Μπακογιάννης: Οι Αλβανοί της Αθήνας είναι Αθηναίοι όσο εγώ – Είμαι περήφανος για αυτούς, vid

Αυτά είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews Albania!!!

Μια επίσκεψη με απώτερο στόχο την στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα πραγματοποίησε στην αλβανική πρωτεύουσα ο Κώστας Μπακογιάννης, την ώρα που ακόμα δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη για την εκτέλεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην Βόρειο Ήπειρο από τις αλβανικές αρχές, ενώ στην Ελλάδα, εκτός των οικογενειαρχών, υπάρχουν στην λεγόμενη αλβανική κοινότητα λάτρεις ή ακόμα και μέλη του UCK που έχει μετονομαστεί σε UCC (Απελευθερωτικός Στρατός Τσαμουριάς με διεκδικήσεις ελληνικών εδαφών στην… ατζέντα του).

Ο δήμαρχος Αθηναίων επισκέφθηκε τα Τίρανα για να εγκαινιάσει το Ελληνικό Πάρκο, ένα έργο έκτασης έξι στρεμμάτων που χρηματοδοτήθηκε από ελληνικές επιχειρήσεις της Αλβανίας. Παρέλαβε επίσης το κλειδί της πόλης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euronews Albania, μίλησε για την οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας και αναφέρθηκε στα όσα ενώνουν Έλληνες και Αλβανούς, όπως ισχυρίστηκε.

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Μίλησα για μια συνεργασία από κάτω προς τα πάνω, για ό,τι φέρνει κοντά τις κοινωνίες και τους πολίτες μας. Μην ξεχνάτε όλες αυτές τις ανθρώπινες ιστορίες επιτυχίας. Όλους εκείνους τους Αλβανούς που ήρθαν και σπούδασαν στην Ελλάδα, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ή που έχουν εργαστεί στην Ελλάδα και τώρα βρίσκονται πίσω στην Αλβανία, στα Τίρανα. Αυτά τα αστέρια είναι ουσιαστικά οι καλύτεροι πρεσβευτές που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Νέοι, αυτοδημιούργητοι άνθρωποι που πραγματικά θέλουν να αφήσουν πίσω τα φαντάσματα του παρελθόντος και να προχωρήσουν προς ένα καλύτερο και φωτεινότερο ευρωπαϊκό μέλλον που πραγματικά μας φέρνει πιο κοντά.

Μπρούνα Τσιφλίγκου, euronews Albania: Πώς θα αξιολογούσατε τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες που -θα πρέπει να το παραδεχθούμε- συχνά έχουν διαφορές;

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Ναι, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να σκεφτούμε για το αύριο περισσότερο από το να παραμείνουμε στο παρελθόν. Εννοώ ότι υπάρχει ένας επιτακτικός στόχος, ένας πρωταρχικός στόχος. Όλοι θέλουμε να είμαστε μαζί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Θέλουμε την ελληνική σημαία, την αλβανική σημαία και την ευρωπαϊκή σημαία να βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη, ψηλά, με περηφάνια. Οπότε νομίζω ότι όλοι πρέπει να εργαστούμε για αυτόν τον σκοπό.

Μπρούνα Τσιφλίγκου, euronews Albania: Τι πιστεύετε για την αλβανική πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Όπως ξέρετε, η Ελλάδα στηρίζει τον αλβανικό δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι από την αρχή. Κατανοούμε πλήρως, διότι περάσαμε την ίδια διαδικασία, μια βαθιά μεταβατική διαδικασία, ειδικά σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το δίκαιο των μειονοτήτων, και σεβόμαστε αυτή τη διαδικασία πάρα πολύ διότι τελικά γνωρίζουμε ότι μπορούμε να είμαστε καλύτερα όταν είμαστε όλοι μαζί. Νομίζω πως αυτό είναι και το νόημα του ευρωπαϊκού ταξιδιού, από τότε που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’50, έως σήμερα. Πρόκειται εξάλλου για ένα απίστευτο ιστορικό πείραμα ειρήνης και ευημερίας.

Μπρούνα Τσιφλίγκου, euronews Albania: Ας μιλήσουμε και για την αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα. Πώς ο ρόλος της και η ενσωμάτωσή της άλλαξε στην ελληνική κοινωνία ανά τα χρόνια.

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων: Μιλάτε για Αθηναίους. Πραγματικούς Αθηναίους. Όπως εγώ είμαι Αθηναίος, είναι κι αυτοί Αθηναίοι. Τα παιδιά τους μεγάλωσαν με τα δικά μας παιδιά, πηγαίνουν στο σχολείο με τα παιδιά μας, πολλοί εξ αυτών κατατάσσονται στον στρατό με τα παιδιά μας και εργάζονται όλοι μαζί. Δεν υπάρχουν πια διαφορές. Και αυτή ακριβώς είναι η επιτυχία της ενσωμάτωσης, το γεγονός ότι αυτή η κοινότητα είναι τώρα ένα μεγάλο μέρος του ποιοί είμαστε. Είμαστε πολύ πολύ περήφανοι για αυτή την κοινότητα, όσο είμαστε περήφανοι για ολόκληρη την Αθήνα.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί