Πέντε ημέρες αργότερα, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ήταν γεγονός.
Οπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα στις 08.20 το πρωί, στιγμή της έναρξης της επιχείρησης προς το Προεδρικό Μέγαρο, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, με το σύνθημα έναρξης συναγερμού.
Το πρωί εκείνης της ημέρας τα τανκς της Χούντας διενεργούν πραξικόπημα με σύνθημα «Αλέξανδρος εισήλθε νοσοκομείο». Φάλαγγες αρμάτων εισέρχονται στο οδικό δίκτυο με στόχο την εξουδετέρωση της προεδρικής φρουράς. Ο Μακάριος βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο υποδεχόμενος ομάδα Ελληνόπαιδων μαθητών από την Αίγυπτο και φυγαδεύεται από την μοναδική αφύλακτη δίοδο στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου από συνοδούς του. Το Προεδρικό, η Αρχιεπισκοπή και άλλοι στόχοι πλήττονται από τεθωρακισμένα και τανκς. Οι πραξικοπηματίες καταλαμβάνουν το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου και ανακοινώνουν ψευδώς ότι ο Μακάριος είναι νεκρός. Ο Νικόλαος Σαμψών ορκίζεται Πρόεδρος. Ο Μακάριος μεταφέρεται στην Πάφο και από εκεί απομακρύνεται από την Κύπρο, προς στη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης θα παραστεί στο καθιερωμένο Μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια του Πραξικοπήματος προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας, που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Λευκωσία.
Κατόπιν, θα παραστεί στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις μαύρες επετείους, ενώ το μεσημέρι θα παραστεί στο τρισάγιο και θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Δημοκρατίας και Αντίστασης του Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Λευκωσίας, στο Πάρκο του Προεδρικού Μεγάρου.
Μνημόσυνα για τους πεσόντες θα τελεστούν στη Λεμεσό, την Λάρνακα και την Πάφο.
(απεμπε – απεμπε-EPA photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Τι είπε ο Στάρμερ για το Ιράν – Αναφορά στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο
- Η κυβέρνηση του Ιράν καλεί τους πολίτες να συγκεντρωθούν για να υποστηρίξουν την Ισλαμική Δημοκρατία
- Ο μικρότερος κώδικας QR στον κόσμο είναι αόρατος στο ανθρώπινο μάτι
- Ποινικές διώξεις για κακούργημα σε βάρος 2 Τούρκων διακινητών – Αποβίβασαν στη Ρόδο τα 58 άτομα
- Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ιρανικά αεροσκάφη τύπου SU24
- Παναττική στάση εργασίας την Τετάρτη 4 Μαρτίου προκήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ
- Ισραήλ: Παρατείνεται το κλείσιμο των σχολείων και των χώρων εργασίας έως τις 7 Μαρτίου
- Ο Πούτιν συζήτησε την κατάσταση στο Ιράν με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας
- ΕΛΑΣ: Άγνωστοι επιχείρησαν να περάσουν με drones απαγορευμένα αντικείμενα στις φυλακές Δράμας και Λάρισας
- Τραμπ: Το «μεγάλο κύμα» στον πόλεμο με το Ιράν δεν έχει έρθει ακόμη









