Κυκλοφόρησε πρόταση ΣΟΚ για το Αιγαίο – Αναγκάστηκε να διαψεύσει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης

Ούτε να το σκέφτονται...

Οι απόστρατοι Τούρκοι ναύαρχοι Τζιχάτ Γιαϊτζί και Τζεμ Γκιουρντενίζ, που θεωρούνται οι «γκουρού» της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», της τουρκικής δηλαδή επέκτασης, μεταξύ άλλων, σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επικεντρώνουν τα πυρά τους κατά της Ελλάδας, στο θέμα της λεγόμενης «αποστρατικοποίησης» των νήσων, δημιουργώντας σχετικό κλίμα στην τουρκική κοινή γνώμη, υποστηρίζοντας προκλητικά πως αποτελεί κίνδυνο για την «εθνική ασφάλεια» της Τουρκίας.

Η πραγματικότητα είναι πως οι Τούρκοι θέλουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να αφήσουν τα νησιά στην μοίρα τους, ώστε οι να μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν απόβαση, όπως συνέβη στην Κύπρο το 1974.

Από την πλευρά της η Αμερικανική διπλωματία δεν θα τολμούσε, λόγω της απάντησης που θα λάμβανε, να προχωρήσει σε μια τέτοια πρόταση στην Ελληνική κυβέρνηση.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ

 Υπάρχουν ιδέες του διεθνούς παράγοντα για «μερική αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Κυκλοφορούσε η πληροφορία, βάσει δημοσιευμάτων, πως οι Αμερικανοί σκέφτονται μια πρόταση, η οποία είναι βολική για την ίδια την Τουρκία: να απομακρύνουν και οι δύο χώρες από την περιοχή όπλα «Πρώτου Πλήγματος». Και είναι βολική λύση για την Τουρκία διότι τέτοια όπλα (και η ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα του Αιγαίου τέτοιο όπλο θεωρείται) θα πρέπει να αποσύρει κυρίως η Ελλάδα.

Ωστόσο, ο ίδιος ο Αμερικανός Πρέσβης απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο απαντώντας προσωπικά σε σχετικό δημοσίευμα χθες το βράδυ:

«Σας διαβεβαιώ πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν προτάσεις τέτοιου τύπου. Δεν είναι αυτή η φύση της συμμαχίας μας. Όπως έχω πει συχνά, μία δυνατή και ασφαλής Ελλάδα είναι προς συμφέρον των ΗΠΑ».

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί