• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κίνηση Τραμπ για Ελλάδα! Επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη – Μήνυμα για… Κωνσταντινούπολη (vid)

Κίνηση Τραμπ για Ελλάδα! Επίσκεψη στην Θεσσαλονίκη – Μήνυμα για… Κωνσταντινούπολη (vid)

pompeo
Το Αιγαίο και οι αμερικανικές εκλογές…

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο προγραμματίζει να επισκεφθεί την Θεσσαλονίκη και την Κρήτη (Σούδα και Χανιά) από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, σε μία κίνηση, η οποία κρύβει μέσα της αρκετά σημαντικά μηνύματα.

Σημειώνεται πως πριν μία εβδομάδα, επισκέφθηκε και την Λευκωσία, ενώ δεν προβλέπεται κάποιο ταξίδι του στην Τουρκία, κάτι που, αν μη τι άλλο, συνιστά μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία προκαλεί απρόβλεπτες (μη ελεγχόμενες από τον διεθνή παράγοντα) αναταράξεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο.

Στην Θεσσαλονίκη θα τον υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες για τα θέματα που άπτονται των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν πέρυσι οι δύο υπουργοί στην Αθήνα. Ο Πομπέο θέλει να δείξει πόσο σημαντική για τα διεθνή συμφέροντα είναι η Θεσσαλονίκη: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ!!!

Στην Κρήτη, συγκεκριμένα στα Χανιά, θα τον περιμένει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για συνομιλίες και όχι μόνο. Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί φυσικά και την βάση της Σούδας.

Η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ μόνο στην Ελλάδα αυτές τις κρίσιμες ώρες δείχνει πως, μετά το Κόσοβο και την Συμφωνία του Αβραάμ (Αναγνώριση Ισραήλ από Μπαχρέιν και Εμιράτα), η πλευρά του Τραμπ θέλει να συμβάλλει και στην ειρηνική διευθέτηση σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, επιλέγοντας την πλευρά που δεν προκαλεί, προκειμένου να «ψιθυρίσει» στην πλευρά που προκαλεί, να ρίξει τους τόνους.

Άλλωστε γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων και από την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι μέχρι την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, θα υπάρξει συμφωνία για επαφές μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας.

Ο κ. Πομπέο δήλωσε ότι και ο ίδιος είναι πολύ αφοσιωμένος στην διαμεσολάβηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά και όλη η διπλωματική ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετέχει επίσης σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Αμερικανός υπουργός απαίτησε από τους Τούρκους διπλωματική λύση, και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι εναντίον κάθε πολεμικής ενέργειας μεταξύ των συμμάχων τους.

ΤΕΛΟΣ, μην ξεχνάμε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θέλει να υπερτονίσει τον ειρηνικό-διαμεσολαβητικό του ρόλο σε κρίσιμα ζητήματα του πλανήτη, εν όψει ΚΑΙ των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου απέναντι στο αριστερόστροφο Βαθύ Κράτος των Ομπάμα και Χίλαρι, που τον κατηγορεί για εξασθένηση του παγκόσμιου ρόλου των ΗΠΑ στην διεθνή σκακιέρα. Ένα ακόμα μήνυμα από αυτή την επίσκεψη σε Ελλάδα και όχι σε Τουρκία αφορά την Ελληνική Ομογένεια, την οποία προσπαθεί να κερδίσει ο αντίπαλος του Τραμπ στην μάχη για την Προεδρία, Τζο Μπάιντεν.