• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μητσοτάκης σε Έλληνες του Λονδίνου: Το 2023 θα ψηφίσετε από τον τόπο κατοικίας σας

Μητσοτάκης σε Έλληνες του Λονδίνου: Το 2023 θα ψηφίσετε από τον τόπο κατοικίας σας

Στη δυνατότητα που έχουν πλέον οι Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους,

καθώς και στο βάρος που δίνει ο ίδιος και η κυβέρνηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη μετατροπή του brain drain σε brain gain, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε μαζί τους στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας.

«Οι Έλληνες, οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό, κυρίως αυτοί της γενιάς σας, δηλαδή παιδιά που κυρίως έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, έχετε πια τη δυνατότητα να ψηφίζετε στις εθνικές εκλογές από τον μόνιμο τόπο διαμονής σας, εν προκειμένω από το Λονδίνο, από το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως επρόκειτο για προσωπική προεκλογική του δέσμευση, η οποία αν και δεν έχει εντέλει το εύρος που θα επιθυμούσε λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας 200 ψήφων που απαιτούσε το Σύνταγμα εντούτοις, όπως επισήμανε – κλείνοντας και τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών: «Σίγουρα η γενιά του brain-drain καλύπτεται και μπορείτε να ψηφίζετε, εκτός αν υπάρχουν πολλοί ειδικοί λόγοι, από το μόνιμο τόπο διαμονής σας. Οι εκλογές θα γίνουν το ’23, έχω δεσμευτεί γι’ αυτό και σκοπεύω να τηρήσω το λόγο μου και τη δημόσια μου δέσμευση».

Στη επίκεντρο της συζήτησης του κ. Μητσοτάκη με Έλληνες που ζουν και εργάζονται στο Λονδίνο, βρέθηκε και το brain drain. «Η γενιά που έφυγε την τελευταία δεκαετία αρχίζει και σκέφτεται πολύ σοβαρά να γυρίσει στη χώρα. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Μεταφέρω και εγώ τη δική μου εμπειρία όταν το ’97 αποφάσισα να γυρίσω. Στην Ελλάδα γύρισα γιατί από τη μία είχα βρει μία καλή δουλειά και από την άλλη γιατί πίστευα τότε στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της χώρας.

Νομίζω το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα κάθε φορά που μιλάω με μεγάλους εργοδότες, Έλληνες και ξένους, όταν τους ρωτώ για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να προσλάβουν μου λένε όλοι το ίδιο πράγμα, ότι λαμβάνουν πολλά βιογραφικά από νέους Έλληνες του εξωτερικού που θέλουν πια να γυρίσουν στην πατρίδα. Πιστεύω ότι αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο ότι η Ελλάδα του 2021 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της προηγούμενης δεκαετίας».

Αναφερόμενος, δε, στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για το υπόλοιπο της κυβερνητικής θητείας, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στις μεταρρυθμίσεις με στόχο τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

«Έχουμε κάνει πολλή δουλειά. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας, 18 μήνες που έχουμε μέχρι τις εκλογές είναι σημαντικό διάστημα, ώστε να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις και να μην σκεφτόμαστε, να μην επιτρέψουμε στον εαυτό μας, να σκέφτεται με τη συνηθισμένη προεκλογική λογική των παροχών.

Νομίζω ότι αυτά τα έχουμε αφήσει για τα καλά πίσω μας. Και η έμφαση θα είναι πρώτα και πάνω απ’ όλα σε εκείνες τις αλλαγές που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς. Θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, θα μειώσουν τις κοινωνικές ανισότητες και θα μας επιτρέψουν να κάνουμε γρήγορα τη διπλή μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και στη νέα πράσινη πραγματικότητα.

Και στα δύο αυτά πεδία θέλουμε να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό όταν ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία, παραδοσιακό, κεντροδεξιό, φιλελεύθερο κόμμα, πρωταγωνιστεί και στα δύο αυτά πεδία.

Στον ψηφιακό μετασχηματισμό από τη μία νομίζω ότι έχουμε κάνει πράγματα τα οποία δεν φανταζόντουσαν νομίζω πολλοί συμπολίτες μας ότι θα μπορούσαν να γίνουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Όλοι μας απολαμβάνουμε την “ευκολία” των υπηρεσιών που παρέχει το gov.gr και αυτές επεκτείνονται συνέχεια. Στη δε πράσινη μετάβαση είμαστε πάλι στην πρώτη γραμμή, με τολμηρές πολιτικές, σε όλα τα επίπεδα, που μας επιτρέπουν να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο και να διαμορφώσουμε ένα πλέγμα πολιτικών που διατρέχει οριζόντια όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου».

(Reader – φωτο:pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.