• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Καλίν μίλησε στους Έλληνες και ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ την πονηριά των Τούρκων – Πιέζει η Μέρκελ την Αθήνα (vid)

Ο Καλίν μίλησε στους Έλληνες και ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ την πονηριά των Τούρκων – Πιέζει η Μέρκελ την Αθήνα (vid)

Τι δήλωσε...

Την εκτίμηση ότι η… αποκλιμάκωση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα πάρει χρόνο εξέφρασε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας και βασικός διαπραγματευτής της Τουρκίας στην εν εξελίξει διπλωματική πρωτοβουλία του Βερολίνου Καλίν, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα καθυστερήσει όσο μπορεί την διαδικασία, προκειμένου να περάσει, με τεχνάσματα, τις επιδιώξεις της κόντρα στην νομιμότητα τους Διεθνούς Δικαίου, την ώρα που η Μέρκελ πιέζει την Αθήνα να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Αν και επανέλαβε τα ψέματα Τσαβούσογλου πως το σεισμογραφικό Ορούτς Ρέις είναι στο λιμάνι της Αττάλειας δήθεν για συντήρηση, τόνισε πως είναι μια ευκαιρία για να επανεκκινήσουν οι δύο πλευρές τις διερευνητικές επαφές, με απώτερο σκοπό προωθηθούν, ει δυνατόν, όλες οι τουρκικές θέσεις.

«Όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών χθες, το Ορούτς Ρέις είναι στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και θα παραμείνει εκεί. Αλλά αυτή είναι μια ευκαιρία. Και ο Πρόεδρος μας είπε «πρόκειται για μια ευκαιρία» όπως και την προηγούμενη φορά, όταν απέσυρε τη NAVTEX τον Ιούλιο. Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να σπαταληθεί αυτή τη φορά. Ελπίζουμε πως τα πράγματα θα προχωρήσουν τις επόμενες δυο εβδομάδες, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά και μετά και πως επίσης θα είμαστε σε θέση να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Και ελπίζουμε πως το κλίμα θα είναι ευνοϊκό, θεωρώ ότι υπάρχει μια κατανόηση μεταξύ των δυο πλευρών σε σχέση με το ποια βήματα θα πρέπει να γίνουν για τις επόμενες εβδομάδες για να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιμπραχίμ Καλίν.  

Ο σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισήμανε ότι όταν ξεκινήσουν οι συζητήσεις, θα εξετάσουν όλα τα ζητήματα, θα μειώσουν τις εντάσεις, θα ξεφορτωθούν την ακραία ρητορική, και θα εστιάσουν στην πραγματική δουλειά, «δηλαδή να θέσουμε προς συζήτηση όλα τα θέματα που παρουσιάζονται ή θεωρούνται ή έχουν καταχωρηθεί ως διαφορές ή αμφισβητούμενες περιοχές ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία».

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ένα γρήγορο αποτέλεσμα τις επόμενες εβδομάδες, ή τους επόμενους μήνες.  Ακόμη κι όταν τελειώσει η Γερμανική προεδρία, δεν πρέπει να θεωρήσουμε πως με το τέλος της, τα πράγματα θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση. Θα πάρει χρόνο. Για αυτό και χρειαζόμαστε πολιτική δέσμευση, την οποία βλέπω και από τις δυο πλευρές, ο Πρόεδρός μας έχει δεσμευτεί σε αυτό, ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επίσης έχει δεσμευτεί, η ομόλογός μου στην ελληνική πλευρά το ίδιο και συζητάμε συνέχεια», κατέληξε.

Τέλος, εκθείασε τον ρόλο που διαδραματίζει η Γερμανία, καθώς συνιστά σύμμαχαο των τουρκικών θέσεων. «Θεωρώ πως με την βοήθεια της γερμανικής διαμεσολάβησης, οι οποίοι έχουν παίξει ένα πολύ εποικοδομητικό ρόλο σε όλη αυτή την περίοδο, θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγματεύσεων και διαλόγου».