• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κλιμάκωση! Στη δεσμευμένη περιοχή το “Oruc Reis” – Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Κλιμάκωση! Στη δεσμευμένη περιοχή το “Oruc Reis” – Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα»

«Πόλεμος» ανακοινώσεων Αθήνας-Άγκυρας.

Λίγο μετά τις 17:00, δηλαδή από λεπτό σε λεπτό, αναμένεται να φτάσει εντός της παρανόμως δεσμευμένης με NAVTEX περιοχής το “Oruc Reis” και τα συνοδευτικά του πλοία.

Θυμίζουμε πως τόσο το ίδιο το ερευνητικό όσο και τα δύο συνοδευτικά του σκάφη έχουν κλείσει εδώ και σχεδόν 4 ώρες τους πομπούς τους ούτως ώστε να μην είναι εύκολα εντοπίσιμα από τον καθένα.

Βεβαίως οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή και παρακολουθούν την παραμικρή κίνηση τόσο του ερευνητικού όσο και των 6 πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν.

Ανακοίνωση-πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε μόλις μία ανακοίνωση στην οποία γνωστοποιεί πως το “Oruc Reis” θα πραγματοποιήσει έρευνες δήθεν στην «τουρκική» υφαλοκρηπίδα.

«Το πλοίο Oruç Reis συνεχίζει τις ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε, μετά από ένα μήνα συντήρησης και επισκευής. Αυτές οι δραστηριότητες, που θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας ενώ η ηπειρωτική Ελλάδα είναι 425 χιλιόμετρα μακριά.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ επικαλείται αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Αυτή η αντίρρηση βασίζεται στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, που ενσωματώνονται στο χάρτη της Σεβίλλης. Ωστόσο, έχει ανακοινωθεί δημοσίως από την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι ο χάρτης της Σεβίλλης είναι νομικά άκυρος».

Περισσότερα σε λίγο…