Μήνυμα στους Τούρκους για την Αμμόχωστο από ρωσικά χείλη στο Σ.Α. του ΟΗΕ: «Ανακαλέστε τώρα την απόφασή σας»

«Χαστούκι» στην Άγκυρα η οποία συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες.

Την βαθιά του ανησυχία για το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στην Αμμόχωστο, εκφράζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσω του Ρώσου προεδρεύοντος, Βασίλι Νεμπενζιά.

Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει ΑΜΕΣΑ την πορκλητική της απόφαση για την Αμμόχωστο που διαταράσσει τις ισορροπίες στη Μεγαλόνησο και θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει εντάσεις.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σ.Α. του ΟΗΕ, στο οποίο από τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση Ερντογάν στις 6/10 είχε προσφύγει η Λευκωσία:

.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει το καθεστώς της Αμμοχώστου, όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του ψηφίσματος 550 (1984) και του ψηφίσματος 789 (1992).

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες, σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία, σχετικά με την ανακοίνωση της Άγκυρας, στις 6 Οκτωβρίου για άνοιγμα της ακτογραμμής των Βαρωσίων και ζητεί την ανάκληση αυτής της ενέργειας και την αποφυγή τυχόν μονομερών ενεργειών, που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει τη σημασία του πλήρους σεβασμού και της εφαρμογής των ψηφισμάτων του.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για μια διαρκή, περιεκτική και δίκαιη διευθέτηση, σύμφωνα με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού, βασισμένη στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τις πλευρές στο νησί και τις Εγγυήτριες Δυνάμεις να ξεκινήσουν διάλογο εποικοδομητικά και με τη μορφή του κατ’επείγοντως, μετά την «εκλογική» διαδικασία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Παράλληλα επαναλαμβάνει την υποστήριξή του προς τον Γενικό Γραμματέα και την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκύπριων ηγετών στη συνάντησή τους με τον Γενικό Γραμματέα τον Νοέμβριο του 2019.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας παραμένει δεσμευμένο στο θέμα».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί