• Αρχική
  • Άρθρα
  • Οδηγούν τον Ελληνισμό σε παζάρι – Προβοκάτσια των Τούρκων υπέρ του Τσίπρα (ΒΙΝΤΕΟ)

Οδηγούν τον Ελληνισμό σε παζάρι – Προβοκάτσια των Τούρκων υπέρ του Τσίπρα (ΒΙΝΤΕΟ)

«Εάν δώσεις ένα μέτρο στον Ερντογάν, αυτός θα σου πάρει ένα χιλιόμετρο».

Αυτό δήλωσε ο ανταποκριτής, Μιχάλης Ιγνατίου, σε σχέση με το παζάρι που δείχνει να ξεκινά η Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο και ειδικά στο Αιγαίο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Τσαβούσογλου, προέτρεψε χθες την Ελλάδα να μάθει να μοιράζεται και το ίδιο υποστηρίζουν αριστερόστροφοι ακαδημαϊκοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι στην χώρα μας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής αντιπροσωπείας, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου για την εφαρμογή ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης).

Μόνο εμπιστοσύνη, όμως, δεν φαίνεται να χαρακτηρίζει την σχέση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, όταν ο τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα μάθει να μοιράζεται και να συμβιβάζεται.

Ο Νίκος Δένδιας απάντησε μεν πως «η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», αφήνοντας όμως περιθώρια αποδοχής ενός συμβιβασμού, μη ανέντιμου.

Τι είναι όμως «έντιμος συμβιβασμός»; Θα υποχωρήσει κάπου η Τουρκία; Ή ο… δίκαιος συμβιβασμός θα αφορά δικά μας κεκτημένα και δική μας εθνική κυριαρχία; Το Διεθνές Δίκαιο είναι μαζί μας, αλλά η Τουρκία θεωρεί πως δεν μπορεί μια χώρα με τόσο μεγάλη ακτή, την οποία κατέχει, καθώς τα εδάφη είναι ελληνικά, να έχει μικρή ΑΟΖ.

Είχε προηγηθεί και άλλο μήνυμα μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά, για την αναφορά του Τούρκου προέδρου περί αποδοχής, από την Αθήνα, του καθεστώτος που δημιουργεί το μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης στην Ανατολική Μεσόγειο: «Ως έχουμε κατ’ επανάληψιν τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο. Οι μεθοδεύσεις συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στην Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής».

Η Τουρκία έχει κινηθεί έξυπνα! Έχει προβάλλει ακραίες απαιτήσεις, προκειμένου, η οποία υποχώρηση, να μην συνιστά ουσιαστικά υποχώρηση από κάτι που τώρα κατέχει, αλλά αντίθετα να αποφέρει το επιθυμητό κέρδος. Αντίθετα η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται συνεχώς σε θέση άμυνας, άπαξ και υποχωρήσει θα χάσει κάτι

Άρα λοιπόν δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με απειλές, από την πλευρά της Τουρκίας, αλλά με την προετοιμασία μίας δυσάρεστης κατάστασης στην Ελλάδα.

Αυτό που μπορεί να μας σώσει, από μία ενδεχόμενη απώλεια, είναι η στάση του Ερντογάν, στην ευρύτερη περιοχή, καθότι ακολουθεί προκλητική στάση, προωθώντας τα δικά του σχέδια σε Μέση Ανατολή και Λιβύη, τα οποία δεν συνάδουν, κάποιες φορές, με την διεθνή συνεννόηση των Μεγάλων Δυνάμεων.

Η πολιτική που ακολουθεί, ενδεχομένως, πλήξει την Τουρκία, προκαλέσει ένταση στην περιοχή και το όποιο παζάρι θα «πάει» περίπατο. Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, πρέπει να εμμείνει στο Διεθνές Δίκαιο, επικαλούμενη την αρνητική στάση Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή, ως δικαιολογία άρνησης της οποιαδήποτε πολιτικής συνεννόησης για το Αιγαίο κτλ.

Η πλευρά της Άγκυρας το βλέπει αυτό και αναπολεί την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δήλωσε χθες για τον Α.Τσίπρα: «Υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά.  Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες».

Και όμως αυτά τα λόγια δεν είναι αρνητικά! Αντιθέτως, θα μπορούσαν να ανεβάσουν τα εκλογικά ποσοστά του Α.Τσίπρα στην Ελλάδα καθώς η Άγκυρα τον παρουσιάζει ως υπερεθνικιστή, αρνητή της όποιας ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Δεν μπορεί αυτό να μην το γνωρίζει η Άγκυρα. Το να ονομάζεις «υπερθνικιστή» τον πρωθυπουργό της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν ακούγεται και τόσο λογικό.

Άρα, στην Τουρκία, βλέποντας πως η τωρινή κυβέρνηση, ναι μεν δηλώνει έτοιμη για έντιμο συμβιβασμό, αλλά αρνείται να το πράξει αυτό με τις υπάρχουσες πολιτικές συνθήκες στην γείτονα, αναπολούν τους προηγούμενους.

Τι θα γίνει όμως αν ο Ερντογάν φύγει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την μέση, και στην θέση του έρθουν άλλοι πιο «χαμογελαστοί» αλλά με τις ίδιες επιδιώξεις;

ΦΩΤΟ eurokinissi