• Αρχική
  • Άρθρα
  • «Κυκλώνας» πιέσεων στον Ελληνισμό: Τότε ξεκινούν οι επαφές με Τουρκία (vid)

«Κυκλώνας» πιέσεων στον Ελληνισμό: Τότε ξεκινούν οι επαφές με Τουρκία (vid)

ellada_tourkia
Αυτοί βάζουν «ασπίδα» στον Ερντογάν...ο Σταυρός που τους «πόνεσε»

«Κλείδωσε» η διαδικασία επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία!

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο χώρες θα εξετάσουν να μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος, στο πλαίσιο πιέσεων του διεθνούς παράγοντα.

Η Ελλάδα συζητά μόνο για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ενώ η Τουρκία φέρνει κι άλλα πράγματα στο τραπέζι. Επιπλέον αποσύροντας το Oruc Reis, η Ερντογάν κερδίζει χρόνο και αποφεύγει το ενδεχόμενο οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες θα δυσχεράνουν την κατάσταση στην ήδη επιβαρυμένη τουρκική οικονομία.

Κομβικός υπήρξε ο ρόλος της Γερμανίας, η οποία, εκ μέρους της διεθνιστικής Δύσης, άσκησε πιέσεις για να καθίσουν οι δύο χώρες στο τραπέζι του διαλόγου.

ΠΡΟΣΩΠΑ-ΚΛΕΙΔΙΑ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τρία ήταν τα πρόσωπα κλειδιά που τις τελευταίες ημέρες βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία προκειμένου να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες και να οριστεί το πλαίσιο των συζητήσεων. Η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή, ο εκπρόσωπος του τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιάν Χέκερ. Η τελευταία τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή και των τριών διεξήχθη χθες και πλέον έχει ανάψει το πράσινο φως για να περάσουμε στην επόμενη φάση, στην οποία ελπίζουμε να αντέξει η Αθήνα στις φιλοτουρκικές πιέσεις που θα ασκηθούν, έχοντας ενδεχομένως μιλήσει και με άλλους κρίσιμους παράγοντες επιρροής, όπως η Ρωσία.

ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ

Όπως εκτιμούν ανταποκριτές, οι διερευνητικές επαφές θα ξεκινήσουν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Ακούγεται έντονα πως Ελλάδα και Τουρκία θα ανακοινώσουν ταυτόχρονα την έναρξη του 61ου γύρου διερευνητικών επαφών, ο οποίος αναμένεται να διεξαχθεί μετά την Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ;

Δεδομένου ό,τι ξεκινά διαδικασία επαφών δεν αναμένεται στην Σύνοδο Κορυφής να αποφασιστούν κυρώσεις για την Τουρκία. Ειδικά αν οριστεί ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Νίκος Δένδιας, από την Τσεχία, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Σύνοδο Κορυφής –από την στιγμή που έχει ανοίξει ο δρόμος της διπλωματίας και συνεχίζεται η αποκλιμάκωση από πλευράς Άγκυρας- αλλά, επιθυμεί να υπάρχει στο τραπέζι του Συμβουλίου ο κατάλογος με τις κυρώσεις, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει την ένταση στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα πιέζεται να συζητήσει, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ως αρνήτρια της… ειρήνης, με την Γερμανία να βάζει «ασπίδα» στον Ερντογάν, με «λάβαρο» την φαινομενική οπισθοχώρηση της Τουρκίας, η οποία απλά κερδίζει χρόνο για να προκαλέσει εκ νέου…

Ιδού η απόδειξη, μάλιστα γίνεται αναφορά των Τούρκων στον Σταυρό που τοποθετήθηκε στην Θράκη και είναι ορατός στην υπό κατοχή Ανδριανούπολη: