• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΕΘΝΟΣ
  • «Μετανιωμένος» δηλώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος που κατέβασε την ελληνική σημαία στα Ίμια το 1996

«Μετανιωμένος» δηλώνει ο Τούρκος δημοσιογράφος που κατέβασε την ελληνική σημαία στα Ίμια το 1996

«Persona non grata» αποτελεί για την Ελλάδα.

Ο πρώην δημοσιογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», σε συνέντευξή του, δηλώνει μετανιωμένος για την πράξη του το 1996, όταν μαζί με συνεργάτες του είχε κατεβάσει την ελληνική σημαία από τα Ίμια.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, αποτελεί «αστεία ανάμνηση»  η ενέργειά του αυτή και μάλιστα ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να του αφαιρέσει το όνομα από τη λίστα των ανεπιθύμητων για τη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Σερτ το  πρωί του Σαββάτου 27 Ιανουαρίου 1996, μαζί με τον συνάδελφό του και έναν εικονολήπτη  του Canal D αποβιβάστηκαν στα Ίμια και κατέβασαν την ελληνική σημαία, τοποθετώντας στη θέση της μια μεγάλη τουρκική που είχε δοθεί από τον διευθυντή της εφημερίδας, Ερτουγρούλ Οζκόκ, ενώ η «Χουριέτ» κυκλοφόρησε έχοντας ως πρωτοσέλιδο: «Πόλεμος σημαιών».

 

Η κρίση κλιμακώθηκε και Ελλάδα-Τουρκία έφτασαν στα πρόθυρα πολέμου, ενώ στη διάρκεια αυτή τρεις Έλληνες στρατιωτικοί (Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός) σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε(;) ξημέρωμα της 31ης Ιανουαρίου.

 

Ο Σερτ δήλωσε για το συμβάν: «Πραγματικά αισθάνομαι μετανιωμένος για το γεγονός, όπως και ο Ερτουγρούλ Οζκόκ, ο οποίος ήταν ο διευθυντής της Χουριέτ. Αισθάνομαι άσχημα και το έχω μετανιώσει» και υποστηρίζει ότι « η ελληνική σημαία παραδόθηκε στον Οζκόκ, ο οποίος επιχείρησε να την παραδώσει στο ελληνικό προξενείο της Σμύρνης, αλλά εκπρόσωποί του αρνήθηκαν να την παραλάβουν».

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν οι ελληνικές προξενικές αρχές αποδέχονταν τη σημαία θα ήταν σαν να παραδέχονταν πως ηττήθηκαν στα Ίμια. Έτσι δεν τη δέχτηκαν και η σημαία επέστρεψε στα γραφεία της Χουριέτ. Πιστεύω πως ο Ερτουγρούλ Οζκόκ έχει στο συρτάρι του τη σημαία. Νομίζω πως θα πρέπει να μου την παραδώσει» και συνεχίζει «πιστεύω πως είναι ανούσιο. Ειλικρινά ελπίζω να λυθεί το θέμα. Έχουν περάσει 21 χρόνια και πρέπει να μου το έχουν συγχωρήσει. Φανταστείτε πως οι άνθρωποι που μου ζήτησαν να το κάνω είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Ελλάδα, αλλά εγώ δεν μπορώ».

Μάλιστα έχει το θράσος να ζητάει να εξεταστεί το ζήτημά του λέγοντας: «Δεν είμαι τρομοκράτης ή κατάσκοπος. Η οικογένειά μου κι εγώ μένουμε στον Τσεσμέ, απέναντι από τη Χίο, και το καλοκαίρι δεν μπορούμε να πάμε στο νησί γιατί φοβόμαστε τι μπορεί να συμβεί. Σκοπεύω να γράψω ένα γράμμα στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ώστε να με βοηθήσει να λύσω το πρόβλημα…μου λείπουν πολύ ο ελληνικός λαός, η κουλτούρα, το φαγητό και η μουσική», πιστεύοντας στον Τσίπρα ως ηγέτη καθώς θεωρεί πως θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση!

Τέλος, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις δηλώνει: «Υπήρξαν προβλήματα και θα υπάρξουν στο μέλλον. Ωστόσο είμαστε γείτονες και πρέπει να ζήσουμε δίπλα- δίπλα χωρίς εντάσεις και πολεμικές κραυγές. Οι επαφές, ο πολιτισμός, το εμπόριο, ο τουρισμός πρέπει να αυξηθούν. Δεν υπάρχει λόγος για φθηνή πολιτική. Δεν υπάρχει λόγος για εντάσεις. Οι προκλήσεις στα Ίμια οφείλονται στην επίδειξη ισχύος του Ερντογάν εν όψει του δημοψηφίσματος του Απριλίου».

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu