• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ
  • Το είπε ο Ζάεφ: Με την Συμφωνία σκοπιανές σημαίες θα «ανεμίζουν» στα ελληνικά νερά – Αντιδρούν οι Έλληνες ψαράδες (ΒΙΝΤΕΟ)

Το είπε ο Ζάεφ: Με την Συμφωνία σκοπιανές σημαίες θα «ανεμίζουν» στα ελληνικά νερά – Αντιδρούν οι Έλληνες ψαράδες (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά τους Τούρκους ψαράδες, σε ελληνικά νερά θα ψαρεύουν και Σκοπιανοί με σκοπιανές σημαίες στα καράβια και στα καϊκια τους

 

Αυτό αναφέρει η συμφωνία των Πρεσπών σε πρακτικό επίπεδο.

Οι Σκοπιανοί ψαράδες θα μπορούν να εισέλθουν στα νερά της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας, προκαλώντας ήδη έντονες αντιδράσεις στους Έλληνες συναδέλφους τους.

«Μπορεί να γίνει και πόλεμος… τα ψάρια δε φτάνουν για μας, θα ψαρεύουν και οι Σκοπιανοί; Η Συμφωνία δε θα γίνει αποδεκτή από μας» τονίζει Έλληνας ψαράς, στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR».

Όπως μεταδίδεται, άπαξ και η Συμφωνία γίνει δεκτή, οι Σκοπιανοί θα ψαρεύουν στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Καβάλας.

«Ήδη έρχονται και ψαρεύουν από τα Σκόπια και από την Βουλγαρία», αναφέρουν ψαράδες.

«Θα μπορούμε να έχουμε πλήρες δικαίωμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ως χώρα που δεν έχει πρόσβαση στη θάλασσα. Αυτό δεν ήταν δυνατό μέχρι τώρα, γιατί είχαμε πρόβλημα με την Ελλάδα».

Αυτά είναι τα λόγια του Ζάεφ που επικαλείται το άρθρο 13 της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα περίκλειστα κράτη, αυτά δηλαδή που δεν έχουν θάλασσα, γεγονός για το οποίο έγκαιρα σας έχει ενημερώσει το el.gr.

Το Άρθρο 13 της συμφωνίας αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι το δεύτερο συμβαλλόμενο μέρος, τα Σκόπια, είναι περίκλειστο κράτος, τα συμβαλλόμενα μέρη θα καθοδηγούνται από τις σχετικές προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Συνδυαστικά, με βάση την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν πρόσβαση στην θάλασσα, αφού όμως προηγουμένως καθοριστεί η ελληνική ΑΟΖ.

Βάσει του άρθρου 69 της Διεθνούς Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Σύμβασης του ΟΗΕ (1982) για ένα περίκλειστο κράτος (όπως η «Βόρεια Μακεδονία» κατά τον Α.Τσίπρα), με βασικό δικαίωμα του την πρόσβαση προς την πλησιέστερη θάλασσα (Αιγαίο), μέσω του παράκτιου κράτους διέλευσης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα λιμάνια των χωρών που έχουν πρόσβαση στην θάλασσα, όπως είναι η Θεσσαλονίκη.

Η συμπρωτεύουσα, δηλαδή, θα γίνει έδρα του εμπορικού στόλου των Σκοπίων (Βόρεια Μακεδονία) με ναυτική σημαία για τα πλοία τους (Μακεδονική) και δικαίωμα ακόμα και χρήσης της ΑΟΖ της παράκτιας χώρας (Ελλάδα) για έρευνες!!!!!!!!

Και καράβια και καΐκια θα μπορούν να έχουν οι Σκοπιανοί.

Επειδή τα Σκόπια δεν έχουν θάλασσα, οι ψαράδες τους θα μπορούν να έρχονται να ψαρεύουν σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα, θα μπορούν να φτιάξουν εμπορικό Στόλο, να καθιερώσουν ναυτική σημαία και να έχουν προνόμια σε μεταφορές και τελωνεία.

Όλα αυτά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ενδέχεται να κυρωθεί από την Σκοπιανή Βουλή.

Δείτε στο βίντεο από 27.42:

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu