Οι κόκκινες γραμμές είναι για να παραβιάζονται

Ελλάδα- Κύπρος και Ισραήλ έχουν ναυλώσει το γαλλικό ερευνητικό για ωκεανογραφικές έρευνες που αφορούν τον αγωγό East-Med που έχει συμφωνηθεί να κατασκευαστεί για τη μεταφορά του Ισραηλινού και Κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Μετά τις έρευνες στο θαλάσσιο κομμάτι μεταξύ Πελοπονήσσου-Κρήτης, ήρθε η ώρα για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου με τη νομότυπη […]

Ελλάδα- Κύπρος και Ισραήλ έχουν ναυλώσει το γαλλικό ερευνητικό για ωκεανογραφικές έρευνες που αφορούν τον αγωγό East-Med που έχει συμφωνηθεί να κατασκευαστεί για τη μεταφορά του Ισραηλινού και Κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Μετά τις έρευνες στο θαλάσσιο κομμάτι μεταξύ Πελοπονήσσου-Κρήτης, ήρθε η ώρα για τις έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης-Κύπρου με τη νομότυπη έκδοση NAVTEX από την αρμόδια υδατογραφική υπηρεσία του Π.Ν., πράγμα που κινητοποίησε τους Τούρκους, όπως αντίστοιχα είχε κινητοποιηθεί η Ελλάδα με το Oruc Reis πέρυσι.

Και εδώ αρχίζει το θέατρο του παραλόγου με τις πληροφορίες που ήθελαν τους Τούρκους εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, πληροφορία η οποία γράφηκε αρκετά φιλοκυβερνητικά μέσα, και έρχoνται πηγές του ΓΕΕΘΑ να ακυρώσουν τους ισχυρισμούς  των μέσων αυτών περί της παραβίασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από τουρκικά πολεμικά πλοία και της εκτέλεσης ακόμα και νηοψίας(!) του ερευνητικού, οι οποίοι ισχυρισμοί υιοθετήθηκαν και από άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ τονίζει ότι δεν υπήρξε παραβίαση των χωρικών υδάτων και φυσικά δεν εκτελέστηκε νηοψία επί του ερευνητικού. Η νηοψία είναι δύσκολο να έγινε αφού η ενέργεια αυτή εκτός των σημάτων περί ελέγχου από τα τουρκικά πολεμικά, σημαίνει και ότι στρατιωτικό άγημα εκ τουρκικού πολεμικού ανέβηκε για έλεγχο στο ερευνητικό γαλλικών συμφερόντων με ότι αυτό θα σήμαινε τόσο για τις πλευρές που ναυλώνουν το σκάφος, όσο και τη χώρα από την οποία προέρχεται. Σε περίπτωση που έγινε κανονική νηοψία θα έπρεπε ήδη η Κυβέρνηση να έχει παραιτηθεί…

Η ιστορία όμως περί των χωρικών υδάτων είναι διαφορετική και δε θα έπαιρνε τέτοια έκταση αν δεν υπήρχε δόση αλήθειας σε αυτή εκτός αν ακόμα και κυβερνητικά μέσα αποφάσισαν να βάλουν κατά της κυβέρνησης ή η πληροφορία προήλθε εντός της κυβέρνησης για άλλους λόγους. Τέτοια ερωτήματα δυστυχώς δε μπορούν να απαντηθούν. Αυτό όμως που έχει απάντηση και είναι πολύ πιο σοβαρό, είναι το γεγονός ότι θεωρούμε τους Τούρκους ικανούς να εκτελέσουν παραβίαση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.

Τα προβλήματα της Ελλάδας στο Αιγαίο ξεκινούν από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. από τις ακτές και ο εναέριος χώρος της βρίσκεται στα 10 ν.μ. . Ειδικότερα στη δεύτερη περίπτωση, οι Τούρκοι προχωρούν συχνά πλέον στην παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου εκτελώντας υπερπτήσεις και άνω ελληνικού εδάφους και συγκεκριμένα νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας και στενότατος σύμβουλος και συνεργάτης του Πρωθυπουργού, κατά την περυσινή περίοδο κρίσης με την Τουρκία με αφορμή τις έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, είχε δηλώσει κατά λέξη ότι η κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι τα 6 ν.μ. .

και φυσικά ότι η Ελλάδα εν καιρώ, θα προχωρήσει στην επέκτασή τους στα 12 ν.μ. . Όταν λοιπόν έχεις θέσει ως κράτος ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 ν.μ., δεν προχωράς σε επέκτασή τους στα 12 ν.μ., πράγμα που νομικά είναι ένα μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας να το πράξει επειδή οι Τούρκοι έχουν θέσει το casus beli τους, τότε πρέπει να ετοιμαζόμαστε να παραβιαστεί και αυτή η κόκκινη γραμμή και το ζήτημα είναι τι θα συμβεί αν αυτή παραβιαστεί κατάφωρα από τους Τούρκους οι οποίοι θυμίζουμε θέλουν χωρικά ύδατα για όλα τα νησιά του Αιγαίου στα 3 ν.μ. από την ακτή, δημιουργώντας νέο δικό τους δίκαιο της θάλασσας.

