• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα πως δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο»

«Να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα πως δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο»

Υπενθύμιση από τον Τζιχατ Γιαϊτζί προς την Ελλάδα για τα χωρικά ύδατα

Ο απόστρατος ναύαρχος Τζιχατ Γιαϊτζί, σχολιάζοντας την απόφαση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο στα 12 μίλια, ανέφερε πως πρόκειται για ένα σχέδιο τριών σκαλοπατιών και είπε ότι αυτό ήταν το πρώτο : “Χρειάζεται να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα πως δεν θα μπορέσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Σύμφωνα με την απόφαση της Βουλής του 1995 αυτό θεωρείται αίτια πολέμου”.

…..

Ο Τζιχατ Γιαϊτζί-πρόεδρος του κέντρου Ναυτιλίας και Παγκόσμιας Στρατηγικής του πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, σχολίασε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο Ιόνιο στα 12 μίλια και το ότι στην αναφορά του Ατλαντικού Συμβουλίου η Τουρκία χαρακτηρίζεται ως “κράτος κακοποιός”.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ

Ο Γιαϊτζί τόνισε πως η Ελλάδα στην πραγματικότητα εφαρμόζει ένα άλλο σχέδιο και είπε: ” Αν δεχθούμε πως η Ελλάδα επέκτεινε τα 12 μίλια μόνο στη θάλασσα του Ιονίου, δεν υπάρχει κάτι προς ανησυχία. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτό είναι το τμήμα ενός σχεδίου. Το είχε περιγράψει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το 2017 και το 2018. Ο Κοτζιάς είχε πει πως “Εμείς θα αρχίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά ύδατα από τη θάλασσα του Ιονίου”. Το πρώτο λοιπόν βήμα του σχεδίου το εφάρμοσαν”.

“ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ”

Ο Γιαϊτζί περιέγραψε πως πρόκειται για ένα σχέδιο τριών σκαλοπατιών και είπε : ” Από τώρα και μετά σχεδίασαν να επεκτείνουν στα 12 μίλια στα Κύθηρα, Αντικύθηρα και στο δυτικό τμήμα της Κρήτης. Ανακοίνωσαν ότι αργότερα θα στραφούν προς την χερσόνησο της Πελοποννήσου και θα κάνουν μετρήσεις για την επέκταση των 12 μιλίων. Αυτό που έκαναν τώρα είναι το πρώτο τμήμα ενός σχεδίου με τρία σκαλοπάτια, που έχουν ανακοινώσει οι Έλληνες αξιωματούχοι. Τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα και η νήσος της Κρήτης βρίσκονται στο Αιγαίο. Οποιαδήποτε δηλαδή επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε αυτά τα νησιά, σημαίνει επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο.

“ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΕ ΤΟ 1995¨

Ο Γιαϊτζί υπενθύμισε την απόφαση που έβγαλε η Βουλή το 1995 και είπε τα εξής : ” Αυτή η απόφαση αναφέρει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει πέρα των 6 μιλίων τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, όλα τα στοιχεία των εθνικών δυνάμεων, θα λάβουν μέτρα συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών. Η απόφαση αναφέρει πως θα θεωρηθεί αιτία πολέμου. Η Τουρκία πρέπει να είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση και να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Πρέπει να προειδοποιήσει την Ελλάδα, πως ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων σε Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη σημαίνει επέκταση στη θάλασσα του Αιγαίου και σύμφωνα με αυτό ενεργοποιείται η απόφαση που ελήφθη στην τουρκική Βουλή το 1995. ”

Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΣΤΑ 12 ΜΙΛΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΚΑ ΤΗΣ ΥΔΑΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Γιαϊτζί δήλωσε το γιατί αναφέρει το Αιγαίο ως ¨Νησιωτική Θάλασσα και είπε :” Πρέπει να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα πώς στο Αιγαίο, ούτε στα ανατολικά, ούτε στα δυτικά, ούτε κοντά, ούτε μακριά, σε κανένα νησί δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Η Ελλάδα όταν ακούει για το Αιγαίο να το λένε “Νησιωτική Θάλασσα” εκνευρίζεται για αυτό εγώ με επιμονή μιλάω για “Νησιωτική Θάλασσα”

Μετάφραση από Τουρκικά Νέα