• Αρχική
  • Άρθρα
  • Με ελληνική πρωτοβουλία η επικοινωνία Πούτιν-Μητσοτάκη για τουρκικές προκλήσεις και Αγία Σοφία

Με ελληνική πρωτοβουλία η επικοινωνία Πούτιν-Μητσοτάκη για τουρκικές προκλήσεις και Αγία Σοφία

poutin_mitsotakis
Συζήτηση και για την Αγιά Σοφιά...

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία των δύο ηγετών -από την ανάληψη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών και λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο, κατά την οποία, η Τουρκία προκαλεί να «εισβάλλει» στον Ελληνικό Ζωτικό Χώρο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή αλλά και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, «γεγονός που αποτελεί πρόκληση για όλο τον Ορθόδοξο κόσμο».

Όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε μετά από ελληνική πρωτοβουλία.

Η ρωσική προεδρία στην ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει τις ελληνικές κυβερνητικές πηγές για συζητήσεις Πούτιν-Μητσοτάκη για την Αγία Σοφία και την μετατροπή της σε τζαμί.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρήσουν τις επαφές τους.

Η επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Πούτιν έλαβε χώρα εν μέσω του τεταμένου κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, μετά και την έκδοση τουρκικής Navtex για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών στα ανοικτά του Καστελλόριζου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μιλήσει με όλες τις πλευρές, ειδικά με την Ρωσία, η οποία μπορεί να επηρεάσει την Άγκυρα, την οποία «κρατά» πολιτικά στο χέρι.