Νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Μελβούρνης για τους εμβολιασμούς κατά COVID-19

Μυρίζε… μπαρούτι εκ νέου το πρωί της Τρίτης, αρχικά έξω από τα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου των Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων (Construction Forestry Maritime Mining Energy Union – CFMMEU) στην Elizabeth Street και στη συνέχεια ευρύτερα στο κέντρο της Μελβούρνης, ώρες αφού ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Βικτώριας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος κλείνει για τουλάχιστον […]

Μυρίζε… μπαρούτι εκ νέου το πρωί της Τρίτης, αρχικά έξω από τα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου των Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων (Construction Forestry Maritime Mining Energy Union – CFMMEU) στην Elizabeth Street και στη συνέχεια ευρύτερα στο κέντρο της Μελβούρνης, ώρες αφού ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Βικτώριας ότι ο κατασκευαστικός κλάδος κλείνει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες εν μέσω lockdown.

Από τις 9 π.μ. λεωφορεία με αστυνομικούς έφτασαν στο σημείο όπου είναι τα γραφεία με τους ένστολους να αναπτύσσονται περιμετρικά του κτιρίου. Περίπου μία ώρα αργότερα άρχισαν να συγκεντρώνονται διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και του πρωθυπουργού της Βικτώριας, Daniel Andrews.

Οι Αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση προς τον κόσμο να αποφύγει τη διασταύρωση των οδών Elizabeth και Victoria καθώς εκατοντάδες, με μάσκες και χωρίς, συγκεντρώνονταν έξω από την Queen Victoria Market.

Οι διαδηλωτές ωστόσο, στη συνέχεια πορεία στο κέντρο της πόλης προς το κτιρίου του Κοινοβουλίου ενώ στη συνέχεια εμπόδισαν την κυκλοφορία και στον West Gate Freeway κοντά στην Montague Street. Δεν έλειψαν οι ταραχές, με επιθέσεις εναντίον αστυνομικών οχημάτων, αλλά και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ανέφερε η Daily Mail, σημειώνοντας ακόμη πως ένας άντρας Κροατικής καταγωγής έβαλε τέλος στη ζωή του, σε μία οικοδομή στα δυτικά προάστια, ώρες αφού ανακοινώθηκε το «κλείσιμο» του κλάδου για δύο εβδομάδες.

Έξω από τα γραφεία του CFMMEU, σε αντίστοιχη συγκέντρωση την Δευτέρα, ξέσπασαν βίαια επεισόδια με την πολιτειακή κυβέρνηση να απαντά με κλείσιμο του κατασκευαστικού κλάδου στις περιοχές που είναι σε lockdown (Μελβούρνη, Ballarat, Geelong, Mitchell Shire, Surf Coast Shire) για δύο εβδομάδες, τουλάχιστον.

«Ήμασταν σαφείς: αν δεν ακολουθήσετε τους κανόνες, δε θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση. Έχουμε διευρυμένη μη συμμόρφωση στον κλάδο και γι’ αυτό κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουμε κάθε έναν κάτοικο της Βικτώριας», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Πολιτείας,Tim Pallas.

«Προειδοποιήσαμε τον κλάδο μόλις μία εβδομάδα πριν, έχουμε δει κακή συμπεριφορά στις οικοδομές και στους δρόμους μας και τώρα λαμβάνουμε την αποφασιστική δράση και χωρίς δισταγμό».

Εξαίρεση θα δοθεί για σημαντικά έργα σε, π.χ. σε νοσοκομεία και γραμμές τρένων ή για να διασφαλιστεί πως οικοδομές που είναι σε εξέλιξη θα κλείσουν με ασφάλεια ή για να πραγματοποιούνται επείγουσες επισκευές.

Οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο είχαν μέχρι την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου να εμβολιαστούν έστω με μία δόση ή να αποδείξουν πως έχουν κλείσει ραντεβού και να κάνουν το εμβόλιο σύντομα για να συνεχίσουν να εργάζονται.

Πλέον η ημερομηνία αυτή μετατίθεται έως τις 5 Οκτωβρίου, αλλά στο μεταξύ μπαίνει «λουκέτο» στις οικοδομές που δούλευαν με το 25% του εργατικού δυναμικού εν μέσω lockdown.

