• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ! Με ειδική συσκευή ασφαλείας η επικοινωνία Μητσοτάκη-Τραμπ, τι ζητά η Ουάσινγκτον (ΦΩΤΟ)

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ! Με ειδική συσκευή ασφαλείας η επικοινωνία Μητσοτάκη-Τραμπ, τι ζητά η Ουάσινγκτον (ΦΩΤΟ)

THLEFVNHMA12
Μίλησε και με Ερντογάν ο Αμερικανός Πρόεδρος

Ειδική συσκευή ασφαλείας, ίδια με αυτή χρησιμοποιεί η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα εγκατέστησαν οι Αμερικανοί στο τηλέφωνο με το οποίο επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.

Επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες και η κατάσταση σοβαρή, οι φωτογραφίες που έδωσε στην δημοσιότητα το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού τον δείχνουν να μιλά από ένα σταθερό τηλέφωνο με εθνόσημο των ΗΠΑ, πάνω στο οποίο αναγράφεται: «Προσοχή, ιδιοκτησία της αμερικανικής κυβέρνησης».

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι δύο άνδρες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή και την πρόθεση της Ελλάδας να προσέλθει σε διάλογο υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία, όπως ειπώθηκε στον Τραμπ, αποσταθεροποιεί την Μεσόγειο.

Παρούσες στην επικοινωνία ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και η πρέσβης μας στην Ουάσινγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Έμπειροι διπλωμάτες αποτιμούν θετικά την κίνηση Τραμπ. Η χθεσινή πρωτοβουλία εκλαμβάνεται ως προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου να στείλει μήνυμα πως ακούει τις ελληνικές θέσεις, ενώ εκτιμάται ότι η ενόχληση από τις κινήσεις Ερντογάν στην ευρύτερη περιοχή και η αστάθεια που δημιουργεί έχει πλέον φτάσει στο ανώτατο κλιμάκιο του Λευκού Οίκου.

Το ενδιαφέρον του κ. Τραμπ για τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει επίσης την διάθεση του αμερικανικού παράγοντα να παίξει ενεργό ρόλο στις εξελίξεις και να διατηρήσει τον σταθεροποιητικό του ρόλο στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα δόθηκαν στην δημοσιότητα, καθώς τα υπόλοιπα έμειναν ανάμεσα στους δύο Προέδρους, ο Τραμπ, από την πλευρά του, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, «ο πρόεδρος Τραμπ επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους». Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Αμέσως μετά ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα και κυρίως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε δήθεν πως η Τουρκία επιθυμεί μείωση της έντασης στην περιοχή και πως είναι υπέρ του διαλόγου, την ώρα που απειλεί με πρωτοφανείς οθωμανικές ιαχές.

Δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν ωστόσο πως ο Ερντογάν υπέδειξε την Ελλάδα στον Τραμπ, ως υπαίτια για την κρίση, ζητώντας του να στραφεί προς την Αθήνα για αποκλιμάκωση.