσημες εξουσίες και λειτουργίες των δύο ομοσπόνδων πολιτειών, κατά δεύτερον το να υπάρχει αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα όργανα και αποφάσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δεν συνεπάγεται κατ’ ανάγκη με ίση αριθμητική συμμετοχή (50-50).

Στα κατεχόμενα θέλουν ο κανόνας να είναι η ίση αριθμητική συμμετοχή και η εξαίρεση η αποτελεσματική συμμετοχή, ενώ η Λευκωσία ζητά μέχρι στιγμής το αντίθετο. Αυτό είναι το σημείο διαφωνίας και οι Βρετανοί ζητούν από την Κύπρο «ευελιξία», δηλαδή υποχώρηση, ώστε να υπάρχει δήθεν ένα ενιαίο κράτος και όχι δύο στην Κύπρο. Άλλο ένα σημείο διαφωνίας είναι σε περίπτωση που δεν υπάρχει ίση αριθμητική συμμετοχή, ποιες είναι οι διασφαλίσεις που θα δίνονται στην άλλη κοινότητα. Οι «τουρκοκίνητοι» στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ζητούν όπου δεν υπάρχει ίση αριθμητική συμμετοχή πχ. στο εκτελεστικό συμβούλιο ή στην βουλή των αντιπροσώπων, να υπάρχει μιας μορφής δικαίωμα βέτο. Έτσι η Ελληνική πλευρά θα εγκλωβιστεί και δεν θα μπορεί να αποφασίσει τίποτα!

Στο Φόρεϊν Όφις έχει συσταθεί επταμελής ομάδα διαχείρισης του Κυπριακού με επικεφαλής τον Ajay Sharma, ενόψει των εξελίξεων και την Πενταμερή και οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον,

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί