• Αρχική
 • Άρθρα
 • ΛΕΤΕ; Σχέδιο ΔΙΠΛΗΣ ΑΟΖ για την Ελλάδα! Ο παράγοντας ΡΩΣΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΛΕΤΕ; Σχέδιο ΔΙΠΛΗΣ ΑΟΖ για την Ελλάδα! Ο παράγοντας ΡΩΣΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Έντονο παρασκήνιο αποκαλύπτουν τα «ΝΕΑ» - Το τουρκικό μοντέλο Κύπρου

Εξακολουθεί να ανεβαίνει το «θερμόμετρο», μετά την άδεια που ζήτησε η τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία TPAO από την τουρκική κυβέρνηση για έρευνες υδρογονανθράκων σε επτά σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο, που εκτείνονται ανατολικά της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κρήτης, συνοδεία, πιθανότατα, πολεμικών πλοίων, τα οποία μπορεί να πλησιάσουν ακόμα και στα έξι μίλια (όριο των χωρικών μας υδάτων).

«Βήμα προς βήμα υλοποιούνται οι σχεδιασμοί της Τουρκίας. Αναμενόμενες και παράνομες οι τουρκικές ενέργειες. Το κρίσιμο ερώτημα είναι: Μπορούν να είναι αναστρέψιμες;» διερωτάται, μιλώντας στο Sputnik, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Τα θαλασσοτεμάχια που έχουν παρανόμως διαχωριστεί, εφάπτονται και γκριζάρουν ελληνική θαλάσσια ζώνη. Δεν πρόκειται για ΑΟΖ, αλλά για ελληνική θαλάσσια ζώνη. Ο λόγος που δεν καταγράφονται ως ΑΟΖ είναι ότι η Ελλάδα δεν προχώρησε ακόμα σε οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο. Αν το είχε κάνει, με βάση το διεθνές δίκαιο, θα καταγράφονταν στην ελληνική ΑΟΖ», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

ΜΟΝΤΕΛΟ ΚΥΠΡΟΥ

Η Τουρκία, όπως εκτιμά, εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο που εφάρμοσε και στην Κύπρο. «Έκανε ακριβώς τις ίδιες κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ»:

«Μέσα στον Ιούλιο, όπως όλα δείχνουν, οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε παράνομη διερεύνηση των υδάτων και θα βρεθούν στο προτελευταίο στάδιο πριν από μια παράνομη γεώτρηση. Όπως γκρίζαρε την κυπριακή ΑΟΖ,  επιχειρεί να γκριζάρει και την ελληνική ΑΟΖ».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό είναι και το κρίσιμο σημείο.

«Έχει ήδη γίνει διάβημα προς την Τουρκία, απέναντι στον Τούρκο Πρέσβη. Όπως φαίνεται, ετοιμάζεται διάβημα που θα κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη, από την ελληνική πλευρά και ειδικότερα το ελληνικό ΥΠΕΞ. Σίγουρα θα γίνουν αντίστοιχες ενέργειες και ως προς το επίπεδο της ΕΕ».

ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

ΩΣΤΟΣΟ, ο κ. Χρυσοστόμου εκτιμά πως τίποτα από όλα αυτά δεν θα αποδώσει, για αυτό και υπάρχουν δύο δρόμοι:

 • «Ο πρώτος είναι το ρωσικό χαρτί. Μόνο η Ρωσία μπορεί να αποτρέψει τους παράνομους τουρκικούς σχεδιασμούς. Η ρωσική διπλωματία μπορεί να φρενάρει με κάποιο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες. Οι ΗΠΑ δεν θα ασχοληθούν και δεν έχουν πρόθεση να το κάνουν, καθώς οι τουρκικές ενέργειες στην Λιβύη βολεύουν τους Αμερικανούς. Σε αυτή τη φάση οι ΗΠΑ στηρίζουν την Τουρκία σιωπηρά, καθώς φοβούνται ότι θα επικρατήσει ο Χαφτάρ που είναι αντίπαλος στα δυτικά συμφέροντα. Έτσι επιθυμούν να στηρίξουν τον Σάρατζ. Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι η τουρκική παρουσία στη Λιβύη θα λειτουργήσει σαν αντίβαρο στη φερόμενη ρωσική επιρροή. Μια παρόμοια χλιαρή στάση είχαν οι Αμερικανοί και στο ζήτημα της Κύπρου που μίλησαν για αυτοσυγκράτηση σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος και όχι σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ. Ας μην ξεχνάμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τραμπ στη χώρα του. Πρώτα η Αμερική λέει και αυτό ισχύει και εδώ».
 • Ο δεύτερος τρόπος, είναι η προσπάθεια αποτροπής από τους Έλληνες. Όλο αυτόν τον καιρό, οι Τούρκοι έκαναν έλεγχο στα αντανακλαστικά των Ελλήνων στον Έβρο. Με φρεγάτες, οι Έλληνες πρέπει να αντιδράσουν σε ενδεχόμενες θαλάσσιες τουρκικές έρευνες, σε παρανόμως αδειοδοτημένα οικόπεδα. Όπως αναχαιτίζει δηλαδή τα αεροσκάφη από αέρος, να αποτρέψει με αμυντικούς όρους τα τουρκικά πλοία. Αν αυτό δεν γίνει, τότε θα μιλάμε για γκριζάρισμα περιοχών. Το μεγάλο στοίχημα είναι μέχρι πού θα τραβήξει τη γραμμή ο Ερντογάν. Θα βγάλει το Μπαρμπαρός κοντά σε αυτές τις περιοχές συνοδεία φρεγατών; σημειώνει.

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΠΛΗΣ ΑΟΖ – ΞΥΠΝΗΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ;

Την ίδια ώρα, παράλληλα με τις όποιες στρατιωτικές προετοιμασίες, για έντονο παρασκήνιο στο τρίγωνο «Αθήνα-Ρώμη-Κάιρο» γράφει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», τονίζοντας πως, κατά αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί να απαντήσει στην τουρκική προκλητικότητα η Ελλάδα, σε γεωστρατηγικό επίπεδο.

Το ρεπορτάζ, το οποίο φέρει τον τίτλο «Αντεπίθεση με διπλή ΑΟΖ» κάνει λόγο για

 • σημαντική επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ντι Μάιο στις 9 Ιουνίου
 • τηλεφωνικές συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
 • διεργασίες στο Μαξίμου και ελληνικό αίτημα στον ΟΗΕ

Σημειώνεται πως η Ελλάδα δικαιούται, καταρχάς, να ανακηρύξει αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Αυτό είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να ασκηθεί μονομερώς. Στην συνέχεια, η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με τις γειτονικές χώρες βάσει όσων ισχύουν.

Αν ισχύσει το ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και τελεσφορήσουν οι όποιες προσπάθειες της Αθήνας να οριοθετήσει ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό θα αποτελεί μια πολύ καλή απάντηση στις κινήσεις της Τουρκίας και μάλιστα ΝΟΜΙΜΟΤΑΤΗ απάντηση.

Η Αίγυπτος, υπό την παρούσα ηγεσία, δεν διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία, καθώς αφενός δεν αρέσει στο Κάιρο ο μικρομεγαλισμός της Άγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο, αφετέρου ο Σάρατζ που στηρίζει ο Ερντογάν στην Λιβύη προέρχεται από την μουσουλμανική αδελφότητα, η οποία απειλεί να επανέλθει και στην χώρα του Νείλου.

Μένει να δούμε τι θα πει η Ιταλία, η οποία συμμετέχει στο πρότζεκτ Ισραήλ-Κύπρου Ελλάδας σε σχέση με τον αγωγό East Med, αλλά ακόμα ο Ερντογάν δεν έχει κατατάξει στον «άξονα του κακού», χωρών, δηλαδή, που έχουν δηλώσει φανερά την αντίθεσή τους στις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατ. Μεσόγειο.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •