• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μητσοτάκης: «Όχι» στα δύο μέτρα και σταθμά της Ευρώπης για Λευκορωσία και Τουρκία

Μητσοτάκης: «Όχι» στα δύο μέτρα και σταθμά της Ευρώπης για Λευκορωσία και Τουρκία

mitsotakis_ee
«Όχι» και στον διάλογο με την Άγκυρα όσο προκαλούν οι Τούρκοι - Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Λευκορωσία.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης αλλά και της Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στην θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για την κατάσταση στην Λευκορωσία:

Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για την Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Όπως αναφέρουν πηγές, ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.