Δεδομένου ότι ήδη εκτελούν υπερπτήσεις άνω ελληνικών κατοικημένων νήσων χωρίς να καταρρίπτονται, θα έρθει η στιγμή που θέλοντας να πιέσουν στο Αιγαίο και άλλο, θα προχωρήσουν και σε μία τέτοια παραβίαση, αν αυτό δεν έγινε ήδη όπως αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες, και ποια θα είναι τότε η αντίδραση της Ελλάδας.

Θα είναι ένα διάβημα ώς συνήθως; Μία δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας περί σεβασμού των δικαιωμάτων των άλλων κρατών αλλά καμία πρακτική αντίδραση; Θα είναι έμμεση αποδοχή της επιδίωξης των Τούρκων στα 3 ν.μ. από τις ακτές ή θα είναι «τύπου Κριμαίας»;

Και όταν αναφερόμαστε στην Κριμαία εννοούμε το συμβάν που έγινε μεταξύ του αγγλικού αντιτορπιλικού HMS  Defender και των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων όταν το πρώτο παραβίασε για μισό μίλι τα χωρικά ύδατα της Κριμαίας. Η Δύση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ως εκ τούτου το HMS Defender θα προχωρούσε εντός των 12 ν.μ. από την Κριμαία ως χωρικά ύδατα της Ουκρανίας. Οι Ρώσοι που δεν καταλαβαίνουν από δυτικές νομικίστικες πονηριές, αφού προειδοποίησαν στον ασύρματο το αγγλικό αντιτορπιλικό να αλλάξει άμεσα πορεία γιατί παραβιάζει τα ρωσικά χωρικά ύδατα, απέστειλαν περιπολικά σκάφη για παρενοχλήσεις, στοχοποίησαν πλοίο με.. ότι υπήρχε διαθέσιμο στην Κριμαία, έστειλαν μαχητικά αεροσκάφη για εικονική προσβολή και έβαλαν μέχρι και με πραγματικά πυρά για εκφοβισμό.

Με την απειλή για βύθιση του πλοίου και σύλληψη των επιζώντων ως αιχμαλώτων των Ρώσων να είναι σαφής και να πλησιάζει, το αγγλικό αντιτορπιλικό άλλαξε πορεία άρδην και κατευθύνθηκε εκτός των ρωσικών χωρικών υδάτων με τους Ρώσους να παρενοχλούν το σκάφος ακόμα και εντός των διεθνών υδάτων. Παρά την αγγλική «κλαούνα» περί νομιμότητος, διεθνούς δικαίου κτλ., το μόνο πράγμα που ίσχυσε ήταν η ρωσική στρατιωτική απειλή ότι το πλοίο θα συναντήσει τα ψάρια και το μήνυμα μεταφέρθηκε προς κάθε αντι-ρώσο ενδιαφερόμενο ότι η  κόκκινη αυτή γραμμή προστατεύεται.

«Και τί θέλετε, να κάνουμε πόλεμο;»

Εφόσον παραβιαστούν τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας, η πορεία  που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά, πρέπει να είναι ίδια με αυτή που ακολούθησε η Ρωσία στο αντίστοιχο περιστατικό με το αγγλικό αντιτορπιλικό. Προειδοποίηση àκαταδίωξη à προληπτικά άστοχα πυρά à προσβολή του πολεμικού σκάφους à βύθισή του και περισυλλογή αιχμαλώτων ως παράνομα εισελθόντων στη χώρα.

Η αισχρή έκφραση δειλίας περί μη εκτέλεσης πολεμικών ενεργειών όταν παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας γιατί θα γίνει πόλεμος, μέσω της φράσης που γράφηκε παραπάνω και είχε λεχθεί με στόμφο μάλιστα παλαιότερα, χαρακτηρίζει όλα το πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Η τωρινή Κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι θα προχωρούσε στην επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη στα 12 ν.μ., πράγμα που δεν έκανε μέχρι τώρα  ενώ συνεχίζεται η ανοχή στις υπερπτήσεις, όποτε αυτές λαμβάνουν χώρα και ούτε λόγος γίνεται πλέον για τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη που σουλατσάρουν όπου και όποτε θέλουν με επιτήρηση.

Αν η όποια Κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην άσκηση του μονομερούς και αναφαίρετου δικαιώματός της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο στα 12 ν.μ. , αυτή πρέπει να συνοδεύεται και από σοβαρή στρατιωτική ισχύ η οποία θα είναι έτοιμη να δράσει σε οποιαδήποτε τουρκική πολεμική ενέργεια πραγματοποιηθεί σε εφαρμογή του casus beli αν και οι Τούρκοι γνωρίζουν πολύ καλά από απειλές, γνωρίζουν όμως και να μην προχωρούν σε αποκοτιές όταν καταλαβαίνουν ότι η κατάσταση θα ξεφύγει πολύ εύκολα.

Επομένως, χρειάζεται να υπάρχει από προηγούμενο χρόνο η ετοιμότητα των περισσότερων μέσων  των Ενόπλων Δυνάμεων, ειδικά σε Αεροπορία και Ναυτικό, ώστε οι προκλήσεις να απαντώνται εν τη γεννέση τους.

Ως προς το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση τώρα με την Τουρκία εν όψη της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Ερντογάν, κάτι που ανακοινώνεται, διαψεύδεται και.. ανακοινώνεται εκ νέου, δείχνει ότι υπάρχει σαφής πρόθεση εκ Τουρκίας να οδηγηθεί η Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία πριν υπάρξει αποφασιστική υπεροχή στους αιθέρες από την Πολεμική Αεροπορία.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί