Κι όμως, για αρκετές δεκαετίες το ελληνικό κράτος ΔΕΝ είχε αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ποντίων!

Η επίσημη αναγνώριση με τη «βούλα» του Ελληνικού Κοινοβουλίου έγινε σχετικά πρόσφατα.

Στις 24 Φεβρουαρίου του 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα υπέρ της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και θεσμοθέτησε την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης.

Μια απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου που ήρθε με καθυστέρηση δεκαετιών, όπως άλλωστε υπογράμμισε και ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας.

«Από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει είμαι βέβαιος ότι θα διαπιστωθεί ότι η καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας ιστορικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα αποτελέσει μία ελάχιστη, οφειλόμενη προ πολλού, ηθική συμπαράσταση της Ελληνικής Βουλής στο Ολοκαύτωμα του Ποντιακού Ελληνισμού από το 1916 έως το 1923», είχε τονίσει στην αρχή της ομιλίας του, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Με το Νόμο 2193/1994 καθιερώθηκε η 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Μπορείτε να δείτε ΕΔΩ το νόμο όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος Α΄, Αρ. φύλλου 32 / 11 Μαρτίου 1994.

Η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, κατά τη συνεδρίασή της (δείτε ΕΔΩ), τη 17η Φεβρουαρίου 1994, υπό την προεδρία του Ανδρέα Φούρα και με την παρουσία εξωκοινοβουλευτικών παραγόντων ποντιακών σωματείων, συζήτησε και έκανε δεκτή την πρόταση νόμου για την αναγνώριση της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Δύο ημέρες αργότερα, ο προεδρεύων του Σώματος Ν. Κρητικός έκανε γνωστό στους βουλευτές ότι η Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης κατέθετε «την έκθεσή της επί της προτάσεως νόμου αρμοδιότητας υπουργείου Εσωτερικών “η 19η Μαΐου αναγνωρίζεται σαν Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων”».

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση στη σχετική πρόταση νόμου, «Στις αρχές του 1991, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των Ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της Γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως “Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων”».

Την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, ωστόσο ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τον Οκτώβριο του 1993 το ΠΑΣΟΚ επανεξελέγη, και η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου· όπως προαναφέραμε ψηφίστηκε τελικά ομόφωνα από το Σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994.

(Από pontosnews – φωτο:screenshot)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί