Νέα ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εξέλιξη για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο

aoz_ellada1
Πέρασε από την Βουλή...

Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, η νομοθετική επιτροπή του κοινοβουλίου στην Αίγυπτο ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα για την μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, συμφωνία, η οποία καταδικάστηκε από την Τουρκία.

Όπως είναι φυσικό, η έγκριση αυτή βάζει τέλος στα σενάρια περί κωλυσιεργίας στην έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

Πρέπει να γνωρίζετε πως η έγκριση της συμφωνίας από τα κοινοβούλια των δύο χωρών έχει τεράστια σημασία. Αυτό γιατί συνιστά προϋπόθεση, προκειμένου να κοινοποιηθεί η συμφωνία στον ΟΗΕ και να αποκτήσει νομική ισχύ.

Εν τω μεταξύ, την προσεχή εβδομάδα θα έρθουν προς κύρωση και στην βουλή, οι πρόσφατες συμφωνίες για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο αλλά και την Ιταλία, όπως αποκάλυψε, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όσον αφορά το διάλογο με την Τουρκία η κ. Πελώνη, ξεκαθάρισε πως εφόσον προχωρήσει αυτός θα αφορά αποκλειστικά την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ.

«Δεν προκάλεσε ένταση η Ελλάδα, ούτε οξύνει η Ελλάδα την ένταση, προτάσσει διάλογο, αλλά όχι υπό καθεστώς εκβιασμών και πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δίκαιου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουν διαβάσει οι εταίροι μας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας» τόνισε η κ. Πελώνη, διευκρινίζοντας πως παραμένουν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Γερμανία παραμένουν και πως στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις 27 και 28 Αυγούστου θα συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων.

Την ίδια ώρα τουρκικά προπαγανδιστικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Αθήνα δέχεται πιέσεις από το Βερολίνο προκειμένου να μην προχωρήσει στην επικύρωση της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, ώστε να μη διαταραχτεί το κλίμα προς διπλωματική έκβαση της κρίσης. Μέχρι αυτή την στιγμή τίποτα από όλα αυτά δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.