Μαρτυρία Έλληνα που εγκατέλειψε την Ουκρανία: «Η ατμόσφαιρα ήταν πολεμική – Μας είπαν ότι αν αρχίσει πόλεμος κόβονται ρεύμα και επικοινωνίες»

Ο Βασίλης Σίμος από τη Λάρισα είναι δάσκαλος.

Εδώ και δύο χρόνια έχει σταλεί με απόσπαση από το Υπουργείο Παιδείας στο Κίεβο και διδάσκει ελληνικά σε μαθητές μέσης εκπαίδευσης αλλά και σε φοιτητές στο πανεπιστήμιο της ουκρανικής πρωτεύουσας.


Τις τελευταίες ημέρες ο αναβρασμός που επικρατεί από τα διακινούμενα σενάρια περί «ρωσικής εισβολής»- τα οποία έχουν διαψευστεί από την Ρωσία- οδηγήσαν τις ελληνικές Αρχές τόσο στην έκδοση ανακοίνωσης από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών που συνέστησε στους Έλληνες που ζουν στην Ουκρανία να αποχωρήσουν από τη χώρα, όσο και το υπουργείο Παιδείας να αποφασίσει την επιστροφή των εκπαιδευτικών.


Το «καμπανάκι» για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς χτύπησε, όπως περιέγραψε στο Sputnik ο κ. Σίμος, την περασμένη Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου:

«Μας πήρε τηλέφωνο όλους ο συντονιστής εκπαίδευσης (σ.σ. του ελληνικού υπουργείου Παιδείας που διαμένει στην Ουκρανία) και μας είπε να ετοιμάσουμε τα πράγματα μας και να είμαστε έτοιμοι».

Την επόμενη ημέρα στάλθηκαν «συγκεκριμένες οδηγίες καθώς το συντονιστικό γραφείο του Υπουργείου Παιδείας και η πρεσβεία μας στο Κίεβο αποφάσισαν ότι την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου πρέπει να επιστρέψουμε στην Ελλάδα».


«Καλώς αποφάσισαν την αποχώρηση για την ασφάλεια μας και το αποφάσισαν σε σωστό χρόνο γιατί επιστρέψαμε στα σπίτια μας και αισθανόμαστε ασφαλείς» περιέγραψε.

Ο κ. Σίμος μάζεψε τα προσωπικά του αντικείμενα, τα φόρτωσε το αυτοκίνητο και μαζί με ένα ζευγάρι Ελλήνων εκπαιδευτικών ξεκίνησαν την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Χρειάστηκαν 23 ώρες οδήγησης για να φτάσει από το Κίεβο στο σπίτι του και στην οικογένεια του στη Λάρισα.


«Η επιστροφή των εκπαιδευτικών έγινε κατά μόνας. Γιατί δεν ήταν δυνατόν να συντονιστεί η επιστροφή τόσων ατόμων από Κίεβο, Μαριούπολη και Οδησσό να γίνει ομαδικά. Προσωπικά προτιμώ τη μετακίνηση με το αυτοκίνητο. Ένα ζευγάρι συναδέλφων που χρησιμοποιούσε αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους μεταξύ Ελλάδας και Κιέβου, τώρα ήρθαν μαζί μου με το αυτοκίνητο, γιατί όταν πρέπει να φύγεις μέσα σε 24 ώρες δεν μπορείς να βρεις πτήση αμέσως» είπε χαρακτηριστικά.

«Γνώριζα τα καταφύγια, είχα προμηθευτεί τρόφιμα και νερό»
Η ζωή στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπως μας περιέγραψε ο κ. Σίμος, ήταν φυσιολογική, όμως η ατμόσφαιρα ήταν πολεμική.


«Δεν βλέπαμε κάτι, δηλαδή στρατό κλπ και η ζωή στο Κίεβο είχε τον καθημερινό της ρυθμό όμως όλοι ήταν έτοιμοι, όλοι γνώριζαν αφού τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης έλεγαν τα πάντα. Γνώριζα τα καταφύγια στα σχολεία που ήμουν, στο σπίτι που έμενα. Δεν σας κρύβω ότι είχα γεμίσει το διαμέρισμα μου με τρόφιμα και νερό. Μας είχαν πει ότι σε περίπτωση που ξεκινήσει πόλεμος, κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα και οι επικοινωνίες. Αυτό ήταν το κλίμα» περιέγραψε.


Οι δάσκαλοι όπως και όλοι οι κάτοικοι στο Κίεβο, όπως μας ανέφερε, γνώριζαν τι σημαίνει εάν ηχήσουν οι σειρήνες και τι σημαίνει ο κάθε ένας από τους τρεις ήχους. «Στον πρώτο ετοιμαζόμαστε, στον δεύτερο κρυβόμαστε και στον τρίτο βγαίνουμε από το καταφύγιο».

Χαρακτηρίζει ορθή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιστρέψουν στην Ελλάδα και δίνει συγχαρητήρια στον «συντονιστή του γραφείου εκπαίδευσης, κ. Ιωαννάκη, που έκανε τα πάντα, στην υπουργό, κα Κεραμέως, που πήρε τη σωστή απόφαση και μας κατέβασε στην Ελλάδα με άδεια ειδικού σκοπού εκτάκτου ανάγκης, αλλά και στον πρέσβη μας στο Κιέβο που πάντα έχει το τηλέφωνο του ανοιχτό και μας εξυπηρετεί».


Η επιστροφή στην Ουκρανία προς το παρόν παραμένει άγνωστη. «Μας είπαν ότι μόλις λήξει η κατάσταση, θα μας επιστρέψουν πίσω κι αυτή τη στιγμή κάνουμε μαθήματα εξ αποστάσεως και με το πανεπιστήμιο και με το σχολείο» εξήγησε.


Ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ανέφερε ότι από την Ουκρανία επέστρεψαν 20 εκπαιδευτικοί.


«Από την περασμένη Παρασκευή έως το βράδυ της Κυριακής ήμασταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς στην Ουκρανία και τους ενημερώσαμε ότι έπρεπε να επιστρέψουν. Οι εκπαιδευτικοί θα παίρνουν και το επιμίσθιο και η άδεια δεν θα χρεωθεί. Πάνω από όλα είναι η ασφάλεια των εκπαιδευτικών και κάναμε τα πάντα να επιστρέψουν άμεσα με ασφάλεια στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Κόπτσης.

(Από sputniknews – φωτο:intime)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί