• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ! Η Άγκυρα απαντά στην επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια – Εκεί στέλνουν το Oruc Reis

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ! Η Άγκυρα απαντά στην επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια – Εκεί στέλνουν το Oruc Reis

oruc reis
Ισχύει το Casus Belli, λένε οι Τούρκοι.Τι αναφέρει η YENI SAFAK και άλλες τουρκικές εφημερίδες...

Η κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία προαναγγέλει την όποια εξέλιξη σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, αναφέρει πως το Oruc Reis δεν πρόκειται να επιστρέψει σήμερα στην Τουρκία, εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας που, σύμφωνα με τους Τούρκους, σαμποτάρει την αναζήτηση λύσης, και θα διευρύνει τις έρευνές του, φτάνοντας ίσως και κοντά στο Καστελόριζο και δυτικά της Ρόδου. Θα φτάσει δηλαδή, όπως υπαγορεύει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, μέχρι τα Ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, τα οποία είναι στα έξι μίλια.

Η εν λόγω κίνηση έρχεται μετά την απόφαση της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από τα έξι στα δώδεκα μίλια, με αρχή το Ιόνιο και την Άγκυρα να στέλνει μήνυμα πως δεν θα επιτρέψει να συμβεί αυτό στο Αιγαίο.

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει πως το Casus belli ισχύει και η Ελλάδα προσπαθεί να επιτύχει ψυχολογική υπεροχή στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την απόφαση για την επέκταση των ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο, την οποία οι Τούρκοι θεωρούν προάγγελο για το Αιγαίο.

Αναφέρει το ρεπορτάζ της Yeni Safak:

«Η διοίκηση των Αθηνών, η οποία υπέγραψε αποκλειστική συμφωνία οικονομικής ζώνης με την Ιταλία και την Αίγυπτο, αποφάσισε να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο Πέλαγος στα 12 μίλια. Ίσως κάνει ένα παρόμοιο βήμα στο Αιγαίο Πέλαγος. Η απόφαση αυτή θα θεωρηθεί πολεμική πράξη.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου της Τουρκίας Selami Qur’an επεσήμανε ότι «η απόφαση επέκτασης στα 12 μίλια στο Αιγαίο θα αποτελούσε ζήτημα επιβίωσης για την Τουρκία.

Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει την κυριαρχία της στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι των νησιών, των οποίων αμφισβητείται το νομικό καθεστώς, καθιστά αδύνατη την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».

Δείτε τα πρωτοσέλιδα και άλλων τουρκικών εφημερίδων:

HURRIYET: ‘«Ψευτόμαγκας η Αθήνα«. Ο Ερντογάν έτσι μίλησε για την Ελλάδα. Η άσκηση της πρόκλησης. Η Ελλάδα ξεκίνησε άσκηση με την Γαλλία, την Ιταλία και τους Ελληνοκύπριους.

ΜΙLLIYET «Aπο το HORA στο ORUC REIS”. Όταν το HORA με την ονομασία Sismik-1 είχε πλεύσει στο Αιγαίο, η Αθήνα είχε ανεβάσει τους τόνους όμως είχε πάρει την κατάλληλη απάντηση. Τώρα η ιστορία επαναλαμβάνεται με το ORUC REIS.

AKSAM ”Ξεκάθαρη προειδοποίηση στην Αθήνα᾽᾽

CUMHURIYET: H Aθήνα αυξάνει την ένταση, πήρε πίσω της κάποιες χώρες της Ε.Ε και πλέει σε επικίνδυνα νερά. Πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με Γαλλία , Ιταλία Ελληνοκύπριους και επεκτείνει σε 12 μίλια τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο.