ΝΤΡΟΠΗ! Ξεσπιτώνονται 1.400 παλιννοστούντες: «Κάποτε μας έδιωξαν οι Τούρκοι, σήμερα το ελληνικό κράτος» – BINTEO

Τέτοια βλέπουν οι Τούρκοι και τρίβουν τα χέρια τους.

Τους κάλεσε η πατρίδα, οι επίσημοι φορείς της Πολιτείας, υποσχόμενη ότι θα τους παράσχει στέγη και θα τους βοηθήσει να βρουν δουλειά.

Χωρίς δεύτερη σκέψη οι παλιννοστούντες άφησαν τα σπίτια και τις δουλειές τους, ολόκληρη τη ζωή τους και τις αναμνήσεις τους, στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ήρθαν στη μητέρα – Ελλάδα, κυρίως ορμώμενοι από την απέραντη αγάπη τους γι’ αυτήν.

Στην πλειοψηφία τους δέχθηκαν με χαρά να εγκατασταθούν στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης και να ενισχύσουν δημογραφικά το χριστιανικό της στοιχείο.

Περίπου τρεις δεκαετίες μετά η ίδια ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που τους αντιμετωπίζει ως παρίες.

Ξεχνώντας τις υποσχέσεις της, στην ουσία τους πετάει έξω από τα σπίτια τους, αφού η ανεργία και η οικονομική κρίση ανάγκασε τους παλιννοστούντες, κυρίως από το 2011-2012 και μετά, να μην είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους αναφορικά με την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που έλαβαν.

Στεγαστικά δάνεια που τους χορηγήθηκαν μέσω ειδικών προγραμμάτων για παλιννοστούντες και με εγγυητή το ελληνικό Δημόσιο.

Σε ολόκληρη τη χώρα και κυρίως στους νομούς της Θράκης δεκάδες χιλιάδες οικογένειες παλιννοστούντων παίρνουν καθημερινά το τελευταίο διάστημα ειδοποιητήρια από τράπεζες, τα οποία τους καλούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, αλλιώς θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ουσιαστικά, με τα ειδοποιητήρια τους βγάζουν στο δρόμο, αφού τους ζητούνται μέσα σε πολύ λίγες μέρες να καταβάλουν 15.000, 17.000, ακόμα και 20.000 ευρώ.

Ποσά που είναι αδύνατο να βρεθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ακόμα και από σχετικά οικονομικά εύρωστες οικογένειές, πόσο μάλλον από ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που χτυπιούνται αλύπητα από τη φτώχεια.

«Απευθυνόμαστε στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση, σε όλα τα κόμματα, σε όλους τους πολιτικούς που δεν αδιαφορούν για την τύχη των παλιννοστούντων. Τους καλούμε να συνεργαστούν εποικοδομητικά, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου κοινωνικού προβλήματος. Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν τις περιουσίες τους, κατόπιν πρόσκλησης της πατρίδας και εγκαταστάθηκαν σε ευαίσθητες περιοχές, τις οποίες δυνάμωσαν δημογραφικά. Τώρα τους λένε να φύγουν από τα σπίτια τους. Αυτοί οι άνθρωποι δε θέλουν να τους χαριστούν τα χρέη. Ρύθμιση ζητάνε, για να μπορούν να τα πληρώσουν», λέει στο ethnos.gr η Ταμίλα Ελευθεριάδου, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Παλιννοστούντων «Δύναμη Ενότητας».

Περισσότερες από 1.400 οικογένειες παλιννοστούντων στην Κομοτηνή βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο από μέρα σε μέρα να πεταχθούν στο δρόμο, με τα ειδοποιητήρια από τις τράπεζες να διαδέχεται το ένα το άλλο.

Πλέον η αγανάκτηση σε ολόκληρη την πόλη ξεχειλίζει, αφού οι οικογένειες των παλιννοστούντων αισθάνονται προδομένες από την Πολιτεία.

Κρατώντας ελληνικές σημαίες στο χέρι, με πανό και κρατώντας τα παιδιά τους στην αγκαλιά, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, βγήκαν στους δρόμους, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αναλγησία, με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι.

Η επόμενη ημέρα φαντάζει πολύ δύσκολη για τους ακρίτες παλιννοστούντες στην Κομοτηνή, αν δεν ενσκύψει η Πολιτεία, για να δώσει λύση στο οξύτατο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Τα βουρκωμένα μάτια του ηλικιωμένου, ο οποίος στο ένα χέρι κρατούσε την ελληνική σημαία και στο άλλο το μπαστούνι του, αντικατοπτρίζουν την απόγνωση που νιώθει μέσα στην ψυχή του, αλλά και τα συναισθήματα των υπολοίπων ομογενών.

(Από Ethnos.gr – φωτο: photo screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί