• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι Έλληνες της Ρωσίας τίμησαν τον διοικητή του ελληνικού τάγματος της Μπαλακλάβα – Η πορεία από την Πελοπόννησο στην Ταυρίδα

Οι Έλληνες της Ρωσίας τίμησαν τον διοικητή του ελληνικού τάγματος της Μπαλακλάβα – Η πορεία από την Πελοπόννησο στην Ταυρίδα

Στην πόλη Μπαλακλάβα, την έδρα του ελληνικού τάγματος του ρωσικού στρατού από το 1769 έως 1857, εγκαινιάστηκε η προτομή του ελληνικής καταγωγής Ρώσου στρατηγού Θεοδόσιου Ρεβελιώτη.

Η τοποθέτηση της προτομής πραγματοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2021 χάρη στην πρωτοβουλία της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της Κριμαίας «Ταυρίδα» (πρόεδρος Ιβάν Σόνους) και με την οικονομική στήριξη της Εθνικοπολιτιστικής Αυτονομίας της Ρωσίας (πρόεδρος Ιβάν Σαββίδης).


Ο Θεοδόσιος Ρεβελιώτης του Δημητρίου γεννήθηκε, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές, το 1766 ή το 1771 στη Νεστάνη της Αρκαδίας και από τη νεανική ηλικία πήρε μέρος στον αγώνα των κλεφτών εναντίων των Οθωμανών. Κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1787-1791) ο Ρεβελιώτης υποστήριξε τους Ρώσους στο πλευρό του Λάμπρου Κατσώνη και μετά την αποχώρησή τους από την περιοχή του Αιγαίου μετακόμισε στη Ρωσία.


Τον Αύγουστο του 1791, ενώ οι Ρώσοι σταμάτησαν τις εχθροπραξίες τους με τους Οθωμανούς, ο Λάμπρος Κατσώνης συνέχισε τον αγώνα του αρνούμενος να αφοπλίσει το στόλο του. Ο Θεοδόσιος Ρεβελιώτης, στη διάρκεια αυτού του αγώνα, πήρε μέρος στη μάχη στο νησί της Άνδρου. Η ήττα στο νησί ήταν άξια της νίκης. Στη διάρκεια της δράσης του στην Ελλάδα ο Ρεβελιώτης διατηρούσε φιλική σχέση με τον Ανδρέα Ανδρούτσο, πατέρα του Οδυσσέα Ανδρούτσου, ήρωα του Ελληνικού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Η Μεγάλη Αικατερίνη ευνοούσε τον Έλληνα αγωνιστή και ο Θεοδόσιος Ρεβελιώτης πήρε το βαθμό του στρατηγού και ανέλαβε τη θέση του Διοικητή του ελληνικού τάγματος της Μπαλακλάβα (Κριμαία).


Κατάφερε να καταστείλει την εξέγερση των Τατάρων της Κριμαίας εναντίον των ρωσικών Αρχών. Του απονεμήθηκε το Παράσημο του Τάγματος του Αγίου Γεωργίου, που ισοδυναμούσε με τον τίτλο ήρωα της Ρωσίας. Οι Έλληνες στο τέλος του 18ου αιώνα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των Οθωμανών από τα βόρεια παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Θεοδόσιος Ρεβελιώτης ήταν και στρατηγός του ρωσικού στρατού και ένας από τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες της Ταυρικής χερσονήσου, όπως την αποκαλούσαν οι Ρώσοι μετά την προσάρτησή της. Ο Ρεβελιώτης ήταν ο βασικός ευεργέτης της εκκλησίας των 12 Αποστόλων στην Μπαλακλάβα. Ο νέος ναός κτίστηκε το 1794 για τις ανάγκες του Ελληνικού τάγματος πεζικού στη θέση του παλαιού βυζαντινού ναού.

Η τοποθέτηση της προτομής του Θεοδόσιου Ρεβελιώτη μπροστά στην εκκλησία από τους σύγχρονους Έλληνες της Ρωσίας συνδέθηκε με τη ευεργετική του δράση.

pontosnews

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.