Μηταράκης: «Γνωρίζουμε ότι κάποιες ΜΚΟ χρηματοδοτούνται εξ Ανατολών»

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι «η Ελλάδα προστατεύει με αποφασιστικότητα τα σύνορά της» ήθελε να δώσει το πρωί της Κυριακής ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, αποκάλυψε πως ΜΚΟ που δραστηροποιούνται στην Ελλάδα, βρίσκονται ήδη στο «στόχαστρο» εισαγγελικών Αρχών.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό σταθμό, υπό τη σκιά των τραγικών δυστυχημάτων σε Λέσβο και Κύθηρα, επεσήμανε πως όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί πως η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της όσον αφορά στο Μεταναστευτικό. Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, «οι λαθροδιακινητές προσπαθούν να φέρουν δυστυχισμένους ανθρώπους στην Ευρώπη. Το 2021, 9 φορές περισσότεροι έφτασαν από την Ιταλία στην Τουρκία, παρά στην Ελλάδα. Είναι προφανές πως υπάρχουν κυκλώματα, είναι τεράστια τα ποσά που διακινούνται».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα, σημείωσε πως ειδικά για αυτό της Λέσβου, «μάθαμε πως τουρκικές βάρκες συνόδευσαν τις βάρκες των μεταναστών μέχρι τα ελληνικά ύδατα, ώστε να τις προστατεύσουν από τους κυματισμούς. Είναι δεδομένο πως θα υπάρχουν ατυχήματα. Είναι υποχρεωμένη η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες αναχωρήσεις με βάση την Κοινή Δήλωση του 2016».

Για τον ρόλο της Τουρκίας στο Μταναστευτικό: «Υπάρχουν κατά καιρούς κάποιες επαφές με την Τουρκία. Η επικοινωνία με την Τουρκία έχει διαταραχθεί σε σχέση με το παρελθόν. Εμείς πλέον απαντάμε πολύ συγκεκριμένα, διεθνοποιούμε το ζήτημα. Εμείς απαντάμε συγκεκριμένα με αιτιάσεις της Τουρκίας. Όλοι οι Ευρωπαίοι πια αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της. Δεν δικαιολογείται η προσπάθεια να φύγουν από την Τουρκία και να έρθουν στην Ευρώπη».

Σχετικά με τον ρόλο των ΜΚΟ: «Επιβεβαιώνονται οι υποψίες που είχαμε ότι πιθανόν κάποιες ΜΚΟ να χρηματοδοτούνται εξ Ανατολών. Οι ΜΚΟ που ενεργοποιούνται στην παράνομη μετανάστευση, αντιγράφουν τουρκική προπαγάνδα. Καθημερινά η αστυνομία παρακολουθεί και γνωρίζει ποιες είναι οι ΜΚΟ που έχουν λειτουργήσει ως διακινητές».

Για την κατάσταση στα σύνορα: «Υπάρχει μια διπλή εικόνα. Υπάρχει μια πίεση στα σύνορα, ωστόσο είναι μειωμένες οι ροές. Την ημέρα που έκανα το tweet μετά το ναυάγιο στη Λεσβο, υπήρχε προσπάθεια να σπρώξει η Τουρκία βάρκες με μετανάστες προς την Ελλάδα. Στο Υπουργείο μας ανησυχούμε κάθε μέρα. Υπάρχουν 90% μειωμένες αφίξεις σε σχέση με το 2019. Περισσότεροι έχουν φύγει από όσους έχουν έρθει. Υπάρχει μια πίεση στα σύνορα, ωστόσο υπάρχει μεγάλη αποσυμφόρηση στο εσωτερικό».

Για τις απώλειες ζωών στο Αιγαίο ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε πως «την τελευταία 10ετία, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, είναι οι περισσότεροι στο 2015-2016. Αποδείχτηκε πως η πολιτική ανοιχτών συνόρων που είχε υιοθετηθεί δεν είναι αποτελεσματική και το βλέπουμε και στη Λιβύη. Τα προστατευμένα σύνορα είναι αυτά που σώζουν ζωές.

Στην Τουρκία δεν κάνουν κάτι για να σταματήσουν τις ροές. Φεύγουν από τα τουρκικά λιμάνια και δεν κάνει κανείς κάτι να σταματήσει αυτά τα πλοία». Για τον βαθμό ετοιμότητας της ελληνικής πλευράς: «Εμείς είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αλλά και ανθρώπινες ζωές, όπως κάνουμε κάθε μέρα».

newsbomb/ eurokinissi

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί