• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οι ΧΑΡΤΕΣ για την… ΑΟΖ Τουρκίας-Παλαιστίνης, ο στόχος της Άγκυρας

Οι ΧΑΡΤΕΣ για την… ΑΟΖ Τουρκίας-Παλαιστίνης, ο στόχος της Άγκυρας

Η Τουρκία είναι έτοιμη να προκαλέσει χαμό και νοτίως της Κύπρου, ερεθίζοντας Αίγυπτο και Ισραήλ.

Έτσι λοιπόν δημοσιεύματα, τα οποία διαψεύδει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα, κάνουν λόγο για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ της Άγκυρας και της ασταθούς Παλαιστινιακής Αρχής.

Όπως είδαμε χθες, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Άγκυρα, Faed Mustafa, δήλωσε σε συνέντευξή του, στην τουρκική εφημερίδα Aydinlik, ότι η Παλαιστίνη μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της θαλάσσιας συμφωνίας οριοθέτησης της Τουρκίας με την Λιβύη και να υπογράψει το δικό της σύμφωνο.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης υποστήριξε πως και το παλαιστινιακό κράτος έχει δικαιώματα στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας πως μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και εκμεταλλευτούν το μερίδιό τους λόγω των ισραηλινών πιέσεων.

«Το Ισραήλ δεν μας επέτρεψε, το απέτρεψε», υπογραμμίζει ενώ στο ερώτημα αν συζητείται μία παρόμοια συμφωνία με τη Λιβύη μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης», ο Φαέντ Μουσταφά δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Εμείς, ως Παλαιστίνη, προσδίδουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων σε όλους τους τομείς. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις ιδέες για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Αυτό ισχύει και στο θέμα της συμφωνίας ΑΟΖ με την Τουρκία».

Άρα η επιθυμία της Παλαιστινιακής Αρχής, έτσι όπως τουλάχιστον φέρεται να την εκφράζει ο Φαέντ Μουσταφά, είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, θα μπορούσε να γίνει με την Λωρίδα της Γάζας, της οποίας τα σύνορα ελέγχονται όμως από το Ισραήλ περιμετρικά (από ξηρά, θάλασσα και αέρα), πλην του Νότου που ελέγχεται από την Αίγυπτο.

Επιπλέον, η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ελέγχεται από την Φατάχ βρίσκεται στα μαχαίρια με την Χαμάς. Η Χαμάς έχει τον όμως έλεγχο στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Φατάχ έχει τον έλεγχο της Δυτική Όχθης, η οποία δεν έχει πρόσβαση στην θάλασσα. Η Άγκυρα συμφώνησε όμως με την Φατάχ. Άραγε έχει ρωτηθεί η Χαμάς για την… συμφωνία Τουρκίας-Φατάχ; Βέβαια, η αλήθεια είναι πως η Τουρκία διατηρεί επικοινωνία και με τις δύο πλευρές.

Η Άγκυρα με ενδεχόμενη οριοθέτηση ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, ανοίγει σοβαρότατο μέτωπο με το Ισραήλ, καθώς προσφέρει μεταξύ άλλων νομιμοποίηση παλαιστινιακής κρατικής οντότητας, ενώ, όπως θα δείτε στον χάρτη, «κλέβει» κομμάτι από την κυπριακή, ισραηλινή και αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται πως η Παλαιστινιακή Αρχή του Μαχμούντ Αμπάς (Φατάχ), τα τελευταία χρόνια, σε σημαντικά Φόρουμ της Μέσης Ανατολής, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Ισλαμική Διάσκεψη, έχει ανοικτά πάρει το μέρος της Αγκύρας, σε θέματα που αφορούν την ελληνοτουρκική διένεξη (βλ. Θράκη και μουσουλμανική μειονότητα).

Ήρθε η ώρα λοιπόν να το ξανασκεφτούν μερικοί όταν φορούν παλαιστινιακά φουλάρια, καθώς στην πολιτική έχουμε να κάνουμε μόνο με συμφέροντα.

Όσο για την Τουρκία με όλες αυτές τις κινήσεις, σε συνδυασμό με τις απειλές κατά του Ελληνισμού, θέλει να αναγκάσει την Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποδεχόμενη όμως την δική της άποψη, δηλαδή:

  • Συνδιαχείριση του Αιγαίου
  • Έλεγχο της Κύπρου μέσω μία διζωνικής ομοσπονδίας

Δύσκολα θα υπάρξει κυβέρνηση που θα δεχτεί αυτά τα δύο!