Τα έθιμα συνδέονται με την ιστορική μνήμη των αγώνων και θυσιών του λαού της ανατολικής Χαλκιδικής, για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό.
Στην τοποθεσία «Μαύρο Αλώνι» το ομώνυμο έθιμο επικεντρώθηκε στον αργόσυρτο χορό ανδρών και γυναικών που περνούν χορεύοντας και τραγουδώντας κάτω από σπαθιά, τιμώντας τη μνήμη της θυσίας 400 Ιερισσιωτών, με την οποία πληρώθηκε ο ύστατος φόρος αίματος της Χαλκιδικής, για την επανάσταση του 1821 στην περιοχή.
Προηγήθηκε ο «Κούτσμανος» της Αρναίας με έφιππους και οπλισμένους άνδρες να ξεκινούν από την πλατεία του χωριού για να φτάσουν τραγουδώντας μέχρι το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, και εν συνεχεία να περιφέρουν τις Άγιες Εικόνες, να χορέψουν τον «Κούτσμανο» και να κάνουν σκοποβολή σε κόκκινα αυγά. Στο Παλαιοχώρι μετά τη Θεία Λειτουργία στον κοιμητηριακό Ναό του Ταξιάρχου Μιχαήλ και τη λιτανεία των εικόνων προς τον Ιερό Ναό Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου, αναβίωσε και φέτος «του χαλκού τ` αλώνι» με τον αργό χορό που συμβολίζει τα βήματα των καταδικασμένων σε θάνατο και το τραγούδι, γεμάτο υπονοούμενα για τη Λευτεριά, που έλεγε όσα δεν μπορούσαν να διατρανωθούν παρουσία των Τούρκων.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο μητροπολίτης Ιερισσού Αγίου Όρους και Αρδαμερίου Θεόκλητος, η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, βουλευτές του Νομού ,το σύνολο των δημοτικών συμβούλων και εκπρόσωποι των πολιτικών, θρησκευτικών και στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.
«Η περιοχή ολόκληρη έχει γράψει ένα σπουδαίο κεφάλαιο στο βιβλίο που λέγεται Ελληνική Επανάσταση του 1821», δήλωσε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος και έκανε λόγο για ελλιπή αναφορά των θυσιών της Χαλκιδικής στα σχολικά βιβλία
«Αυτές τις μέρες, στον Δήμο Αριστοτέλη, το συναίσθημα της ανάτασης του πιστού λαού που πηγάζει από το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου, μπολιάζεται με τα αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας για την ιστορική μνήμη που εκπέμπει αυτός ο ιερός τόπος. Στα πασχαλινά έθιμα του τόπου μας, συμβαδίζουν η Ανάσταση του Χριστού και η μνήμη της θυσίας των προγόνων μας για την Ανάσταση της Λευτεριάς», πρόσθεσε.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokininissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στην Τουρκία ο Ζελένσκι για συνομιλίες με τον Ερντογάν
- Κ. Τσουκαλάς: Όποιος θέλει να φύγει η ΝΔ και να έρθει αλλαγή έχει μόνο μια επιλογή, το ΠΑΣΟΚ
- Στενό Χορμούζ: Το Ιράν χτύπησε πλοίο που σχετίζεται με το Ισραήλ – Photo
- «Τετράγωνα» κύματα: Το σπάνιο αλλά επικίνδυνο φαινόμενο – Τι να κάνετε αν τα δείτε (Vid)
- Συνεχή τα χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές – Drones έπληξαν πετρελαϊκές γεωτρήσεις στο Ιράκ (Vid)
- Γεύματα σε ωφελούμενους του Κέντρου Αστέγων του δήμου Αθηναίων
- «Βουτιά» στον ελληνικό πολιτικό «μικρόκοσμο», όσο ο πλανήτης «φλέγεται»
- Θεσσαλονίκη: «Ντου» της αστυνομίας σε οίκους ανοχής που λειτουργούσαν χωρίς άδεια – 2 συλλήψεις
- Νέος υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Δεσμεύομαι για σκληρή δουλειά
- Το Ιράν επέτρεψε τη διέλευση πλοίων που μεταφέρουν απαραίτητα αγαθά στα λιμάνια του μέσω των Στενών του Ορμούζ