Αν μία περιοχή στην επαρχία εξέλθει του lockdown νωρίτερα οι κατασκευές μπορούν να εκκινήσουν και πάλι.

Συγκριτικά, στην Νέα Νότια Ουαλία, ανακοινώθηκε πως οι εργασίες σε κατασκευαστικά έργα επανέρχονται στο 100% του εργατικού δυναμικού από την Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, ενώ καταργείται ο κανόνας για 50% εργαζόμενους αν υπάρχουν ανεμβολίαστοι στην οικοδομή. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι από τις 12 περιοχές του Σίδνεϊ που είναι στο «κόκκινο» θα επιτρέπεται να φύγουν από την περιοχή τους μόνο αν έχουν εμβολιαστεί.

Ο γραμματέας του συνδικάτου CFMMEU Βικτώριας, John Setka, στον οποίο διαδηλωτές πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα όταν προσπάθησε να απευθύνει μήνυμα την Δευτέρα, υποστήριξε ότι ήταν οικοδόμοι αυτοί που προκάλεσαν τις ταραχές.

Τα μέλη του συνδικάτου, είπε, είχαν κάθε δικαίωμα για να διαμαρτυρηθούν, αλλά αυτοί που προκάλεσαν τα επεισόδια ήταν ακροδεξιοί και αντιεμβολιαστές «που είχαν άλλη ατζέντα».

Έκανε λόγο για «επαγγελματίες διαδηλωτές» που ενεπλάκησαν και σε βίαιες συγκρούσεις με την Αστυνομία στο Richmond το Σαββατοκύριακο.

Οι ενέργειες αυτών, τόνισε, οδήγησαν στο κλείσιμο του κλάδου. «Διατηρήσαμε τον κλάδο μας ασφαλή από τότε που χτύπησε η COVID και προσπαθήσουμε να έχουν δουλειά όλα τα μέλη μας και τώρα δείτε, εξαιτίας μίας μερίδας μεθυσμένων ηλίθιων, έχουμε 300.000+ εργαζόμενους να κάθονται στο σπίτι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες…».

Διευκρίνισε ότι ποτέ δεν υποστήριξε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά το συνδικάτο, πρόσθεσε, είναι υπέρ των εμβολίων. «Αντί να αναγκάζεις τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, πρέπει να… συζητήσουμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε», είπε.

Ο Εργατικός, Bill Shorten έκανε λόγο για ακροδεξιούς («man-baby Nazis») που ενεπλάκησαν στα επεισόδια της Δευτέρας. «Ορισμένοι στο πλήθος ήταν εργαζόμενοι στις κατασκευές, αλλά άλλοι, έχω πληροφορηθεί αξιόπιστα, ήταν ψευδοεργάτες, πήγαν στο κατάστημα και αγόρασαν φτηνά ρούχα οικοδόμων για να μπορούν να προσποιηθούν ότι είναι εργάτες», είπε.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βικτώριας, Matthew Guy, δήλωσε πως η κυβέρνηση Andrews πρέπει να προσπαθήσει να εισαγάγει τα rapid tests σε χώρους όπου εκτελούνται κατασκευαστικά έργα αντί να κλείνει τον κλάδο, με κόστος δισεκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα. «Η κατάσταση χρήζει τώρα οι ηγέτες του συνδικάτου και η κυβέρνηση να καθίσουν και να ηρεμήσουν τα πνεύματα», είπε.

Η «σκιώδης υπουργός» Βιομηχανίας, Bridget Vallence δήλωσε πως η κυβέρνηση της Βικτώριας πρέπει να πάρει πίσω την «απόφαση (που ελήφθη εν μέσω) πανικού». Ο Συνασπισμός, είπε, καταδικάζει τις βίαιες διαδηλώσεις, αλλά οι ενέργειες των λίγων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για όλη τον κλάδο, θέτοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους εκτός εργασίας.

Η CEO της Master Builders Association, Rebecca Casson υποστήριξε το «κλείσιμο» του κλάδου, αν και το περιέγραψε ως «πικρό χτύπημα», ειδικά για όσους κάνουν ακολουθούν τις υγειονομικές οδηγίες όλο αυτό το διάστημα.

Νέος Κόσμος

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί