Ο Ελληνισμός της Αυστραλίας ζητά από την κυβέρνηση Morrison αναγνώριση της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Βασίλης Παπαστεργιάδης ΟΑΜ, και ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, Θήο Θεοφάνους, με την υποστήριξη των Ποντιακών Ομοσπονδιών Αυστραλίας, απέστειλαν επιστολή στον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισσον, καλώντας την κυβέρνησή του να αναγνωρίσει επίσημα τις γενοκτονίες σε βάρος των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων, που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ των ετών 1915 και 1923.

Η ενέργεια των δύο προέδρων ακολουθεί Ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή στις 29 Νοεμβρίου 2021, που καλούσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει επίσημα αυτές τις γενοκτονίες.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας
Αξιότιμο Scott Morrison

Θέμα: Ομόφωνη έγκριση Ψηφίσματος στην Ομοσπονδιακή Βουλή που καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει επίσημα τις γενοκτονίες των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων που διέπραξε η Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915 και 1923.

Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,

Ως Πρόεδροι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας και της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας, μαζί με τους Προέδρους των Ποντιακών Ομοσπονδιών Αυστραλίας, σας γράφουμε για να σας προτρέψουμε να ενεργήσετε επί της πρότασης που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 29 Νοεμβρίου 2021, και καλούσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει επίσημα τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την περίοδο 1915 έως 1923.

Από το 2021, υπάρχουν 31 χώρες σε όλο τον κόσμο που έχουν αναγνωρίσει αυτές τις γενοκτονίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βραζιλίας, της Σουηδίας, της Ολλανδίας, της Αυστρίας, της Δανίας και του Βατικανού.
Μετά την έγκριση αυτού του ψηφίσματος στο Κοινοβούλιο με δικομματική υποστήριξη, είναι πλέον καιρός η αυστραλιανή κυβέρνηση να αναγνωρίσει και επίσημα αυτές τις γενοκτονίες.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε σταθερά να αναγνωρίσει αυτές τις αδικίες του παρελθόντος. Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας να αντιμετωπίσει το παρελθόν της και να ζητήσει επίσημα συγγνώμη. Αυτό ακριβώς έκανε η Γερμανία μετά τη γενοκτονία και το ολοκαύτωμα που διέπραξαν στους Εβραίους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν μια σημαντική ηθική παραδοχή από τη Γερμανία.

Η πρόταση στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο έγινε από το μέλος της κυβέρνησης Trent Zimmerman και δευτερώθηκε από τον Joel Fitzgibbon των Εργατικών. Άλλοι ομιλητές της κυβέρνησης ήταν οι John Alexander και Julian Leeser και από την αντιπολίτευση οι Josh Burns και Steve Georganas

Κύριε Πρωθυπουργέ, δεδομένης της ομόφωνης υποστήριξης από το Κοινοβούλιο για την ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση για την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, σας ζητάμε να ενεργήσετε για να επιτευχθεί αυτό.

Αυτό δεν πρέπει να είναι ένα κομματικό πολιτικό ζήτημα ενόψει των ερχόμενων εκλογών. Οι κοινότητές μας θα καλωσόριζαν τη δράση της κυβέρνησής σας για να επιδιώξει να αντιμετωπίσει αυτό το ιστορικό λάθος μέσω του πρώτου βήματος αναγνώρισης ότι συνέβη.

Με εκτίμηση,

Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας
Θήο Θεοφάνους, Πρόεδρος Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας
Πέτρος Στεφανίδης και Σιμέλα Σταματοπούλου, Πρόεδροι Ποντιακών Ομοσπονδιών Αυστραλίας

Κοινοποίηση: Υπουργό Εξωτερικών Marise Payne, Αρχηγό της Αντιπολίτευσης κ. Anthony Albanese, Σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών γερουσιαστής Penny Wong.

ΠΗΓΗ: Νέος Κόσμος

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί